News

Furtuni, vijelii și caniculă în România. ANM a emis alerte cod portocaliu și galben

O nouă zi în care România este împărțită între furtuni, vijelii și caniculă. Meteorologii ANM au emis alerte cod portocaliu și galben.
06.07.2023 | 10:28
Furtuni vijelii si canicula in Romania ANM a emis alerte cod portocaliu si galben
România, lovită de furtuni violente și caniculă. Alerte cod portocaliu și galben emise de ANM. Sursa foto: hepta.ro / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Administrația Națională de Meteorologie anunță o nouă zi cu furtuni, vijelii și caniculă în toate regiunile țării. Dacă o jumătate de țară se va confrunta cu instabilitate accentuată, cealaltă se va topi la maxime de peste 36-37 de grade Celsius.

România, lovită de furtuni violente și caniculă. Alerte cod portocaliu și galben emise de ANM

În vigoare este o informare meteo de caniculă valabilă pentru ziua de joi, 6 iulie. ANM anunță că disconfortul termic va fi ridicat în regiunile sudice și estice, astfel încât indicele temperatură-umezeală (ITU) va atinge și local va depăși pragul critic de 80 de unități.

ADVERTISEMENT

”Va fi caniculă în cea mai mare parte a Munteniei, vestul Dobrogei și în jumătatea de sud a Moldovei, zone unde temperaturile maxime vor fi cuprinse între 33 și 37 de grade.

Vineri (7 iulie) disconfortul termic va fi în continuare ridicat în regiunile sudice, astfel încât indicele temperatură-umezeală (ITU) va mai atinge pe arii restrânse pragul critic de 80 de unități”, precizează meteorologii.

ADVERTISEMENT

Tot joi, ANM a emis încă două avertizări. E vorba de un cod galben și unul portocaliu de instabilitate atmosferică accentuată. Primul intră în vigoare la ora 12.00 și este valabil până la 22.00.

Potrivit alertei, în Banat, Crișana, Maramureș, Transilvania, Oltenia, Moldova, precum și în vestul și nordul Munteniei vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată. Aici vor fi averse, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului (viteze în general de 55…65 km/h), vijelii și grindină. În intervale scurte de timp cantitățile de apă vor fi de 20…25 l/mp și izolat peste 40 l/mp.

ADVERTISEMENT

Apoi, de la ora 14.00, până vineri la ora 02.00, va fi activ codul portocaliu. El vizează zona de munte, sudul Banatului, nordul Crișanei, Maramureș, vestul și estul Transilvaniei, centrul Moldovei, precum și în vestul Olteniei.

În aceste zone vor fi averse torențiale, descărcări electrice, vijelii și grindină de medii dimensiuni. Tot aici, în intervale scurte de timp (1-3 ore) sau prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 30…40 l/mp. Izolat pot di cantități și de peste 50…70 l/mp.

ADVERTISEMENT
Alert cod portocaliu și galben de furtuni
Alert cod portocaliu și galben de furtuni. Sursa foto: meteoromania.ro

Cum va fi vremea în București

Locuitorii din Capitală se vor confrunta în orele următoare cu toate fenomenele. În primul rând, vremea va fi în continuare caniculară, cu disconfort termic ridicat. Indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși la amiază pragul critic de 80 de unități.

În a doua parte a zilei și spre seară, cerul va avea posibile înnorări. Se pot semnala averse, descărcări electrice și intensificări de scurtă durată ale vântului. Temperatura maximă se va situa în jurul a 35 de grade, iar cea minimă va fi de 18…20 de grade.

ADVERTISEMENT