News

Avocat român din SUA explică încadrarea faptei săvârșite de Florin Cîțu. Este conducerea sub influența băuturilor alcoolice infracțiune?

Ruslan Bocancea, avocat român care profesează în SUA a explicat miercuri, la Antena 3, încadrarea faptei pe care a săvârșit-o premierul Florin Cîțu, utilizând vehiculul sub influența băuturilor alcoolice.
11.08.2021 | 21:46
Avocat roman din SUA explica incadrarea faptei savarsite de Florin Citu Este conducerea sub influenta bauturilor alcoolice infractiune
Avocat român din SUA explică încadrarea faptei săvârșite de Florin Cîțu. Este conducerea sub influența băuturilor alcoolice infracțiune? foto: captură Youtube
ADVERTISEMENT

Premierul a fost arestat în 2000 pentru că a condus vehiculul sub influența băuturilor alcoolice și a săvârșit două zile de închisoare, pe lângă o amendă de aproximativ 1300 de dolari pe care a plătit-o.

Tatăl premierului a declarat în exclusivitate pentru FANATIK că această întâmplare este folosită acum pentru că fiul său deranjează adversarii politici.

ADVERTISEMENT

Avocat român, despre fapta comisă de premier în SUA. Este infracțiune sau nu conducerea sub influența băuturilor alcoolice?

Mihai Gâdea: “Este o contravenție sau o infracțiune?”

Ruslan Bocancea: “Este o încălcare penală și din informațiile prezentate este vorba de conducerea unui vehicul fie sub influența băuturilor alcoolice, fie a unui drog”

Mihai Gâdea: “Ziua în care a fost arestat Florin Cîțu este una de sâmbătă. De ce a stat în pușcărie? Această sentință de ce a primit-o?”

ADVERTISEMENT

Ruslan Bocancea: “Pentru că incidentul a avut loc în data de 3 decembrie, adică duminică, luând în considerare că nu era un judecător disponibil, a fost nevoit să stea în închisoare, până a fost disponibil un judecător.”

Mihai Gâdea: “Incidentul este de sâmbătă seara și este dus la închisoare până luni, când este un judecător disponibil. Aceste două zile sunt trecute la pedeapsă. De ce?”

ADVERTISEMENT

Ruslan Bocancea: “Sunt acolo, conform cu validarea cu procurorul, pentru că a fost o negociere, iar judecătorul a hotărât să pedepsească cu două zile de închisoare, dar acestea s-au compensat cu cele două petrecute în închisoare, între 3 și 5 decembrie.”

Mihai Gâdea: “Poate cineva să aibă acces la acest dosar?”

Ruslan Bocancea: “Acest dosar figurează ca distrus, nu este disponibil publicului, doar autorităților americane statale sau federale.”

ADVERTISEMENT

Mihai Gâdea: “Când îți dispare din cazier o asemenea faptă în SUA?”

Ruslan Bocancea: “Depinde de la stat la stat, deoarece infracțiunea este statală. Fiecare stat are o regulă diferită referitoare la ștergerea unui cazier. Din informațiile de acum, înseamnă că dosarul a fost distrus.”

Mihai Gâdea: “Presupuneți că fapta a fost ștearsă. După cât timp se prescrie o astfel de faptă?”

Ruslan Bocancea: “Depinde de la stat, unele state au 10 ani, 15 ani, altele nu permit, de exemplu în Minnesota este foarte dificil să faci.”

Mihai Gâdea: “Presupunerea este că fapta a fost ștearsă din moment ce dosarul a fost distrus?”

Ruslan Bocancea: “Corect, conform informațiilor publice.”

Mihai Gâdea: “Conform dosarului, avem o faptă care se înscrie la ‘misdemeanour’.”

Ruslan Bocancea: “Este un grad de încălcare, nu am o traducere exactă. ‘Felony’ sunt încărcări serioase, ‘misdemeanour’ e o încălcare mai puțin serioasă.”

Mihai Gâdea: “Ea se traduce prin infracțiune, e vorba de lege penală sau e vorba de lege civilă?”

Ruslan Bocancea: “Este infracțiune, vorbim de lege penală”.

ADVERTISEMENT