News

Austria are o nouă poziție privind acceptarea României în Schengen. Nu mai depinde de noi, trebuie schimbate politicile UE

La nicio o lună de când a blocat intrarea României în Schengen, Austria are o nouă poziție pe această temă. Se pare că integrarea depinde de reformarea politicii de azil a UE.
26.12.2022 | 12:10
Austria are o noua pozitie privind acceptarea Romaniei in Schengen Nu mai depinde de noi trebuie schimbate politicile UE
Austria spune când va fi primită România în Schengen. Oficial de la Viena: ”Doar după reformarea politicii de azil a UE”. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Pe 8 decembrie, în Consiliul JAI de la Bruxelles, Austria s-a pronunțat împotriva aderării României și Bulgariei la Spaţiul Schengen.

Austria spune când va fi primită România în Schengen. Oficial de la Viena: ”Doar după reformarea politicii de azil a UE”

Cancelarul Karl Nehammer a motivat această opoziție față de țara noastră prin prisma zecilor de mii de migranți care au ajuns în ultimele luni în Austria.

ADVERTISEMENT

Oficialul de la Viena a susținut că 20.000 de migranți care au ajuns ilegal în țara sa au trecut prin România. Între timp, din Austria vin noi declarații pe tema aderării României și Bulgariei la Schengen.

Karoline Edtstadler, ministrul austriac pentru Afaceri Europene, a condiționat aprobarea aderării celor două state din estul Europei la Schengen de reforma politicii de migrație a UE.

ADVERTISEMENT

”Extinderea Spațiului Schengen este ceva despre care, bineînțeles, dorim să discutăm în continuare în coordonare cu partenerii noștri, Bulgaria și România, astfel încât să îl putem repune pe agendă după ce se vor face pașii corespunzători în politica de migrație și azil”, a declarat această, conform site-ului Nachrichten.at.

Oficialul Guvernului austriac a mai precizat că, în ianuarie, Suedia va prelua președinția Consiliului Uniunii Europene. Suedia e o țară ”care a fost încercată și e experimentată când vine vorba de migrație. Mă aștept ca acest subiect să fie un punct important pe ordinea de zi”.

ADVERTISEMENT

Edtstadler mai spune că decizia privind extinderea spațiului Schengen nu va fi amânată până când întregul pachetul privind azilul va fi aprobat la nivelul UE cu numeroase acte juridice.

”Dar trebuie să faci acești pași, pas cu pas, și să stabilești un plan. Apoi putem vorbi foarte bine despre extinderea Schengen pentru a include Bulgaria și România”, a spus ministrul.

ADVERTISEMENT

Ministrul austriac înțelege frustrarea României după veto-ul de la Bruxelles

În spațiul public românesc a apărut un val uriaș de revoltă față de decizia Austriei din Consiliul JAI. Au existat ample campanii de boicotare a companiilor austriece din țara noastră.

Ministrul austriac pentru Afaceri Europene a numit ”de înțeles” frustrarea României și Bulgariei după veto-ul de pe 8 decembrie.

Pe de altă parte, Edtstadler a apărat opoziția Austriei. ”Veto-ul nu este împotriva statelor membre individuale, ci împotriva unui sistem deteriorat”, a spus ea.

Această a adăugat că Austria ”poartă discuții foarte bune cu cele două țări. Cred că emoțiile s-au domolit puțin între timp. Puteți vedea că Austria vrea să lucreze constructiv la definirea unui plan de acțiune, planificarea pașilor următori. Sunt decizii de luat cu privire înainte de extinderea Schengen”.

ADVERTISEMENT
Tags: