News

Bărbat salvat de medicii de la Spitalul Universitar, după ce i-au extirpat o tumoră gigantică, extrem de rară. Operația, o premieră în lume

Un bărbat a fost salvat de medicii de la Spitalul Universitar, care i-au extirpat o tumoră gigantică, extrem de rară. Operația, o premieră în lume.
18.10.2023 | 15:33
Barbat salvat de medicii de la Spitalul Universitar dupa ce iau extirpat o tumora gigantica extrem de rara Operatia o premiera in lume
Bărbat salvat de medicii de la Spitalul Universitar, după ce i-au extirpat complet o tumoră gigantică. Sursa foto: Facebook / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

O operație în premieră la nivel mondial a avut loc la Spitalul Universitar din București, acolo unde medicii i-au extirpat unui bărbat o tumoră gigantică, extrem de rară.

Această tumoră gigantică a bărbatului, una pleurală fibroasă solitară, cea mai voluminoasă de acest gen extirpată cu succes

Viața unui pacient de 54 de ani a fost salvată prin realizarea unui intervenții chirurgicale de o complexitate foarte ridicată. Bărbatul a fost diagnosticat cu o tumoră pleurală fibroasă solitară gigant.

ADVERTISEMENT

Într-un comunicat emis de Spitalul Universitar din București din Capitală se arată că tumorile pleurale sunt de obicei maligne (>95%). Restul sunt benigne, dar chiar și acestea au potential de transformare malignă. Aceste tumori fibroase solitare pleurale gigante sunt extrem de rare, cu relativ puține cazuri depistate la nivel mondial.

Pacientului de față i s-a depistat afecțiunea la un alt spital. De acolo a fost trimis de medicul oncolog la cel Universitar. Treptat, au început să îi apară și simptomele. Au debutat lent.

ADVERTISEMENT

Vorbim în primul rând de oboseală și tulburări de respirație. Cum tumora s-a dezvoltat în interiorul coastelor, plămânul drept a devenit nefuncțional. În paralel, inima a fost deplasată, dar și strivită de stern, cu implicații medicale majore.

În urma tuturor acestor modificări, capacitatea respiratorie a pacientului ajunsese la 30% din valoarea normală. Astfel, activitatea fizică a devenit foarte dificilă.

ADVERTISEMENT

Cazul de față, unul extrem de complex, cu o tumora de dimensiuni gigante si risc anestezico-chirurgical foarte mare, a necesitat o operație la care a fost angrenată o echipă multidisciplinară cu experiență. Pentru pacient, era vitală colaborarea strânsă între specialitățile medicale.

Timp de 10 ore, o echipă formată din 8 medici a realizat o operație în premieră mondială. ”Consultând atât literatura de specialitate cât și articole internaționale publicate de colegii chirurgi, cu o dimensiune de aproximativ 38x20x20cmse pare că este vorba despre una din cele mai mari, posibil cea mai voluminoasă tumora de acest gen rezecată cu succes până în prezent”, explică cei de la Spitalul Universitar.

ADVERTISEMENT

Starea pacientului operat, una foarte bună. Bărbatul și-a reluat complet activitatea zilnică, inclusiv efort fizic

Starea bărbatului operat de această  tumoră gigantică este una foarte bună. După un prim control, medicii au constatat că pacientul, care și-a reluat complet activitatea zilnică, inclusiv efort fizic, are o capacitate respiratorie care a crescut până la 79%. Vorbim de o creștere de aproape 50%.

Am decis să intervenim printr-o tehnică hibridă, parțial asistată video și am evitat abordul clasic printr-o incizie cu sacrificiu muscular mare. Intraoperator a fost nevoie și de transfuzii sangvine, subliniind importanța prezentei donatorilor de sânge. După operație, pacientul a rămas în spital 2 săptămâni, din care una a fost petrecută în Secția de Terapie Intensiva unde a primit îngrijiri avansate.

După externare, a urmat o perioada de exerciții respiratorii și recuperare fizică treptată”, spune coordonatorul echipei operatorii, dr. Andrei Dobrea, Medic Primar Chirurgie Toracică.

Medicii care au luat parte la această operație istorică:

  • Echipa operatorie: Dr. Andrei Dobrea (Medic Primar Chirurgie Toracica), Dr. Mihaela Agapie (Medic Primar ATI), Dr. Alexandru Fleschiu (Medic Rezident Chirurgie Toracica);
  • Echipa multidisciplinară: Dr. Ileana Popescu (Medic Primar Cardiologie), Dr. Alexandra Carp (Medic Primar Radiologie, Specializare Interventionala), Dr. Adrian Gurzu (Medic Specialist Oncologie), Dr. George Simion (medic Primar Anatomie Patologica) si Dr. Mihaela Simion (Medic Primar Pneumologie).
ADVERTISEMENT
De ce Romina Gingașu a refuzat să ia numele de familie al soțului...
De ce Romina Gingașu a refuzat să ia numele de familie al soțului Piero Ferrari: „Știți ce se întâmpla după?”
ÎPS Teodosie cheamă ploaia, în această seară, pe câmpurile din Constanța. În jumătate...
ÎPS Teodosie cheamă ploaia, în această seară, pe câmpurile din Constanța. În jumătate de județ a fost deja potop
EXCLUSIV Antena 1 l-a “îngropat” în bani pe Ianis Hagi și i-a plătit...
EXCLUSIV Antena 1 l-a “îngropat” în bani pe Ianis Hagi și i-a plătit fotbalistului cea mai mare sumă din istoria televiziunii! . Fiul Regelui s-a îmbogățit peste noapte
Admitere facultate 2024. Cea mai căutată specializare: 25 de candidaţi pe un loc
Admitere facultate 2024. Cea mai căutată specializare: 25 de candidaţi pe un loc
Cât a costat?! Aroganţa uriaşă de aproape un milion de euro a lui...
Cât a costat?! Aroganţa uriaşă de aproape un milion de euro a lui Ion Ţiriac în faţa tuturor: Gratis! Nu ştiu de ce nu am luat două
Naomi Hedman a renunțat la sutien și a întors toate privirile pe litoral....
Naomi Hedman a renunțat la sutien și a întors toate privirile pe litoral. Cum s-a afișat fosta iubită a lui Florin Ristei / FOTO
AVERTISMENT FINAL al RUSIEI pentru ROMÂNIA! PUTIN a ANUNȚAT
AVERTISMENT FINAL al RUSIEI pentru ROMÂNIA! PUTIN a ANUNȚAT
Bianca Drăgușanu, săltată de Poliție în această dimineată. Vedeta este acuzată de lucruri...
Bianca Drăgușanu, săltată de Poliție în această dimineată. Vedeta este acuzată de lucruri grave
Șoșoacă o bate pe Simona Halep. A făcut înconjurul lumii
Șoșoacă o bate pe Simona Halep. A făcut înconjurul lumii
Încă o NUNTĂ la Națională. Andrei Burcă s-a căsătorit. Cine este Mara, soția...
Încă o NUNTĂ la Națională. Andrei Burcă s-a căsătorit. Cine este Mara, soția lui. Este superbă și are siluetă de model! Nașii sunt și ei foarte cunoscuți!
FOTO. Cum a fost surprinsă Diana Șoșoacă, după ce a fost dată afară...
FOTO. Cum a fost surprinsă Diana Șoșoacă, după ce a fost dată afară din plenul Parlamentului European
Tatăl lui Salman Khan rupe tăcerea! De ce nu s-a căsătorit actorul cu...
Tatăl lui Salman Khan rupe tăcerea! De ce nu s-a căsătorit actorul cu Iulia Vântur: „Femeia să fie dedicată, să gătească...”