A fost o noapte grea în Constanța, localitate în care s-au înregistrat fenomene extreme, în noaptea de sâmbătă spre duminică.
A plouat puternic iar vântul a agitat marea, formând valuri puternice care s-au ciocnit violent de țărm. În plus, temperaturile au coborât spre zero, însă temperatura resimțită a fost cu câteva grade mai scăzută.
Pagubele înregistrate în urma furtunii de sâmbătă seara au fost uriașe. Mai mulți copaci au fost rupți de vânt, iar unul dintre ei a spart balconul unui apartament dintr-un bloc situat în apropiere.
De asemenea, unele semafoare au fost pur și simplu smulse din pământ, iar altele s-au defectat.
În portul Tomis, furtuna a răsturnat mai multe bărci și chiar un velier, care au devenit obiective turistice pentru constănțeni. Potrivit Observator, mai mulți localnici au ieșit la plimbare pe faleză, în ciuda faptului că municipiul se afla încă sub cod galben de vreme rea, și au admirat marea învolburată.
Mai mulți proprietari de ambarcațiuni au venit, duminică, în port, pentru a se asigura că acestea nu au suferit pagube din cauza furtunii.
Sâmbătă seara, vântul a bătut în rafale de peste 100 km/h în județul Constanța, dar și în Tulcea. Din cauza furtunii puternice, centrala de la Cernavodă s-a decuplat automat de la rețeaua națională a energiei electrice.
De asemenea, turbinele eoliene din zonă s-au oprit, însă impactul asupra populației nu a fost unul important. Chiar și așa, astfel de fenomene pot pune probleme în întregul sistem energetic, mai ales că în zona Dobrogei se concentrează cele mai importante capacități de producție.
“Suntem atenți la evoluții și ne coordonăm cu toate instituțiile relevante, inclusiv IGSU, respectiv Transelectrica, companiile de distribuție și marii producători din regiunea de sud-est a României. Comandamentul energetic de iarnă este pe poziție”, a declarat Sebastian Burduja, ministrul Energiei, potrivit sursei citate.
Conform unui comunicat al Nuclearelectica SA, situația a fost ținută sub control cu sprijinul Hidroelectrica, asigurându-se astfel echilibrarea sistemului energetic național.