News

Avalanșă puternică în zona Bâlea Lac, alertă emisă pentru Retezat și Parâng. Două corturi ale turiștilor, îngropate în zăpadă

O avalanșă puternică a avut loc în zona Bâlea Lac. Două corturi ale turiștilor au fost îngropate în zăpadă. Riscul de astfel de fenomene rămâne ridicat la munte.
15.02.2024 | 13:48
Avalansa puternica in zona Balea Lac alerta emisa pentru Retezat si Parang Doua corturi ale turistilor ingropate in zapada
Avalanșă puternică produsă la Bâlea Lac. Două corturi ale turiștilor acoperite de zăpadă. Sursa foto: Facebook / Avalanșe în Carpați / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Avalanșă puternică în zona Bâlea Lac. Două corturi ale turiștilor au fost îngropate în zăpadă. În cursul zilei de joi, noi alerte s-au emis pentru masivele Retezat și Parâng.

Avalanșă puternică produsă la Bâlea Lac. Două corturi ale turiștilor acoperite de zăpadă

Încă de marți, 13 februarie, meteorologii au avertizat că este risc mare, de gradul 4 din 5, de producere de avalanşe în munţii Făgăraş, Parâng, Şureanu, Ţarcu şi Godeanu.

ADVERTISEMENT

În această perioadă, cel mai mare strat de zăpadă la o stație meteo este consemnat la Bâlea Lac: 161 cm. Vorbim de o zonă aflată la mare altitudine, 2.000 de metri. Aici a fost cel mai mare risc de avalanșe.

Din păcate, temerile specialiștilor s-au adeverit. Miercuri seara, o avalanșă de mari dimensiuni a avut loc în zona turistică Bâlea Lac, a anunțat joi, 15 februarie, Salvamont Sibiu.

ADVERTISEMENT

Aflate în calea zăpezii, două corturi ale unor turişti au fost îngropate la propriu. Norocul a făcut să nu există victime, asta întrucât la momentul declanşării avalanşei nu era nimeni în corturi.

O avalanşă de mari dimensiuni a avut loc la Bâlea Lac in urma ultimelor ninsori. Doi turişti au avut corturile îngropate de zăpadă, din fericire nu au existat victime, aceştia fiind in cabană la momentul producerii avalanşei. Reamintim turiştilor că riscul de avalanşă este 4 din 5 şi nu recomandam practicarea sporturilor de iarnă în zonă”, a transmis Salvamont Sibiu.

ADVERTISEMENT

Risc mare de avalanșă în masivele Retezat și Parâng

Situația în zona Carpaților românești se menține a fi una periculoasă. Joi, salvamontiştii din judeţul Hunedoara au avertizat asupra riscului major de avalanșă care există în masivele Retezat şi Parâng.

Aceste fenomene ar putea să se producă la altitudini mai mari de 1.500 de metri. Aici, în ultimele două zile a nins abundent, iar stratul de zăpadă nou depus nu s-a putut sedimenta.

ADVERTISEMENT

”A nins foarte mult, într-un timp scurt, astfel că noul strat de zăpadă depus măsoară între 50 şi 80 de centimetri. Riscul de avalanşă este major, mai ales în zona unor pante abrupte sau în locurile cu suprafeţe mari, deoarece între straturile de zăpadă nu există acea coeziune necesară.

Mai este nevoie de câteva zile până când se va realiza acest lucru”, a declarat joi, pentru Agerpres, şeful Serviciului Public Judeţean Salvamont Hunedoara, Ovidiu Bodean.

În aceste zone, zăpada măsoară peste un metru. Stratul poate ajunge la peste doi metri pe vâlcele sau văi, unde ninsoarea a fost adusă de vânt. Din cauza instabilităţii stratului de zăpadă, turiștilor li se recomandă să evite zonele cu încărcătură mare de zăpadă şi traseele de pe curbele de nivel.

ADVERTISEMENT