News

Balon suspect deasupra României. Armata a trimis avioane militare să cerceteze zona

MApN a anunţat că radarele au detectat prezenţa unui balon suspect deasupra României, în zona de sud-est a ţării. Două MIG-uri au fost trimise în întâmpinarea sa.
14.02.2023 | 16:20
Balon suspect deasupra Romaniei Armata a trimis avioane militare sa cerceteze zona
Armata a trimis două MIG-uri în zona unde a fost detectat balonul Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Ministerul Apărării Naționale informează că sistemul de supraveghere aeriană al Forțelor Aeriene Române a detectat, în jurul orei 12:30, o țintă aeriană de dimensiuni mici, având caracteristicile de evoluție asemănătoare unui balon meteorologic, la o altitudine de circa 11.000 de metri în spațiul aerian național, în zona de sud-est a ţării.

Piloţii MIG-urilor nu au găsit balonul

Echipajele celor două MIG-uri nu au confirmat prezența țintei aeriene, nici vizual, nici pe radarele de bord. Aeronavele au fost menținute în zonă aproximativ 30 de minute, pentru clarificarea deplină a situației aeriene, după care au revenit pe baza aeriană.

ADVERTISEMENT

În comunicatul oficial transmis de MApN se precizează următoarele: “Sistemul de supraveghere aeriană al Forțelor Aeriene Române a detectat marți, 14 februarie, în jurul orei 12.30, o țintă aeriană de dimensiuni mici, având caracteristicile de evoluție asemănătoare unui balon meteorologic, care evolua la o altitudine de circa 11.000 de metri în spațiul aerian național, în Sud-Estul României.

Autoritățile române au aplicat toate procedurile standard de la momentul detectării obiectului, iar două aeronave MiG-21 LanceR ale Forțelor Aeriene Române din serviciul de luptă Poliție Aeriană sub comandă NATO au decolat de pe Baza 86 Aeriană Fetești, în jurul orei 12.40, fiind direcționate către zona unde a fost semnalată ținta aeriană.

ADVERTISEMENT

Echipajele celor două aeronave nu au confirmat prezența țintei aeriene, nici vizual, nici pe radarele de bord. Aeronavele au fost menținute în zonă aproximativ 30 de minute, pentru clarificarea deplină a situației aeriene, după care au revenit pe baza aeriană”.

Incidentul de marţi, din spaţiul aerian al României, vine într-un context mai larg, în care mai multe baloane considerate a fi de spionaj au fost doborâte zilele trecte deasupra teritoriului SUA. Ulterior, armata americană a doborât alte trei obiecte zburătoare deasupra Americii de Nord.

ADVERTISEMENT

La rândul său, China a afirmat luni că Statele Unite ale Americii au trimis de peste zece ori în spaţiul său aerian baloane de mare altitudine, “fără nicio permisiune”, începând din luna ianuarie a anul trecut, afirmaţie dezminţită categoric de Washington.

“Orice afirmaţie potrivit căreia statul american utilizează baloane spion deasupra Chinei este falsă”, a declarat Adrienne Watson, purtătoare de cuvânt a Consiliului de Securitate Naţională al Casei Albe.

ADVERTISEMENT

“China este cea care dispune de un program de baloane spion de înaltă altitudine pentru colectarea de informaţii, dispozitive pe care le-a utilizat pentru a încălca suveranitatea SUA şi a altor peste 40 de ţări de pe cinci continente”, a afirmat Watson pe Twitter.

ADVERTISEMENT