News

Ce avere are șefa DIICOT. Căsătorită cu un cercetător, Oana Daniela Pâțu câștigă zeci de mii de lei lunar

Oana Daniela Pâțu, șefa DIICOT, este căsătorită cu un cercetător de la Institutul de Științe Spațiale. Potrivit documentelor oficiale, cei doi dețin împreună mai multe terenuri și case.
24.11.2021 | 13:56
Ce avere are sefa DIICOT Casatorita cu un cercetator Oana Daniela Patu castiga zeci de mii de lei lunar
Oana Daniela Pâțu, șefa DIICOT, este căsătorită cu un cercetător de la Institutul de Științe Spațiale
ADVERTISEMENT

Oana Daniela Pâțu, actuala șefă interimară a DIICOT, a fost instalată pe 27 august 2019 în funcția de procuror-șef al Serviciului de combatere a traficului intern de droguri din cadrul DIICOT, pentru o perioadă de trei ani.

”Din datele existente la nivelul direcției de specialitate din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii rezultă că doamna procuror Pâțu Oana Daniela are o vechime în funcția de procuror de 16 ani și 10 luni, nu a fost sancționată disciplinar în ultimii trei ani de activitate, iar la ultima evaluare a activității profesionale a fost apreciată cu calificativul «foarte bine»”, informa Consiliul Superior al Magistraturii în 2019.

ADVERTISEMENT

Oana Daniela Pâțu este șefă interimar la DIICOT

În prezent, pentru funcția de procuror șef al Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) s-au înscris la concurs cinci persoane: Daniel Constantin Horodniceanu, Oana Daniela Pâțu, Ioana Bogdana Albani și Mihaela Larisa Iosipescu. Procedura de numire în funcție este momentan suspendată, până la instalarea noului guvern.

Activitatea Direcției a fost mereu în atenția presei și a opiniei publice, G4Media.ro analizând în septembrie 2021 situația problematică a mai multor dosare aflate în cercetare de mai mulți ani.

ADVERTISEMENT

”Pe rolul DIICOT – parchetul specializat în combaterea crimei organizate, a macro-criminalităţii economico-financiare, fraudelor informatice şi terorismului – sunt mai multe dosare importante, cu prejudicii de zeci de milioane de euro, însă nesoluţionate, unele chiar de 6-7 ani.

Cele mai multe astfel de dosare privesc oameni de afaceri acuzaţi de evaziune fiscală şi spălare de bani din perioada în care binomul SRI-Parchet duduia, iar competenţa de investigare a marii evaziuni era la DIICOT.

ADVERTISEMENT

Averea familiei Pâțu: terenuri, 7 case și 3 mașini

Tot în context trebuie precizat că DIICOT a rămas fără şef plin după ce, în septembrie anul trecut, procuroarea Giorgiana Hosu şi-a dat demisia în urma condamnării soţului ei în primă instanţă la 3 ani de închisoare cu suspendare în dosarul Carpatica, instrumentat de DNA.

De atunci, parchetul este condus de adjuncta Oana Pâţu. Recent, fostul ministru USR al Justiţiei, Stelian Ion, a deschis procedura de selecţie a unui nou şef DIICOT, însă demersul a fost suspendat de ministrul PNL interimar de Justiţie, Lucian Bode”, nota sursa citată despre situația DIICOT.

ADVERTISEMENT

Șefa DIICOT este căsătorită cu Ionel Ovidiu Pâțu, un reputat cercetător la Institutul de Științe Spațiale. Potrivit declarației de avere depusă în vara anului curent de Oana Daniela Pâțu, cei doi dețin împreună părți din zece terenuri agricole sau intravilane din județul Bacău, cumpărate, moștenite sau primite ca donație.

Portofoliul imobiliar al familiei Pâțu este întregit de cele 3 case de locuit și cele 4 apartamente specificate în documentele oficiale de șefa DIICOT. Oana Daniela Pâțu deține și trei mașini, două Dacii Logan și un Citroen C5.

Salariu lunar de 20.000 lei pentru șefa DIICOT

În conturi, șefa DIICOT are 48.000 lei, în timp ce partenerul ei de viață a strâns la bancă 28.000 lei. La capitolul datorii, Oana Daniela Pâțu a trecut un credit de 103.000 lei, contractat în 2019 și scadent în 2039.

Din punct de vedere salarial, șefa DIICOT stă foarte bine cu veniturile. Pentru activitatea de la DIICOT, Oana Daniela Pațu primește anual 240.805 lei, adică 20.000 lei pe lună. În 2020, Pațu a mai primit alți 28.641 lei, cu titlul de ”drepturi salariale restante”.

Soțul ei, Ionel Ovidiu Pâțu, cercetător științific la Institutul de Științe Spațiale, a încasat anul trecut un total de 87.500 lei, la care s-au adăugat 15.000 lei, încasați cu titlul de ”premiere activitate științifică”.

ADVERTISEMENT
Tags: