News

Autobuzele vor circula pe linia de tramvai. Proiect-pilot în București

01.07.2020 | 15:31
Autobuzele vor circula pe linia de tramvai Proiectpilot in Bucuresti
Salariul uriaș pe care îl avea fostul director al STB. Noul șef al companiei va primi cu 50% mai puțin
ADVERTISEMENT

Proiect-pilot în București, unde autobuzele STB vor circula pe liniile de tramvai, pentru a fluidiza traficul la ore de vârf.

Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a inaugurat proiectul-pilot miercuri, 1 iulie, menționând că vor circula pe liniile de tramvai trei dintre cele mai intens circulate linii de autobuz.

ADVERTISEMENT

Mai exact, liniile 135, 182 și 330 vor avea undă verde de a circula pe linia de tramvai, potrivit primarului.

Mai multe linii de autobuz vor putea circula pe linia de tramvai în București

„Începând de astăzi, 1 iulie, când intră în vigoare noul Cod Rutier, cu modificările propuse de noi, lansăm un proiect pilot pe care ni-l dorim de ani de zile: autobuzele pot circula pe liniile de tramvai, la fel cum se întâmplă în multe capitale din Europa, de exemplu Bruxelles”, a anunțat Gabriela Firea.

ADVERTISEMENT

Reprezentanții STB au menționat că autobuzele nu își vor schimba traseul, ci vor circula pe linia de tramvai acolo unde este posibil.

Au fost alese în mod special trei linii de autobuz intens circulate, cu un flux foarte mare de călători.

ADVERTISEMENT

Astfel, autobuzele 135, 182 și 330 vor circula fără probleme pe liniile de tramvai 1/10, 19 și 46, folosind totodată stațiile acestora.

Avantajele sunt notabile: timpul de călătorie se reduce cu 30%, la orele de vârf, conform probelor efectuate de STB pe traseu. Această măsură contribuie și la fluidizarea traficului rutier, iar călătorii pot schimba mijloacele de transport mult mai ușor, stațiile fiind comune. Mai mult decât atât, în funcție de rezultate, etapizat, vom extinde acest proiect și pe alte 6 linii, acolo unde trama stradală va permite”, a adăugat Gabriela Firea.

ADVERTISEMENT

Potrivit Digi 24, călătorii vor fi ajutați o perioadă de către angajații STB, pentru a identifica mai ușor noile stații de autobuz.

Traseul autobuzelor 135, 182 și 330 din București

Reprezentanții STB au menționat că autobuzul 135 va circula pe linia de tramvai de pe pe Şos. Mihai Bravu, între Calea Vitan şi Piața Iancului (cu excepția pasajului Muncii, unde acestea vor circulă prin pasaj). Vor fi legate, astfel, cartierele Vitan-Dudești, Baba Novac, Muncii, Vatra Luminoasă și Iancului.

Linia 182 va circula pe Bd. Iancu de Hunedoara şi Şos. Niculae Titulescu, pe calea de rulare a tramvaielor, între Calea Dorobanți şi Banu Manta, pe sensul spre Gara de Nord, respectiv între Str. Maltopol şi Calea Dorobanți, pe sensul spre “Institutul Oncologic”, legând astfel cartierele Dorobanți, Piață Victoriei, Banu Manta – Grivița.

Autobuzul 330 va circula pe Şos. Mihai Bravu, între Bd. Camil Ressu şi stația de tramvaie “Gheorghe Petraşcu”. Vor fi legate cartierele Dristor, Baba Novac și Vatra Luminoasă.

Dacă experimentul se va dovedi un succes, Primăria București intenționează să extindă numărul liniilor de autobuz care pot circula pe linia de tramvai la 6.

„În etapa a doua, traseul autobuzului 330, pe linia de tramvai, se va prelungi și va circula pe Şoseaua Mihai Bravu, și pe tronsonul cuprins între Gheorghe Petraşcu şi Calea Dorobanţi. Tot în această etapă, autobuzele liniei R439 vor circula pe linia tramvaielor 1 și 10, pe Şoseaua Olteniței, pe tronsonul cuprins între Piaţa Sudului şi Romprim. Ulterior, în etapa a treia, se are în vedere introducerea circulației autobuzelor de pe liniile 101, 143, 682 și R409 pe calea de rulare a tramvaiului 21 de pe Șoseaua Colentina, pe tronsonul cuprins între Bucur Obor şi Şoseaua Fundeni”, au precizat reprezentanții PMB.

ADVERTISEMENT