News

Azilurile groazei. Premierul Ciolacu cere sprijin de la culte și ONG-uri pentru soluționarea crizei. „Este un sistem corupt și inert”

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat măsurile privind remedierea situației din azilele de bătrâni, printre ele fiind și un apel către culte și ONG-uri să se implice.
09.07.2023 | 16:40
Azilurile groazei Premierul Ciolacu cere sprijin de la culte si ONGuri pentru solutionarea crizei Este un sistem corupt si inert
Marcel Ciolacu cere ajutor de la culte și ONG-uri/ Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Guvernul s-a reunit în ședință la Palatul Victoria pentru a discuta măsurile care se impun după izbucnirea scandalului legat de azilurile groazei în care bătrânii erau torturați. După ședință, premierul Marcel Ciolacu a anunțat că vor fi verificate autorizațiile centrelor pentru copii, bătrâni și handicapați și a cerut totodată sprijin de la culte și ONG-uri în procesul de aducere a acestor centre la standarde adecvate.

Faptul că așa ceva a fost posibil ne arată un singur lucru: avem de-a face cu o problemă de fond. O problemă de sistem, un sistem corupt și inert. Acesta este adevărul. La fel ca și dumneavoastră, am văzut infractori. Sunt peste tot în lume. Asemenea ticăloși, asemenea cruzime, oameni dezumanizați total, cred că nimeni nu era pregătit pentru așa ceva. La fel, să vedem funcționari publici complici, care, în loc să fie de partea acestor oameni, s-au vândut acestor ticăloși”, a declarat primul-ministru.

ADVERTISEMENT

Prima măsură dispusă de Guvern este verificarea și reanalizarea tuturor centrelor pentru copii, persoane vârstnice și cu dizabilități, de stat sau private, proces care va fi unul foarte scurt, de o săptămână, și care se va derula sub coordonarea prefecților.

În al doilea rând, solicit autorităților de drept toleranță zero față de grupurile infracționale care au jefuit aceste persoane total neajutorate. În afară de tratamentul la care au supus aceste persoane, le-au furat și bunurile, și casele, și pensiile. Complexitatea infracțiunilor este una care depășește imaginația noastră. Am stabilit cu ministrul Justiției ca soluționarea să fie o prioritate”, a spus Marcel Ciolacu.

ADVERTISEMENT

Discuții viitoare cu cultele și ONG-urile

Dimensiunile crizei sunt arătate și de faptul că statul român a ajuns să ceară asistență de la culte și ONG-uri care activează în domeniul social pentru expertiză în soluționarea crizei care a zguduit întregul sistem public de asistență socială.

Fac un apel către toate cultele din România. În primul rând către BOR, dar și către ONG-urile care activează în domeniul social. Avem nevoie de implicarea dumneavoastră pe tot ce ține de latura socială. Asistență, în primul rând, pentru persoanele vulnerabile.

ADVERTISEMENT

Faptele petrecute în aceste zile ale groazei ne-au arătat o dezumanizare totală a unor persoane – cărora eu nu le pot spune și nu îi pot numi oameni. Ministerul Muncii, începând de luni, va sta de vorbă cu toți reprezentanții cultelor, cu Secretariatul pentru Culte și, nu în ultimul rând, cu ONG-urile, pentru implicarea în acestă activitate”, a spus șeful Guvernului.

Acesta a spus că întregul sistem de asistență socială trebuie schimbat întrucât instituțiile de control s-au dovedit incapabile să-și exercite atribuțiile și acum dau vina una pe celelalte. De asemenea, sunt necesare modificări legislative care să stabilească în mod clar responsabilitățile și atribuțiile din sistem.

ADVERTISEMENT

Cine are de făcut o treabă să o facă, iar cine nu-și face treabă să răspundă, iar cine nu înțelege să își facă treaba să plece acasă. Nu mai vreau fugă de responsabilitate, ci vreau un sistem coerent, cu reguli clare în acest domeniu” a conchis Ciolacu.

ADVERTISEMENT