News

Turiști olandezi, surprinşi de avalanşă în Munţii Ţarcu. Unul dintre bărbați a murit

Trei turiști olandezi au fost surprinși de avalanșă, luni, în Munții Tarcu, în timpul unei expediții. Un bărbat și-a pierdut viața.
29.01.2024 | 17:26
Turisti olandezi surprinsi de avalansa in Muntii Tarcu Unul dintre barbati a murit
Turiști olandezi, surprinşi de avalanşă în Munţii Ţarcu. Foto Unsplash
ADVERTISEMENT

Trei turiști olandezi au fost surprinși de avalanșă, luni, 29 ianuarie, în Munții Tarcu, în timpul unei expediții pe Vârful Căleanu. Unul dintre aceștia, un bărbat, în vârstă de 44 de ani, și-a pierdut viața.

Trei turiști au fost surprinși de avalanșă, iar unul dintre ei a decedat

Un turist din Olanda și-a găsit sfârșitul în România, după ce a fost surprins de avalanșă. Alături de el se aflau încă doi amici, tot cetățeni olandezi. Din păcate, bărbatul de 44 de ani a murit sub zăpadă.

ADVERTISEMENT

Polițiștii din Caraș-Severin au fost sesizați, luni, în jurul prânzului, cu privire la acest eveniment tragic. Bărbatul a fost găsit sub zăpadă și transportat la spital cu un elicopter, conform reprezentanților IPJ.

Însă, medicii au constatat că omul era deja decedat în momentul în care a ajuns la unitatea medicală. Conform procedurii, reprezentanții spitalului au anunțat oamenii legii cu privire la eveniment.

ADVERTISEMENT

„Astăzi, în jurul orei 12.00, poliţişti de la Poliţia Municipiului Caransebeş au fost sesizaţi despre faptul că la Centrul de Primiri Urgenţe al spitalului municipal a fost adusă o persoană decedată, care ar fi fost surprinsă de o avalanşă. Ulterior, evenimentul a fost sesizat şi prin SNUAU 112, de către un bărbat”, a informat IPJ Caraș-Severin.

Trupul neînsuflețit al turistului a fost transportat la morga spitalului. În urma necropsiei se va stabili, cu exactitate, cauza decesului. Totodată, polițiștii au întocmit dosar penal pentru ucidere din culpă.

ADVERTISEMENT

Este risc crescut de avalanșă la munte

O intervenție dificilă a avut loc și în Munții Maramureșului, luni, salvamontiștii fiind nevoiți să desfășoare o misiune de recuperare a doi ucraineni rătăciți, deși riscul de avalanșă era la nivel maxim.

Amintim că meteorologii au avertizat că este risc crescut de producere de avalanșe. În Munții Făgăraș, la peste 1.800 de metri este cel mai mare pericol, mai ales în zona Bâlea Lac, așa cum au transmis duminică specialiștii.

ADVERTISEMENT

„În zonele adăpostite sunt depozite recente de zăpadă ce depăşesc 1-2 metri. În profunzime, stratul mai vechi este în general îngheţat şi compact. Astfel, stratul instabil de la suprafaţă depăşeşte pe alocuri 40-50 cm şi poate aluneca cu uşurinţă peste cel vechi, în special la supraîncărcări, dar izolat şi în mod spontan pe pantele mai înclinate, favorizând declanşarea unor avalanşe de dimensiuni medii şi mari. Riscul este mare (4)”, au informat meteorologii.

 

ADVERTISEMENT
Tags: