News

Austriecii de la OMV nu vor să plătească taxa de solidaritate în România. Compania și-a argumentat oficial refuzul

OMV a anunțat că nu va plăti taxă de solidaritate în România pentru anul 2022. Compania austriacă a explicat motivul acestei decizii.
12.01.2023 | 12:27
Austriecii de la OMV nu vor sa plateasca taxa de solidaritate in Romania Compania sia argumentat oficial refuzul
OMV nu va plăti taxă de solidaritate în România. Sursa foto: wikimedia.org
ADVERTISEMENT

OMV, cea mai mare companie industrială listată din Austria, care deţine peste 51% din acţiunile OMV Petrom, a anunțat că va plăti taxă de solidaritate în Austria, nu și în România.

OMV nu va plăti taxă de solidaritate în România. Explicația: veniturile din extracția hidrocarburilor și rafinare nu depășesc 75% din cifra de afaceri

Pe 28 decembrie 2022, Guvernul Ciucă aproba transpunerea Regulamentului de impozitare a super-profiturilor companiilor din energie.

ADVERTISEMENT

O uriașă companie din acest sector nu va cotiza taxa de solidaritate pentru 2022.

Austriecii de la OMV Petrom, cea mai mare companie integrată de energie din sud-estul Europei, au anunţat joi, 12 ianuarie, că nu vor achita taxa de solidaritate pentru anul fiscal 2022, impusă prin Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 186 publicată în decembrie 2022.

OMV va plăti taxă de solidaritate în Austria, în timp ce în România, OMV Petrom ar urma să nu intre în scopul contribuției.

ADVERTISEMENT

”OMV Petrom ar urma să nu intre în scopul acestei contribuţii de solidaritate pentru anul fiscal 2022 (n.r. în România), având sub 75% din cifra de afaceri din sectoarele definite: extracţia ţiţeiului, extracţia gazelor naturale, extracţia huilei şi rafinarea petrolului”, anunță grupul austriac, citat de Agerpres.

Cei de la OMV Petrom spun că, pentru primele 9 luni ale anului 2022, au achitat deja către bugetul de stat al României redevenţe, impozite suplimentare şi alte contribuţii specifice industriei de aproximativ 5,2 miliarde lei, la care se adaugă aproximativ 1,6 miliarde lei impozit pe profit.

ADVERTISEMENT

Compania precizează că acestea reprezintă aproximativ 60% din profitul brut înainte de impozitare.

Ce prevede Ordonanța Guvernului de impozitare a super-profiturilor companiilor din energie

În ultimele zile din 2022, Guvernul României a aprobat transpunerea Regulamentului de impozitare a super-profiturilor companiilor din energie.

ADVERTISEMENT

Guvernanții sperau ca în urma măsurii să fie încasaţi într-un fond special 3,9 miliarde de lei.

Actul normativ prevede ca societăţile comerciale care desfăşoară activităţi în sectoarele ţiţeiului, gazelor naturale, cărbunelui şi rafinăriile să plătească o contribuţie de solidaritate de 60% pentru ceea ce depăşeşte cu mai mult de 20% media profiturilor pe ultimii patru ani, respectiv 2018, 2019, 2020 şi 2021.

ADVERTISEMENT
Tags: