News

Avertizare ANM. Cod galben de vânt puternic în 12 județe, viscol în zona montană din Cluj

Meteorologii au prelungit codul portocaliu de viscol pentru zona montană a județului Cluj până la ora 15:00 în 25 februarie.
25.02.2023 | 12:52
Avertizare ANM Cod galben de vant puternic in 12 judete viscol in zona montana din Cluj
Vânt puternic în 12 județe. Foto: Unsplash
ADVERTISEMENT

Totodată, specialiștii ANM au emis atenționări nowcasting cod galben de vânt puternic în 12 județe din regiunea Transilvaniei și a Moldovei. Potrivit ANM, codul portocaliu de viscol e valabil în Cluj până la ora 15:00, la altitudini de peste 1.800 de metri.

Cod galben de vânt și viscol în 12 județe

”Până la ora 15:00, în zona de munte a judeţului Cluj, la altitudini de peste 1.800 de metri, se vor semnala intensificări puternice ale vântului care vor depăşi la rafală 120 km/h, precum şi viscol”, transmite ANM. De asemenea, 12 județe sunt sub cod galben de vânt puternic.

ADVERTISEMENT

”Până la ora 15:00, în zone şi localităţi din judeţele Mureş, Harghita, Sibiu, Botoşani, Suceava, Neamţ, Iaşi, Covasna, Braşov, Alba, Arad şi Bihor se vor semnala intensificări ale vântului care vor depăşi la rafală 55 – 65 km/h. Avertizările de fenomene periculoase imediate (nowcasting) se emit pentru o perioadă de maximum şase ore”, transmite ANM.

În urmă cu patru zile, meteorologii transmiteau că vor urma multe zile în care viscolul și vântul puternic vor da bătăi de cap românilor. ”La munte se așteaptă viscol puternic și rafale extrem de puternice de vânt care pot ajunge până la 120 km/h. Asta va face ca vizibilitatea să fie una foarte redusă”, avertizau meteorologii.

ADVERTISEMENT

La altitudini de peste 1700 m vor fi perioade în care vântul va sufla tare, cu rafale de peste 110…120 km/h, va fi viscol și vizibilitate redusă”, completau meteorologii ANM, cu mențiunea că sunt vizate zonele montane din țara noastră.

Codurile galben și portocaliu au vizat județele Alba, Argeş, Bacău, Bihor, Bistriţa-Năsăud, Brăila, Botoşani, Braşov, Buzău, Cluj, Călăraşi, Caraş-Severin, Constanţa, Covasna, Dâmboviţa, Dolj, Gorj, Galaţi, Giurgiu, Hunedoara, Harghita, Ialomiţa, Iaşi, Mehedinţi, Maramureş, Mureş, Neamţ, Olt, Prahova, Sibiu, Sălaj, Suceava, Tulcea, Teleorman, Vâlcea, Vrancea, Vaslui, precum și municipiul București.

ADVERTISEMENT

Efectele vântului puternic s-au văzut în special în județul Hunedoara, unde acoperișul unor blocuri a fost smuls. În Deva, o fată de 13 ani a fost lovită în cap de o bucată de tablă căzută de pe bloc, ajungând la Urgențe cu tăieturi la nivelul feței.

”La faţa locului s-a deplasat o ambulanţă, care a găsit victima în stare de conştienţă, cooperantă, cu o plagă tăiată de aproximativ 4-5 cm la arcada ochiului drept şi la ochiul drept, precum şi cu un cucui în partea din spate a capului”, transmitea purtătorul de cuvânt al Serviciului de Ambulanţă Judeţean Hunedoara, medicul Călin Dumitrescu.

ADVERTISEMENT

Între timp, în Petrila, Hunedoara, un bloc a rămas fără acoperiș din cauza vântului puternic, în jurul orei 3 dimineața. Meteorologii au anunțat în ultima perioadă și mai multe coduri galben și portocaliu de inundații pe zeci de râuri din nordul, vestul și centrul țării.

ADVERTISEMENT