News

”Autostrada Antichității”, drumul care a rezistat 19 secole. Construcția se află azi pe fundul Dunării

”Autostrada Antichității” este drumul construit de romani care a rezistat 19 secole. În prezent, construcția se află pe fundul Dunării.
06.01.2024 | 17:09
Autostrada Antichitatii drumul care a rezistat 19 secole Constructia se afla azi pe fundul Dunarii
”Autostrada Antichității”, drumul ridicat de romani în Dacia pe care s-a circulat un mileniu și jumătate. Sursa foto: Wikimedia.org / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

”Autostrada Antichității” reprezintă, fără îndoială, cea mai ingenioasă construcție din Dacia. În prezent, drumul se află pe fundul Dunării. A rezistat 19 secole, iar până în anul 1500 s-a circulat neîntrerupt pe el.

”Autostrada Antichității”, drumul ridicat de romani în Dacia pe care s-a circulat un mileniu și jumătate

În luna iunie a anului trecut, noi descoperiri ale arheologilor de la Muzeul Național de Istorie și ale specialiștilor care se ocupă de proiectul Autostrăzii Sibiu – Pitești au arătat o parte neștiută până acum din traseul marelui Drum Roman.

ADVERTISEMENT

La începutul secolului al doilea, romanii au construit primul drum suspendat în Dacia. Acesta s-a păstrat aproape intact până în anii ’60. Tabula Traiana, unul dintre cele zece monumente de pe acest drum ingenios a rezistat 19 secole.

Într-o primă fază, drumul a fost folosit de armatele împăratului Traian pentru a avansa în Dacia, în timpul războaielor daco-romane. Șoseaua este cunoscută în popor drept Calea lui Traian.

ADVERTISEMENT

Această șosea antică făcea legătura între zonele de la sud și de la nord de Carpații Meridionali. Avea ca punct de pornire Dunărea și mergea paralel cu Oltul. Trecea pe la Corabia – Sucidava (vechea capitală a tribului dacic al sucilor), mai departe pe la Drăgășani (Rusidava), Râmnicu Vâlcea (Buridava – Stolniceni), Călimănești (Arutela) și ajungea la Boița (Caput Stenarum – castrul roman din Sibiu), în Transilvania, traversând munții.

A primit denumirea de ”Autostrada Antichității” sau marele Drum Roman / Calea lui Traian din Dacia întrucât pe aici s-a circulat neîntrerupt timp de mai bine de 1.500 de ani.

ADVERTISEMENT

Din Capitala Dacia, drumurile construite de romani la începutul secolului al doilea ajungeau pe valea Mureșului. Apoi urcau prin Apuseni, spre nordul provinciei, până la Porolissum (Moigrad). De aici traversau orașele antice Apulum (Alba Iulia), Potaissa (Turda), Napoca (Cluj-Napoca).

Dar cea mai dificilă porțiune a drumurilor imperiale care străbăteau Dacia a fost construită pe malul drept al Dunării, în zona Cazanele. Aici, drumul folosit de romani traversa defileul pe o porțiune de circa 40 de kilometri.

ADVERTISEMENT

Romanii, constructori extrem de ingenioși

Din cauza stâncilor uriașe și a faptului că pe un sector de vreo cinci kilometri, lățimea fluviului se îngusta la mai puțin de 60 de metri, constructorii romani au recurs la o soluție ingenioasă pentru construcția drumului. Ei au dăltuit în munte, iar în alte zone drumul a fost suspendat cu podele din lemn aşezate pe grinzi de stejar, înfipte în peretele de stâncă, notează Adevărul.

Doveziile istorie arată că, în secolul al XIX-lea, drumul de pe malul drept al Dunării era încă folosit. Pe marginile sale, se pot vedea, din loc în loc, monumente de piatră, sculptate în stâncă, unele numite Tabula Traiana. Ele au rolul de a aminti de eforturile depuse la construcția drumului și de a aduce omagii împăratului Traian.

În prezent, doar unul dintre monumentele comemorative ridicate pe drumul construit de romani prin Cazanele Dunării s-a păstrat. Tabula Traiana rezistă de peste 19 secole. În anii 60, a trebuit mutată cu 30 de metri mai sus pentru a nu ajunge sub apele Dunării, odată cu amenajarea hidroenergetică Porțile de Fier.

În 1964 a început construcția de la Hidrocentrala Porțile de Fier I. Nivelul apei a crescut și a înghițit mai multe insule și vechiul drum antic. Astăzi, vechiul drum imperial a rămas ca amintire în cărțile poștale și ilustratele de epocă. Tabula Traiana mai poate fi văzută pe malul sârbesc al Dunării.

În România, în dreptul acestui monument, în anii ’90 a fost ridicat Chipul lui Decebal. Vorbim de una dintre cele mai mari statui din lume. Chipul fostului rege al dacilor apare cioplit în stâncă, în apropiere de Orșova.

ADVERTISEMENT
În Columbia toată lumea știe cine este soția lui Giovanni Becali. L-au eliberat...
În Columbia toată lumea știe cine este soția lui Giovanni Becali. L-au eliberat imediat dintr-o pușcărie din Bogota când au aflat cum o cheamă
Bază aeriană din Crimeea în flăcări după un atac cu rachete ATACMS VIDEO
Bază aeriană din Crimeea în flăcări după un atac cu rachete ATACMS VIDEO
EXCLUSIV Dovezile amantlacului dintre Anamaria Prodan și Dan Alexa, descoperite de Laurențiu Reghecampf...
EXCLUSIV Dovezile amantlacului dintre Anamaria Prodan și Dan Alexa, descoperite de Laurențiu Reghecampf în dormitorul matrimonial. Antrenorul a izbucnit în plâns când a aflat că este înșelat
O masă de aer rece deasupra României a readus iarna în unele zone....
O masă de aer rece deasupra României a readus iarna în unele zone. De când revine căldura
Un cunoscut milionar român a ajuns la sapă de lemn, la fel ca...
Un cunoscut milionar român a ajuns la sapă de lemn, la fel ca Irinel Columbeanu! Ce spune fiica lui: Vorbeşte cu extratereştrii
Minodora nu mai doarme cu soțul ei, după o căsnicie de 20 de...
Minodora nu mai doarme cu soțul ei, după o căsnicie de 20 de ani: "Tot am mai încercat, dar nu pot!"
O româncă, vedetă la cea mai mare televiziune din Italia după ce ar...
O româncă, vedetă la cea mai mare televiziune din Italia după ce ar fi sedus și înșelat un bătrân din Milano. Imagini incredibile cu femeia și jurnaliștii italieni
Simona Halep a vorbit despre relația cu Patrick Mouratoglou: Am avut încredere
Simona Halep a vorbit despre relația cu Patrick Mouratoglou: Am avut încredere
Iubitul Cristinei Cioran, ''show'' grotesc și clipe șocante în centrul Capitalei. Drogat, i-a...
Iubitul Cristinei Cioran, ''show'' grotesc și clipe șocante în centrul Capitalei. Drogat, i-a speriat pe trecători. Imagini cu un PUTERNIC IMPACT emoțional! VIDEO
Cuantumul despăgubirilor cerute de victimele lui Vlad Pascu în dosarul tragediei din 2...
Cuantumul despăgubirilor cerute de victimele lui Vlad Pascu în dosarul tragediei din 2 Mai: cel puțin 33 de milioane de euro. Cine va plăti
4 zodii dau lovitura la începutul verii. Din iunie, proiectele și dorințele lor...
4 zodii dau lovitura la începutul verii. Din iunie, proiectele și dorințele lor încep să se concretizeze