News

Austria mai ridică un zid privind aderarea României în Schengen pe cale terestră. „Să nu filozofăm despre următorul pas”

Anunțul ministrul de interne din Austria. Guvernul lui Nehammer menține veto-ul pentru ca România să nu adere la granițele terestre din Schengen
26.02.2024 | 19:02
Austria mai ridica un zid privind aderarea Romaniei in Schengen pe cale terestra Sa nu filozofam despre urmatorul pas
Decizia controversată a Austriei. Guvernul de la Viena nu permite prea curând aderare României în Schengen pe cale terestră. Sursa foto: Colaj Fanatik / Hepta.ro
ADVERTISEMENT

Ministrul austriac de interne, Gerhard Karner, a reafirmat poziția Austriei privind aderarea României și Bulgariei la Spațiul Schengen, menținând dreptul de veto pentru granițele terestre, conform informațiilor furnizate de agenția austriacă de presă APA și preluate de ziarul Krone și G4Media.

Calea terestră din Schengen interzisă României de către guvernul lui Nehammer

Această decizie a fost comunicată în cadrul unei conferințe de presă susținute la Innsbruck. Ministrul Karner a subliniat importanța momentului actual în adoptarea unei poziții și a evitat speculațiile privind viitoarele măsuri.

ADVERTISEMENT

„Cred că este foarte important să facem acest pas acum (referitor la aderarea aeriană și maritimă) și să nu filozofăm despre următorul”, a declarat Gerhard Karner într-o conferință de presă susținută luni în Innsbruck.

Decizia de a permite aderarea parțială vine cu condiții clare și a fost precedată de negocieri intense, a mai spus ministrul austriac. Aceste condiții includ consolidarea securității la frontierele externe ale Uniunii Europene.

ADVERTISEMENT

De asemenea, este inclusă și intensificarea controalelor la granițele României-Bulgariei și Ungariei-României, iar cele două țări trebuie să accepte migranții, în special afgani și sirieni, aflați în Austria.

Uniunea Europeană ar face presiuni asupra Austriei

Austria ar fi fost sub presiune din partea Uniunii Europene pentru a ridica blocajul și a permite aderarea completă a celor două țări, iar intrarea lor în Spațiul Schengen aerian și maritim este programată să aibă loc din luna martie, mai spune ziarului austriac Krone.

ADVERTISEMENT

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a transmis României și Bulgariei că se pot baza pe sprijinul Uniunii Europene pentru a convinge Austria să accepte aderarea completă la Schengen.

Totuși, obținerea unui vot pozitiv din partea Austriei este dificilă, având în vedere că țara se află într-o perioadă electorală, cu alegeri europarlamentare în iunie și generale în toamnă, iar migrația este o temă centrală a campaniei.

ADVERTISEMENT

Austria s-a opus categoric aderării României la Schengen în 2022, argumentând că țara noastră este tranzitată de prea mulți migranți care ajung pe teritoriile austriece.

Atunci și Olanda a votat împotriva noastră, dar și a Bulgariei, iar cele două țări au fost evaluate împreună. Cu toate acestea, în decembrie 2023, Olanda și-a retras oficial veto-ul pentru Bulgaria, iar Austria a aprobat aderarea celor două țări cu granițele aeriene și maritime.

ADVERTISEMENT