News

Avertisment al medicului Alexandru Rafila: „O să ne întoarcem la restricții”. Cum poate fi evitată această situație

16.05.2021 | 15:14
Avertisment al medicului Alexandru Rafila O sa ne intoarcem la restrictii Cum poate fi evitata aceasta situatie
ADVERTISEMENT

Medicul Alexandru Rafila susține că există riscul serios ca ritmul vaccinării să scadă întrucât sunt mai multe persoane care fac doza de rapel decât cei vaccinați cu prima doză, caz în care revenirea la restricții va fi din nou necesară.

Senatorul PSD a avertizat că trebuie găsite noi metode de stimulare a vaccinării populației, altfel următoarele săptămâni vor arăta că vaccinarea se face într-un ritm mai redus, iar țintele fixate de către autorități vor fi ratate.

ADVERTISEMENT

Pe de altă parte, Alexandru Rafila se opune adoptării unor măsuri discriminatorii prin care vaccinații să fie aibă drepturi suplimentare față de cei care încă nu s-au imunizat.

Rafila: „Ritmul vaccinării o să scadă”

Ce observăm pe plan naţional, sigur, creşte numărul de persoane vaccinate, nu e momentul însă să ne bucurăm, pentru că, dacă o să vă uitaţi, din păcate, numărul de persoane care se vaccinează cu prima doză este inferior numărului de persoane care se vaccinează cu cea de-a doua doză şi lucrul ăsta trebuie echilibrat, pentru că dorinţa de a veni la vaccinare, în mod evident este legată de administrarea primei doze de vaccin. Altfel, o să scadă ritmul vaccinării în următoarele săptămâni şi diversele ţinte nu vor fi atinse”, a declarat Alexandru Rafila, într-o conferinţă de presă la Târgu Mureş, informează News.ro.

ADVERTISEMENT

Rafila a avertizat că extinderea unei politici de testare pe scară largă a populației fără să existe și o modalitate eficientă de  încurajare a populației să se vaccineze nu va avea alt rezultat decât reinstituirea restricțiilor la un moment dat.

Astfel, ar fi o greșeală să se recurgă la testarea antigen rapidă ca modalitate de a permite organizarea unor evenimente cu public, deoarece aceasta nu poate suplini vaccinare pe scară largă a populației.

ADVERTISEMENT

Dacă toată lumea se testează şi nimeni nu se vaccinează o să ne reîntoarcem la restricţii şi lucrul ăsta trebuie să-l înţelegem, asta e realitatea. Lucrul ăsta se poate întâmpla şi nu ar trebui să ne întoarcem la situaţia anterioară”, a afirmat medicul Alexandru Rafila.

Riscul presupus de ridicarea restricțiilor

El a arătat că în momentul de faţă „sunt semne îmbucurătoare”, dar trebuie menţinute unele măsuri de precauţie.

ADVERTISEMENT

Vaccinarea nu trebuie să fie obligatorie, mesajul ăsta trebuie să fie foarte clar, discriminarea nu trebuie să fie prezentă, trebuie să oferi oamenilor alternative, cei care încă nu s-au hotărât să se vaccineze, dar trebuie să existe şi accesul la o informaţie credibilă şi din cauza asta cred că rolul profesioniştilor este esenţial, încât oamenii să vină la vaccinare şi să se gândească că reluarea activităţilor sociale, economice normal depinde de succesul acestei campanii de vaccinare”, a comentat Rafila.

Acesta a indicat posibilitatea vaccinării copiilor peste 12 ani ca modalitate de intensificare a ritmului vaccinării, Rafila precizând că părinților trebuie să li se explice că eficacitatea vaccinului este chiar mai mare la copii decât la populația adultă.

Pe de altă parte, medicul a avertizat că eliminarea restricțiilor riscă să determine o scădere suplimentară a numărului de vaccinați deoarece o parte a populației ar putea crede că relaxarea nu mai face necesară vaccinarea.

Sustenabilitatea ridicării restricţiilor este condiţionată de succesul campaniei de vaccinare”, a conchis Alexandru Rafila.

ADVERTISEMENT