News

Averea lui Piedone s-a evaporat, după ce procurorii i-au ridicat sechestrul. Unde au ajuns toate proprietățile fostului primar

Cristian Popescu Piedone, condamnat la patru ani de închisoare pentru abuz în serviciu, în dosarul Colectiv, și-a înstrăinat întreaga avere.
16.06.2023 | 09:33
Averea lui Piedone sa evaporat dupa ce procurorii iau ridicat sechestrul Unde au ajuns toate proprietatile fostului primar
Cristian Popescu și-a înstrăinat toată averea și nu mai deține nicio proprietate / Foto: Octav Ganea / Inquam Photos
ADVERTISEMENT

Fostul primar al sectorului 5, Cristian Piedone, a rămas un om sărac după ce și-a înstrăinat întreaga avere. Piedone a fost condamnat penal și își ispășește pedeapsa în închisoare, însă a fost achitat pe latură civilă, astfel că nu trebuie să achite despăgubiri victimelor din dosarul Colectiv.

Piedone și-a donat întreaga avere

Cristian Popescu Piedone a avut sechestru instituit până la suma de 1,5 milioane de euro. Măsura asiguratoare i-a fost ridicată de procurori, la cerere, după sentința definitivă din dosar, iar la scurtă vreme, Piedone și-a donat întreaga avere către cei doi copii, Vlad și Ana Maria.

ADVERTISEMENT

Actele de donație includ patru terenuri situate în comuna Bragadiru, județul Ilfov, cu suprafețe cuprinse între 416 și 540 mp, achiziționate de Piedone și soția lui, Iulia, în 2008 și 2009. În 2022, acestea au ajuns în posesia lui Vlad Popescu Piedone (50%) și Ana Maria Popescu (20%), copiii fostului primar. Cei doi mai dețin un teren de 176 mp în București, tot o donație de la părinți, făcută în anul 2014.

La Vlad și Ana Maria a ajuns și singurul apartament pe care soții Popescu îl mai aveau pe numele lor. Acesta are 73 mp și a fost cedat copiilor, prin contract de donație. Ei mai împart un apartament de 69 mp, donat în 2014, dar și o jumătate dintr-o casă de locuit, precum și 19% dintr-un apartament de 49 mp, ambele fiind moșteniri.

ADVERTISEMENT

Mașinile de epocă ale fostului primar au ajuns la fiul său

Vlad Popescu Piedone, care ar putea să atace poziția de primar al sectorului 5 la următoarele alegeri locale, și-a trecut în declarația de avere și toate cele cinci mașini de epocă, care în urmă cu doi ani apăreau ca fiind deținute de tatăl său.

Mai exact, este vorba despre un Mercedes 200 (fabricat în 1966), un Oldsmobile (din 1959) și trei automobile Cadillac (din 1968, 1973 și 1974). Pentru a mai face loc în garaj, tânărul politician a vândut două mașini, un Volskwagen și un Land Rover, pentru care a obținut peste 38.000 de euro, dar și-a păstrat un BMW fabricat în 1985.

ADVERTISEMENT

Fiul lui Piedone a părăsit PSD și a trecut la partidul lui Dan Voiculescu

Vlad Popescu Piedone are 32 de ani, este căsătorit și are doi copii. În 2020, el a intrat în Camera Deputaților pe listele Partidului Social Democrat, însă a trecut la Partidul Puterii Umaniste în februarie 2021.

În primii trei ani, fiul lui Piedone a luat cuvântul de două ori, de la tribuna parlamentului, dar a avut 62 de propuneri legislative inițiate (din care 17 promulgate legi), un proiect de hotărâre, 48 de interpelări și a participat la 6 moțiuni.

ADVERTISEMENT

În septembrie 2022, Vlad Popescu Piedone și-a anunțat candidatura la Primăria Sectorului 5, din partea formațiunii fondate de Dan Voiculescu. Gestul lui Piedone Jr a încurcat destul de tare planurile coaliției, care miza pe alți candidați.

Guvernul României refuză să organizeze alegeri la sectorul 5, deși încalcă legea

Drept urmare, Guvernul României a refuzat, pur și simplu, să mai organizeze alegeri în sectorul 5 și în alte câteva zeci de localități care au rămas fără primar. Potrivit legilor în vigoare, executivul avea la dispoziție 90 de zile, de la ordinul de prefect prin care Cristian Popescu Piedone a fost demis, să organizeze alegeri locale.

Vlad Popescu Piedone a intrat în parlament după o înțelegere pe care tatăl lui ar fi făcut-o cu Marcel Ciolacu și Dan Voiculescu. Potrivit Ziare.com, liderul PSD le-a oferit câteva locuri eligibile oamenilor lui Dan Voiculescu, în schimbul susținerii media. Cristian Popescu Piedone a ajuns primar al sectorului 5, reprezentând, de asemenea, PPUSL.

ADVERTISEMENT