News

Bărbat din România, reținut pentru propagandă teroristă: ”Se află într-o fază avansată a procesului de autoradicalizare”

Procurorii DIICOT anunță retinerea unui bărbat suspectat de propagandă teroristă. Oamenii legii spun că acesta se află ”într-o fază avansată a procesului de autoradicalizare”.
24.11.2022 | 17:07
Barbat din Romania retinut pentru propaganda terorista Se afla intro faza avansata a procesului de autoradicalizare
DIICOT a reținut pentru 24 de ore un bărbat acuzat de instigare la săvârșirea unui act de terorism. Sursa foto (ilustrativ): pressalert.ro
ADVERTISEMENT

Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) anunță reținerea pentru 24 de ore a unui bărbat acuzat de propagandă și promovarea actelor teroriste.

DIICOT a reținut pentru 24 de ore un bărbat acuzat de instigare la săvârșirea unui act de terorism

Conform unui comunicat emis de instituție, reținerea s-a produs miercuri, 23 noiembrie.

Procurorii spun că inculpatul, aflat într-o fază avansată a procesului de autoradicalizare, a accesat şi promovat în mod sistematic, prin intermediul sistemelor informatice, materiale de propagandă teroristă, specifică unei organizaţii teroriste activă în Orientul Mijlociu.

ADVERTISEMENT

În aceste materiale accesate de suspect, se prezentau scene de luptă şi antrenamente ale membrilor acestei organizații, precum şi imagini cu luptători ai entității teroriste.

În paralel cu această acțiune, bărbatul a promovat pe canelele de social-media însemnele și activitățile întreprinse de organizaţia teroristă activă în Orientul Mijlociu, precum și ideologia acesteia.

ADVERTISEMENT

Percheziții la domiciliul suspectului de propagandă teroristă

Tot miercuri, oamenii legii au pus în aplicare un mandat de percheziţie domiciliară la locuinţa inculpatului. Aici au fost găsite obiecte de interes în cauză, care au fost ridicate în vederea continuării cercetărilor.

”În cursul zilei de astăzi (n.r. joi) urmează să fie sesizat judecătorul de drepturi şi libertăţi din cadrul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie cu propunere de arestare preventivă a inculpatului pentru o perioadă de 30 de zile”, au mai precizat autorităţile judiciare.

ADVERTISEMENT

Acţiunea din această săptămână a beneficiat de sprijinul Serviciului Român de Informaţii – Brigada Antiteroristă, I.G.P.R. – D.C.C.O. şi Brigăzii Speciale de Intervenţie a Jandarmeriei ”Vlad Ţepeş”, mai anunță DIICOT.

Suspectul reținut miercuri de DIICOT nu reprezintă un caz singular în România din acest punct de vedere al propagandei teroriste.

ADVERTISEMENT

În ianuarie 2021, o femeie din judeţul Arad, acuzată de propagandă teroristă şi legături cu membri ai unei organizaţii teroriste din Orientul Mijlociu, a fost condamnată definitiv de Instanţa supremă la un an, cinci luni şi zece zile închisoare cu executare.

DIICOT a acuzat-o pe aceasta că, începând cu anul 2019, a cunoscut ”un proces treptat de radicalizare”, prin intermediul contactelor stabilite în mediul virtual cu diferiţi susţinători ai ”unei organizaţii teroriste din Orientul Mijlociu”.

ADVERTISEMENT
Tags: