News

Bacalaureat 2019. Când încep probele orale la la BAC

28.05.2019 | 18:17
Bacalaureat 2019 Cand incep probele orale la la BAC

Examenul de bacalaureat din acest an se apropie cu pași repezi, astfel că elevii claselor a XII-a din întreaga țară au intrat deja în focurile pregătirilor pentru testările care îi așteaptă, mai ales că vineri, 31 mai, vor înceta și cursurile.

Când au loc probele orale

Emoțiile  încep odată cu testările orale, desfășurate între  3 și 13 iunie, perioadă în care elevilor le vor fi testate cunoștințele atât de limba română și o limbă de circulație internațională, cât și competențele digitale.

Astfel, între 3 și 4 iunie, va avea loc proba pentru evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală la Limba și Literatura Română, urmată de proba competențelor digitale, desfășurată în perioada 10-11 iunie.Probele orale ale primei sesiuni de bacalaureat din acest an se vor încheia cu evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională. De data aceasta, elevii vor ave posibilitatea să aleagă între engleză și franceză.

Încep emoțiile pentru elevii claselor a XIi-a. Sursa foto: Ziarul Puterea
Încep emoțiile pentru elevii claselor a XIi-a. Sursa foto: Ziarul Puterea

Probele scrise se vor desfășura în luna iulie

Pe data de 1 iulie 2019, elevii claselor a XII-a sunt așteptați în sălile de susținere a examenelor, pentru prima probă scrisă,  în care le vor fi testate cunoștințele la Limba și Literatura Română. Miercuri, 3 iulie, este programată priba la Matematică, pentru absolvenții claselor de liceu cu profil real, în vreme ce elevii care au urmat un liceu de profil umanist, vor avea parte de o testare la  Istorie.

Pentru ultima probă scrisă, elevii au posibilitatea să aleagă diciplina la care vor fi testați, în funcție de profilul liceului pe care l-au urmat. Prin urmare, pe 4 iulie 2019, se va putea opta între Fizică, Chimie, Biologie, sau Informatică, pentru absolvenții de liceu cu profil real, în vreme ce umaniștii vor avea de ales între Geografie, Filosofie, Logică și argumentare, Economie, Psihologie și, după caz, Sociologie.

De altfel, Ministerul Educațieia  pus la dispozițiea elevilor claselor a XII-a din întreaga țară o serie de modele de subiecte pentru Limba Română și Matematică, ce pot fi descărcate de pe site-ul oficial al instituției, Edu.ro. 

De asemenea, au fost date publicității și o serie de reguli, în vederea bunei desfășurări a examenului de bacalaureat din 2019. Astfel, printre obiectele pe care elevii nu au voie să le aibă asupra lor în sala de examen se numără: telefoane mobile, căști audio ,mijloace electronice de calcul sau de comunicare, ghiozdane, rucsacuri, sacoșe, poșete, manuale, cărți, dicționare, culegeri, formulare, memoratoare, notițe, însemnări, rezumate, ciorne,lucrări ale altor candidați sau orice tip de document ce ar putea fi folosit pentru rezolvarea subiectelor.

Accesul absolvenților de liceu în sălile de examen are loc între orele 7:30-8:30, iar examenele încep la ora 9:00. Candidații care au telefoane mobile, culegeri, manuale, notițe sau orice alte materiale cu care nu au voie să intre în examen vor primi un plic în care să le introducă și le pun în sala de depozitare a obiectelor personale.

Examenele scrise durează 3 ore; subiectele de la BAC sunt concepute de Centrul Național de Evaluare și Examinare, din subordinea Ministerului Educației. La examenele orale, subiectele sunt concepute astfel încât să permită “tratarea lor integrală în maximum 10-15 minute” , se arată în Meteodologia întocmită de Ministerul Educației.