News

Avertizare cod portocaliu pentru Ilfov, emisă de ANM. Vijelii şi grindină, în apropierea Capitalei

Administrația Națională de Meteorologie a emis o nouă avertizare de tip nowcasting Cod Portocaliu de vijelii, care va fi valabilă până la ora 17:45
07.07.2023 | 17:17
Avertizare cod portocaliu pentru Ilfov emisa de ANM Vijelii si grindina in apropierea Capitalei
Avertizare cod portocaliu pentru Ilfov, emisă de ANM. Foto: Unsplash
ADVERTISEMENT

Vor fi afectate mai multe localități din județele Giurgiu, Ilfov și Teleorman, conform specialiștilor ANM. Așadar, vor fi afectate localitățile Comana, Mihăileşti, Adunaţii-Copăceni, Călugăreni, Vărăşti, Băneasa, Prundu, Oinacu, Colibaşi, Singureni, Valea Dragului, Daia, Greaca, Găujani, Gostinari, Mihai Bravu, Gostinu, Iepureşti.

Avertizare cod portocaliu pentru Ilfov

De asemenea, locuitorii din Schitu, Isvoarele, Stoeneşti (Giurgiu), Măgurele, Brăneşti, Vidra, Glina, 1 Decembrie, Berceni, Dărăşti-Ilfov, Copăceni (Ilfov) şi Bragadiru, Pietroşani, Bujoru (Teleorman ) trebuie să fie în alertă pentru că vor semnala averse torenţiale care vor acumula peste 40 de litri pe metru pătrat.

ADVERTISEMENT

Acestea vor fi însoțite de ”frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului, vijelie, izolat grindină”, potrivit ANM. De altfel, meteorologii emit zilnic peste 10 astfel de coduri, semn că țara noastră trece printr-o perioadă de instabilitate atmosferică.

Potrivit datelor oficiale, doar în ultimele 24 de ore au existat 18 coduri portocalii sau roșii de vreme rea. Exceptând zona Ilfov, ANM a mai transmis alte mesaje simultan, prin care arată că există mai multe zone care vor fi afectate în următoarele ore de vreme extremă.

ADVERTISEMENT

Astfel, până la ora 18:30, meteorologii vorbesc și despre un cod portocaliu valabil în zona Caraș Severin. Mai exact, în apropiere de localitățile Zăvoi, Băuțar, Rusca Montană, Marga; Județul Hunedoara: Densuș, Sarmizegetusa. Aici, se vor semnala ”averse torențiale care vor acumula peste 35…40 l/mp, frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului, vijelie, grindină”.

Tot un cod portocaliu va fi valabil până la ora 18:30 în zona Hunedoara, mai exact localitățile Ilia, Dobra, Vețel, Zam, Gurasada, Lăpugiu de Jos, Vorța, Burjuc, Cerbăl, Bătrâna. Potrivit ANM, ”se vor semnala averse torențiale care vor acumula peste 35…40 l/mp, frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului, vijelie, grindină”.

ADVERTISEMENT

Între timp, chiar dacă există zilnic coduri roșii sau portocalii de vreme extremă, meteorologii transmit că românii se vor confrunta în scurt timp cu canicula.  ”Până la sfârșitul zilei de astăzi vom avea instabilitatea atmosferică, în cea mai mare parte a țării, pe lângă codurile generale portocalii, este posibil să se mai adauge și mesaje de cod roșu pentru cantități deosebite de apă în timp scurt. Trebuie să adăugăm și faptul că există în vigoare și un cod hidrologic, cod portocaliu, pentru majoritatea râurilor din zonele de deal și de munte.

Mâine și poimâine, instabilitatea atmosferică urmează să se manifeste, mai ales în jumătatea de est a teritoriului, deci inclusiv în zonele care astăzi au avut temperaturi foarte ridicate, dar puțină instabilitate și mă refer aici la Muntenia, Dobrogea și partea de sud a Moldovei. Astăzi au fost 36-37 de grade, de mâine temperaturile vor scădea în toată țara, dar instabilitatea va apărea și în partea de sud-est a țării. Deci o ușoară răcorire.

ADVERTISEMENT

De săptămâna următoare, în special pe la jumătatea săptămânii, așteptăm temperaturi chiar mai ridicate decât cele pe care le-am înregistrat în ultimele două zile”, a declarat Florinela Georgescu, meteorolog renumit al ANM.

ADVERTISEMENT