News

Descoperire remarcabilă în Munții Apuseni. Un cimitir vechi de 4.700 de ani, găsit de arheologi

O echipă de specialiști a anunțat, luni, rezultatele unor cercetării unice în România. Este vorba despre investigațiile realizate la Râmeț, Munții Apuseni, pe rămășițele unui cimitir vechi de aproximativ 4.700 de ani.
27.06.2022 | 21:38
Descoperire remarcabila in Muntii Apuseni Un cimitir vechi de 4700 de ani gasit de arheologi
Cimitir vechi de aproape 5.000 de ani, descoperit în Munții Apuseni. Ce spun arheologii
ADVERTISEMENT

O echipă internațională de specialiști formată din arheologi și antropologi a presentat, luni, rezultatele unor cercetări arheologice unice în România, care s-au desfășurat pe o perioadă de peste un deceniu și sunt în derulare.

Cimitir vechi de aproape 5.000 de ani, descoperit în Munții Apuseni. Ce spun arheologii

Este vorba despre investigațiile realizate la Râmeț, Munții Apuseni, pe rămășițele unui cimitir vechi de aproximativ 4.700 de ani.

ADVERTISEMENT

Dată fiind descoperirea de radiocarbon în laboratoare din Statele Unite pe unele oseminte găsite într-un mormânt cercetat de arheologi în 2019 pe raza comunei Râmeţ, s-a ajuns la concluzia că acestea au o vechime de 4.600 – 4.700 de ani, potrivit informațiilor prezentate de arheologi, luni, într-o conferinţă de presă, notează Digi24.

Horia Ciugudean, coordonatorul echipei de cercetare a sitului arheologic, spune că acest cimitir ar putea fi depășit la capitolul vechime de un altul descoperit în 2022.

ADVERTISEMENT

”Pentru mormântul săpat în 2019, după ce a fost dusă o probă în laborator, avem o dată precisă, este datat undeva la o vechime totală de 4.600 de ani, 4.700 de ani, deci din circa 2.600 – 2.500 î.Hr..

O vechime apreciabilă, dar considerăm noi că nu face parte din cele mai vechi morminte (n.r. Râmeţ), totuşi. Este probabil ca mormântul descoperit în acest an, unul colectiv, să fie mai vechi decât acesta, probabil cu 200 de ani chiar, şi să urcăm începuturile acestui monument funerar către anul 2.900 – 3.000 î.Hr..

ADVERTISEMENT

Iată că populaţia preistorică din zona munţilor Apuseni, din zona Râmeţ, poate fi cu siguranţă atestată ca având o vechime de cinci milenii”, a declarat Ciugudean, notează sursa citată.

Cercetările din această zonă a Carpaților românești au debutat acum mai bine de 10 ani. Acestea fac parte din Proiectul MARBAL (Mortuary Archaeology of the Ramet Bronze Age Landscape – Arheologia mortuară în Epoca Bronzului în arealul Râmeţ), desfăşurat de Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia în parteneriat cu Hamilton College (SUA) şi McDonald Institute Cambridge (Marea Britanie).

ADVERTISEMENT

Ce spun arheologii de săpăturile din 2022

În zonă, săpăturile au continuat și în acest an. Vorbind despre cel de-al doilea orizont de înmormântări, din 2022, acesta aparţine unei etape mai noi a epocii bronzului, cea a bronzului mijlociu, mai precis a Culturii Wietenberg, în care obiceiul era cel al incinerării morţilor.

Potrivit arheologului român, se remarcă faptul că civilizațiile din acea perioadă au ales să-şi aşeze morţii într-o movilă existentă, aparţinând unei populaţii mai vechi.

”În această primă jumătate pe care am explorat-o, au apărut două tipuri de depuneri, pe de o parte acele morminte clasice, cu oasele calcinate, depuse într-o urnă, pe de altă parte au apărut şi o serie de gropi în care se găsesc răspândite oase calcinate, vase sparte în mod ritual şi depuse în umplutura gropii. De asemenea, se găsesc depuşi bolovani de calcar, care au fost practic luaţi din movila propriu zisă”, a explicat Horia Ciugudean.

În următoarea etapă, mai exact în iarnă, urmează ca în SUA să se facă datarea cu radiocarbon a acestor oseminte.

În paralel cu săpăturile arheologice, echipa multidisciplinară a realizat investigaţii geofizice și analize de laborator precum analize de ADN, radiocarbon, izotopi de stronţiu si oxigen.

Astfel, cercetătorii au încercat să afle legăturile genetice dintre populaţiile preistorice din zona Munţilor Apuseni şi zonele geografice din proximitate, dar și date despre mobilitatea populațiilor preistorice.

ADVERTISEMENT
Gigi Becali a dezvăluit discuția avută cu soția sa înainte de sărbătoarea de...
Gigi Becali a dezvăluit discuția avută cu soția sa înainte de sărbătoarea de titlu de pe Arena Națională: „Luminița, Luminița”
Cîrstea, transfigurată: au apărut imaginile cu Sorana după momentul terifiant la care a...
Cîrstea, transfigurată: au apărut imaginile cu Sorana după momentul terifiant la care a asistat la Roma VIDEO
EXCLUSIV Dovezile amantlacului dintre Anamaria Prodan și Dan Alexa, descoperite de Laurențiu Reghecampf...
EXCLUSIV Dovezile amantlacului dintre Anamaria Prodan și Dan Alexa, descoperite de Laurențiu Reghecampf în dormitorul matrimonial. Antrenorul a izbucnit în plâns când a aflat că este înșelat
Nunta faraonică din Teleorman cu 3 Rolls-Royce care a blocat circulaţia. Cum e...
Nunta faraonică din Teleorman cu 3 Rolls-Royce care a blocat circulaţia. Cum e viaţa în Buzescu fără canalizare şi gaze, dar cu palate
Fosta iubită a Prinţului Cristea a ieşit la plajă şi i-a înnebunit pe...
Fosta iubită a Prinţului Cristea a ieşit la plajă şi i-a înnebunit pe italieni: Incredibil de frumoasă!
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la șapte luni de la moartea...
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la șapte luni de la moartea sa. Fiul său a dezvăluit totul: ”Nu l-a văzut niciodată să...”
„Trădarea” anului în televiziune! Pleacă de la Pro TV, după 26 de ani...
„Trădarea” anului în televiziune! Pleacă de la Pro TV, după 26 de ani și se vehiculează că a semnat deja cu Antena 1
Andrei Caramitru îi umilește pe românii care câștigă mai puțin de 1.500 de...
Andrei Caramitru îi umilește pe românii care câștigă mai puțin de 1.500 de euro
Lavinia Pîrva, după anunţul divorţului la 7 ani de căsnicie cu Ştefan Bănică:...
Lavinia Pîrva, după anunţul divorţului la 7 ani de căsnicie cu Ştefan Bănică: Nimeni nu deţine pe nimeni!
Imagini cu casa lui Mihai Neșu. A construit-o în 3 ani și arată...
Imagini cu casa lui Mihai Neșu. A construit-o în 3 ani și arată spectaculos. „Nu e ușor să fii mereu pe șantier”
Îngrășământul ideal pentru roșii, ardei și castraveți. Aplică-le acest tratament și vor crește...
Îngrășământul ideal pentru roșii, ardei și castraveți. Aplică-le acest tratament și vor crește într-o bucurie