News

BAC 2019. Ce subiecte au picat la proba de evaluare a competențelor digitale

07.06.2019 | 13:44
BAC 2019 Ce subiecte au picat la proba de evaluare a competentelor digitale

Prima sesiune a examenului de bacalaureat din 2019 continuă cu probele digitale, desfășurate în perioada 7-10 iunie. Astfel, peste 100.000 de elevi din întreaga țară, conform datelor furnizate de Ministerul Educației, sunt așteptați în sălile de examen, pentru a-și testa cunoștințele în materie de informatică.

Subiecte pentru proba competențelor digitale

Întrucât testările își propun să evalueze aptitudinile și cunoștințele digitale dobândite până în clasa a XII-a, acestea vor fi susținute în laboratoarele de informatică. Odată cu intrarea în săli, elevii vor primi două fișe cu subiectele pe care vor trebui să le parcurgă, din acel moment având la dispoziție 90 de minute pentru rezolvarea tuturor cerințelor. Pentru prima probă, care va dura circa 15 minute, va fi permis accesul la Internet. Cea de-a doua fișă, care conține subiectele 2 și 3, va trebui rezolvată în 75 de minute, conexiunea la Internet fiind întreruptă în acest interval. În total, elevii vor avea de parcurs un număr de 3 subiecte, notate cu maxim 100 de puncte.

De altfel, Ministerul Educației a publicat un model de subiect pentru proba digitală, cu cerințe similare celor primite în ziua examenului propriu-zis. Aceste este pus la dispoziția tuturor elevilor, pentru descărcare, pe site-ul edu.ro 

Probele scrise ale examenului de bacalaureat vora vea loc în luna iulie. Sursa foto:stirileprotv.ro
Probele scrise ale examenului de bacalaureat vora vea loc în luna iulie. Sursa foto:stirileprotv.ro

Probele scrise se vor desfășura în luna iulie

Adevăratele emoții ale examenului de bacalaureat încep odată cu probele scrise. Pe data de 1 iulie 2019, elevii claselor a XII-a sunt așteptați  pentru prima dintre aceste testări, în care le vor fi evaluate cunoștințele la Limba și Literatura Română. Miercuri, 3 iulie, este programată proba la Matematică, pentru absolvenții claselor de liceu cu profil real, în vreme ce elevii care au urmat un liceu de profil umanist, vor avea parte de o testare la  Istorie.

Pentru ultima probă scrisă, elevii au posibilitatea să aleagă diciplina la care vor fi testați, în funcție de profilul liceului pe care l-au urmat. Prin urmare, pe 4 iulie 2019, se va putea opta între Fizică, Chimie, Biologie, sau Informatică, pentru absolvenții de liceu cu profil real, în vreme ce umaniștii vor avea de ales între Geografie, Filosofie, Logică și argumentare, Economie, Psihologie și, după caz, Sociologie.

Au fost date publicității și o serie de reguli, în vederea bunei desfășurări a examenului de maturitate. Astfel, printre obiectele pe care elevii nu au voie să le aibă asupra lor în sala de examen se numără: telefoane mobile, căști audio ,mijloace electronice de calcul sau de comunicare, ghiozdane, rucsacuri, sacoșe, poșete, manuale, cărți, dicționare, culegeri, formulare, memoratoare, notițe, însemnări, rezumate, ciorne,lucrări ale altor candidați sau orice tip de document ce ar putea fi folosit pentru rezolvarea subiectelor.

Accesul absolvenților de liceu în sălile de examen are loc între orele 7:30-8:30, iar examenele încep la ora 9:00. Candidații care au telefoane mobile, culegeri, manuale, notițe sau orice alte materiale cu care nu au voie să intre în examen vor primi un plic în care să le introducă și le pun în sala de depozitare a obiectelor personale” , se arată în Metodologia întocmită de Ministerul Educației.