News

Avertizare cod portocaliu pentru Ilfov, emisă de ANM. Vijelii şi grindină, în apropierea Capitalei

Administrația Națională de Meteorologie a emis o nouă avertizare de tip nowcasting Cod Portocaliu de vijelii, care va fi valabilă până la ora 17:45
07.07.2023 | 17:17
Avertizare cod portocaliu pentru Ilfov emisa de ANM Vijelii si grindina in apropierea Capitalei
Avertizare cod portocaliu pentru Ilfov, emisă de ANM. Foto: Unsplash
ADVERTISEMENT

Vor fi afectate mai multe localități din județele Giurgiu, Ilfov și Teleorman, conform specialiștilor ANM. Așadar, vor fi afectate localitățile Comana, Mihăileşti, Adunaţii-Copăceni, Călugăreni, Vărăşti, Băneasa, Prundu, Oinacu, Colibaşi, Singureni, Valea Dragului, Daia, Greaca, Găujani, Gostinari, Mihai Bravu, Gostinu, Iepureşti.

Avertizare cod portocaliu pentru Ilfov

De asemenea, locuitorii din Schitu, Isvoarele, Stoeneşti (Giurgiu), Măgurele, Brăneşti, Vidra, Glina, 1 Decembrie, Berceni, Dărăşti-Ilfov, Copăceni (Ilfov) şi Bragadiru, Pietroşani, Bujoru (Teleorman ) trebuie să fie în alertă pentru că vor semnala averse torenţiale care vor acumula peste 40 de litri pe metru pătrat.

ADVERTISEMENT

Acestea vor fi însoțite de ”frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului, vijelie, izolat grindină”, potrivit ANM. De altfel, meteorologii emit zilnic peste 10 astfel de coduri, semn că țara noastră trece printr-o perioadă de instabilitate atmosferică.

Potrivit datelor oficiale, doar în ultimele 24 de ore au existat 18 coduri portocalii sau roșii de vreme rea. Exceptând zona Ilfov, ANM a mai transmis alte mesaje simultan, prin care arată că există mai multe zone care vor fi afectate în următoarele ore de vreme extremă.

ADVERTISEMENT

Astfel, până la ora 18:30, meteorologii vorbesc și despre un cod portocaliu valabil în zona Caraș Severin. Mai exact, în apropiere de localitățile Zăvoi, Băuțar, Rusca Montană, Marga; Județul Hunedoara: Densuș, Sarmizegetusa. Aici, se vor semnala ”averse torențiale care vor acumula peste 35…40 l/mp, frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului, vijelie, grindină”.

Tot un cod portocaliu va fi valabil până la ora 18:30 în zona Hunedoara, mai exact localitățile Ilia, Dobra, Vețel, Zam, Gurasada, Lăpugiu de Jos, Vorța, Burjuc, Cerbăl, Bătrâna. Potrivit ANM, ”se vor semnala averse torențiale care vor acumula peste 35…40 l/mp, frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului, vijelie, grindină”.

ADVERTISEMENT

Între timp, chiar dacă există zilnic coduri roșii sau portocalii de vreme extremă, meteorologii transmit că românii se vor confrunta în scurt timp cu canicula.  ”Până la sfârșitul zilei de astăzi vom avea instabilitatea atmosferică, în cea mai mare parte a țării, pe lângă codurile generale portocalii, este posibil să se mai adauge și mesaje de cod roșu pentru cantități deosebite de apă în timp scurt. Trebuie să adăugăm și faptul că există în vigoare și un cod hidrologic, cod portocaliu, pentru majoritatea râurilor din zonele de deal și de munte.

Mâine și poimâine, instabilitatea atmosferică urmează să se manifeste, mai ales în jumătatea de est a teritoriului, deci inclusiv în zonele care astăzi au avut temperaturi foarte ridicate, dar puțină instabilitate și mă refer aici la Muntenia, Dobrogea și partea de sud a Moldovei. Astăzi au fost 36-37 de grade, de mâine temperaturile vor scădea în toată țara, dar instabilitatea va apărea și în partea de sud-est a țării. Deci o ușoară răcorire.

ADVERTISEMENT

De săptămâna următoare, în special pe la jumătatea săptămânii, așteptăm temperaturi chiar mai ridicate decât cele pe care le-am înregistrat în ultimele două zile”, a declarat Florinela Georgescu, meteorolog renumit al ANM.

ADVERTISEMENT
Iarna adevărată pune stăpânire treptat pe întreaga țară. Când ajunge ninsoarea și în...
Iarna adevărată pune stăpânire treptat pe întreaga țară. Când ajunge ninsoarea și în București
A fost desemnată cea mai frumoasă femeie din țara ei, dar a spus...
A fost desemnată cea mai frumoasă femeie din țara ei, dar a spus "stop" și acum e sportivă profesionistă
Simona Halep ar fi părăsit România definitiv. Unde ar fi hotărât să se...
Simona Halep ar fi părăsit România definitiv. Unde ar fi hotărât să se stabilească sportiva din Constanța
Dorian Popa a luat o decizie radicală după ce a fost prins drogat...
Dorian Popa a luat o decizie radicală după ce a fost prins drogat şi în chiloţi la volan, iar iubita de 40 de ani l-a părăsit
Caz șocant în Olt. Un bărbat a fost decapitat, iar capul i-a fost...
Caz șocant în Olt. Un bărbat a fost decapitat, iar capul i-a fost aruncat la WC
Despre Patriarhul Daniel putine s-au stiut in totii anii acestia. Se stie ca...
Despre Patriarhul Daniel putine s-au stiut in totii anii acestia. Se stie ca nu este casatorit, dar in 2013, din senin o tanara spunea ca ii este fiica si ca vrea sa faca test de paternitate. Ce s-a aflat acum despre ea
Ungurii râd de noi! Umilință supremă pentru toată România din Ungaria
Ungurii râd de noi! Umilință supremă pentru toată România din Ungaria
Prima televiziune care angajat-o pe Alexia Eram. Avea doar 14 ani
Prima televiziune care angajat-o pe Alexia Eram. Avea doar 14 ani
S-A DECIS! Mai puțină muncă pentru români. Legea a fost publicată în Monitorul...
S-A DECIS! Mai puțină muncă pentru români. Legea a fost publicată în Monitorul Oficial
Uluitor! Ce pensie au Corina Chiriac și Maria Dragomiroiu, după ani întregi de...
Uluitor! Ce pensie au Corina Chiriac și Maria Dragomiroiu, după ani întregi de carieră: „Mi-am redus la minimă necesitate cheltuielile. Dacă știam ce vremuri vin...”
INVESTIGAȚIE. Cum a cumpărat familia Negoiță, parcelă cu parcelă, 12 hectare lângă Hala...
INVESTIGAȚIE. Cum a cumpărat familia Negoiță, parcelă cu parcelă, 12 hectare lângă Hala Laminor. Se fac blocuri lângă mallul de 133 de milioane de euro al lui Robert Negoiță
Zodia care va trăi un miracol divin înainte de Crăciun. Toată viața i...
Zodia care va trăi un miracol divin înainte de Crăciun. Toată viața i se va schimba complet
E mereu zi! Care e locul de pe Terra unde soarele nu apune...
E mereu zi! Care e locul de pe Terra unde soarele nu apune niciodată? Cum arată 24 de ore în 30 de secunde!