News

Bărci scufundate în portul Tomis, din cauza vântului. Constănțenii au ieșit să le pozeze

După o noapte în care Constanța a fost sub cod roșu de vreme extremă, marea agitată a devenit punct de atracție pentru localnici și turiști.
19.11.2023 | 19:13
Barci scufundate in portul Tomis din cauza vantului Constantenii au iesit sa le pozeze
Constănțenii au ieșit să admire marea agitată / Sursă foto: Observator
ADVERTISEMENT

A fost o noapte grea în Constanța, localitate în care s-au înregistrat fenomene extreme, în noaptea de sâmbătă spre duminică.

Semafoare smulse de furtună. Un copac a căzut peste un balcon

A plouat puternic iar vântul a agitat marea, formând valuri puternice care s-au ciocnit violent de țărm. În plus, temperaturile au coborât spre zero, însă temperatura resimțită a fost cu câteva grade mai scăzută.

ADVERTISEMENT

Pagubele înregistrate în urma furtunii de sâmbătă seara au fost uriașe. Mai mulți copaci au fost rupți de vânt, iar unul dintre ei a spart balconul unui apartament dintr-un bloc situat în apropiere.

De asemenea, unele semafoare au fost pur și simplu smulse din pământ, iar altele s-au defectat.

Mai multe bărci și un velier au fost răsturnate, în portul Tomis

În portul Tomis, furtuna a răsturnat mai multe bărci și chiar un velier, care au devenit obiective turistice pentru constănțeni. Potrivit Observator, mai mulți localnici au ieșit la plimbare pe faleză, în ciuda faptului că municipiul se afla încă sub cod galben de vreme rea, și au admirat marea învolburată.

ADVERTISEMENT

Mai mulți proprietari de ambarcațiuni au venit, duminică, în port, pentru a se asigura că acestea nu au suferit pagube din cauza furtunii.

Centrala de la Cernavodă s-a deconectat de la sistemul energetic

Sâmbătă seara, vântul a bătut în rafale de peste 100 km/h în județul Constanța, dar și în Tulcea. Din cauza furtunii puternice, centrala de la Cernavodă s-a decuplat automat de la rețeaua națională a energiei electrice.

ADVERTISEMENT

De asemenea, turbinele eoliene din zonă s-au oprit, însă impactul asupra populației nu a fost unul important. Chiar și așa, astfel de fenomene pot pune probleme în întregul sistem energetic, mai ales că în zona Dobrogei se concentrează cele mai importante capacități de producție.

Sebastian Burduja: ”Suntem atenți”

“Suntem atenți la evoluții și ne coordonăm cu toate instituțiile relevante, inclusiv IGSU, respectiv Transelectrica, companiile de distribuție și marii producători din regiunea de sud-est a României. Comandamentul energetic de iarnă este pe poziție”, a declarat Sebastian Burduja, ministrul Energiei, potrivit sursei citate.

ADVERTISEMENT

Conform unui comunicat al Nuclearelectica SA, situația a fost ținută sub control cu sprijinul Hidroelectrica, asigurându-se astfel echilibrarea sistemului energetic național.

ADVERTISEMENT