News

Salvamontiștii, avertisment pentru turiști: apelurile la 112, imposibile în zona Babele

Salvamontiștii din România transmit un avertisment sever pentru turiștii care se aventurează în aceste zile în unele zone înalte. Conform acestora, apelurile la 112 sunt imposibile în zona Babele, din cauza viscolului.
04.01.2022 | 22:40
Salvamontistii avertisment pentru turisti apelurile la 112 imposibile in zona Babele
ADVERTISEMENT

În ciuda faptului că în zonele joase din România vremea este una extrem de blândă, fără fenomene severe de iarnă și cu temperaturi anormal de ridicate, lucrurile nu stau la fel în zonele înalte.

Angajații de la serviciul Salvamont îi avertizează pe turiștii care se aventurează în această perioadă pe munte, în zona Babele, că din cauza viscolului puternic, semnalul GSM este căzut.

ADVERTISEMENT

În consecință, în caz de pericol major aceștia nu pot suna nici la numărul de urgenţă 112. Astfel, salvamontiştii recomandă pasionaților de munte să nu facă drumeţii în aceste masive atâta timp cât există avertizări meteo.

Avertismentul salvamontiștilor pentru turiști: apelurile 112, imposibile în zona Babele

Reprezentanții Salvamont Dâmbovița anunță că din cauza vremii nefavorabile antenele din zona Babele nu funcționează. Momentan, nu se știe când va fi remediată problema tehnică.

ADVERTISEMENT

”Da, este o defecțiune. Noi avem mijloace de comunicare, adică eu pot să comunic cu baza 112, cu dispeceratul Salvamont. Pe cursul drumului mai bat și antenele de la cota 2000 din Sinaia. În zona Peștera nu este semnal, pentru că antenele din Babele nu funcționează.

Nu știm cât va dura situația, până nu se remediază defecțiunea electrică la sistemul electric”, a declarat Ștefan Deaconescu, șeful Salvamont Dâmbovița, la Digi24.

ADVERTISEMENT

Acesta le recomandă turiștilor care sunt într-o zonă fără semnal sau cu semnal foarte slab să încerce să schimbe poziția sau să meargă stânga-dreapta, 300 de m, unde ar putea prinde vreo undă de semnal și astfel ar putea reuși să apeleze serviciul de urgență.

Astfel de defecțiuni s-au mai raportat și în trecut, însă ele nu au durat mai mult de 24 de ore.

ADVERTISEMENT

Salvamontiștii români, multe intervenții în ultimele ore

Conform unui comunicat emis de Salvamont România, în ultimele 24 de ore, la Dispeceratul Național s-au primit 32 apeluri prin care se solicita intervenția de urgență a salvamontiștilor.

În cazul acestor intervenții au fost salvate 34 persoane, dintre acestea 13 au fost predate la Ambulanță sau SMURD pentru transport la spital și o persoană a fost predată la IML.

S-au mai primit la Dispecerat 35 apeluri prin care se solicitau sfaturi și informații despre domeniile schiabile și traseele turistice din zona montană.

”Salvamont România vă îndeamnă la prudență și responsabilitate în derularea activităților montane și vă invită să la le fiți alături în activitatea de prevenire și reducere a accidentelor montane”, se arată în comunicat.

ADVERTISEMENT