News

Iarna revine în forță în România. Cod galben de ninsori și viscol de la ANM. Zonele afectate

Specialiștii ANM anunță noi fenomene severe de iarnă în România. Meteorologii au emis un cod galben și o informare de ninsori și viscol pentru mai multe județe.
24.02.2023 | 14:42
Iarna revine in forta in Romania Cod galben de ninsori si viscol de la ANM Zonele afectate
Alertă cod galben de ninsori și viscol de la ANM. Zonele vizate de fenomenele severe. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Finalul lunii februarie readuce o iarnă severă în mai multe zone din țară. Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis, vineri, o alertă cod galben și o informare de ninsori, precipitații abundente și viscol.

Alertă cod galben de ninsori și viscol de la ANM. Zonele vizate de fenomenele severe

După mai multe zile cu temperaturi de primăvară, fenomenele specifice sezonului rece se reîntorc în țara noastră. Meteorologii au emis noi alerte de ninsori abundente, viscol și intensificări puternice ale vântului.

ADVERTISEMENT

Vineri seara, la ora 20.00, vor intra în vigoare o informare de ”precipitații însemnate cantitativ, ninsori, intensificări ale vântului” și un cod galben de ”cantități însemnate de apă, ninsori și viscol la altitudini de peste 1700 m”.

Informarea este valabilă până luni, 27 februarie, la ora 12.00. În acest interval, aria precipitațiilor se va extinde treptat dinspre regiunile vestice și va cuprinde aproape toată țara. Vor fi ploi, iar mai ales la altitudini de peste 1500 m lapovițe și ninsori.

ADVERTISEMENT

Un aer rece vine și el spre țara noastră. Astfel, din noaptea de sâmbătă spre duminică (25/26 februarie) ploile se vor transforma și vor predomina ninsorile în vest, nord și centru, precum și în zonele montane unde se va depune strat consistent de zăpadă.

Vor cădea, în toată această perioadă, cantități importante de apă. Până luni, se vor acumula peste 60…80 l/mp, în special în zona Carpaților Occidentali și în nordul Carpaților Orientali și în vestul Carpaților Meridionali.

ADVERTISEMENT

Și vântul va pune probleme. Va avea temporar intensificări pe creste, cu viteze mai mari pe parcursul zilei de sâmbătă, când rafalele vor depăși 70…80 km/h și va fi viscol. În același interval vor fi intensificări local și în restul țării, în general de 50…60 km/h.

Avertizarea cod galben este valabilă până sâmbătă, 25 februarie, la ora 16.00. În aceste interval, în Crișana, Banat, Maramureș și nordul Transilvaniei, precum și la altitudini sub 1500 m în zona Carpaților Occidentali, în vestul Carpaților Meridionali și în nordul Carpaților Orientali va ploua și se vor acumula cantități de apă de 25…40 l/mp, iar izolat vor depăși 50…60 l/mp.

ADVERTISEMENT
Alertă cod galben ANM
Alertă cod galben de ninsori și viscol de la ANM. Sursa foto: meteoromania.ro

În zonele înalte, de peste 1700 m, va ninge abundent. Tot aici, vântul va avea intensificări cu rafale de peste 90…100 km/h și va fi viscol. ANM mai anunță că, în funcţie de evoluţia şi intensitatea fenomenelor meteorologice, pot fi emise și alte alerte în weekend.

Cum va fi vremea în București

Dacă în nord, centru, vest și la munte iarna revine, în sud încă sunt zile de primăvară. Conform unei prognoze speciale a ANM, în Capitală vremea va fi deosebit de caldă pentru această perioadă din an.

Temperaturile maxime se vor situa între 15 și 19 grade, iar cele minime între 2 și 7 grade. Valorile din timpul zilei sunt cu 8…10 grade mai ridicate decât media climatologică. Cerul va avea înnorări temporare, iar probabilitatea de ploaie va fi mai ridicată din a doua parte a zilei de duminică. Vântul va sufla slab și moderat, temporar cu ușoare intensificări (rafale în jur de 40…45 km/h).

ADVERTISEMENT