News

BAT: „Lupta împotriva traficului ilicit trebuie purtată continuu și pe multiple fronturi”. Capturi record de țigări în sudul României

BAT subliniază importanța combaterii traficului ilicit de țigări. Capturi record făcute de autorități în primul trimestru în sudul țării
21.04.2024 | 17:46
BAT Lupta impotriva traficului ilicit trebuie purtata continuu si pe multiple fronturi Capturi record de tigari in sudul Romaniei
ADVERTISEMENT

Tendința de creștere a traficului ilicit cu țigări din țări ca Bulgaria și Turcia rezultă și din capturile făcute de autorități în zonele de sud ale României. Din cele 14 milioane de țigări de contrabandă (care valorează pe piața neagră peste 15 milioane de lei) confiscate de autorități în primele trei luni ale anului, 12 milioane (85%) au provenit din sudul țării. Prețul țigaretelor din Bulgaria și Turcia este „semnificativ mai mic” decât în România, arată BAT România.

14,5 milioane de țigări capturate în primul trimestru

Autoritățile române au capturat aproximativ 14,5 milioane de țigări în primele trei luni ale anului, față de peste 31 de milioane capturate în aceeași perioadă a anului trecut, ceea ce reflectă eforturile autorităților de combatere și descurajare a traficului ilicit cu tutun

ADVERTISEMENT

„Totuși, la nivel național, media consumului de țigări ilicite a crescut anul trecut cu peste un punct procentual, la 8,2%, după un minim istoric înregistrat în anul anterior”, potrivit BAT.

Importanța combaterii contrabandei cu produse denotă și din declararea acestui fenomen drept o amenințare la adresa securității statului și din statutarea zilei de 21 aprilie ca Ziua Națională împotriva Traficului Ilicit de Produse.

ADVERTISEMENT

„Contrabanda, contrafacerea și cea mai nouă ecuație cu multiple necunoscute  – comerțul ilicit online – implică riscuri majore pentru societate și consumatori, mai ales că rețelele ilicite se adresează tuturor categoriilor sociale, inclusiv celor vulnerabile. De aceea, lupta împotriva traficului ilicit trebuie purtată continuu și pe multiple fronturi, pentru a asigura prevenția accesului consumatorilor la acest tip de produse și a frâna impactul negativ al contrabandei asupra societății și economiei.

Salutăm eforturile autorităților de întărire a granițelor, inclusiv prin dotările recente cu noi scannere vamale, care sunt vizibile în rezultatele înregistrate la început de an, și ne angajăm să rămânem un partener de încredere autorităților cu atribuții în domeniu”, a declarat Ileana Dumitru, Director Relații Externe al Ariei Europa de Sud – Est în cadrul BAT.

ADVERTISEMENT

 Record de capturi în județele Dolj și Giurgiu în acest an

În județele Dolj și Giurgiu, frontaliere cu Bulgaria, au fost capturate aproximativ 12 milioane de țigări de contrabandă, în primul trimestru al anului, reprezentând 85% din totalul țigaretelor de acest fel capturate în primele trei luni

Semnificativ, una din cele mai mari capturi de țigări de contrabandă a avut loc la Punctul de Trecere a Frontierei (PTF) Bechet, în județul Dolj, în februarie. Peste 4,7 milioane de țigarete de contrabandă au fost descoperite în vehiculul unui cetățean bulgar, deși documentele care însoțeau marfa arătau că acesta transporta produse din Grecia refrigerate (patiserie) în țara noastră.

ADVERTISEMENT

O altă captură importantă realizată de poliția de frontieră a avut loc la Punctul de Trecere a Frontierei Giurgiu, la începutul anului când au fost capturate aproximativ 4 milioane de țigări de contrabandă. Marfa era transportată cu un TIR de către un șofer turc.

Acțiune de amploare împotriva rețelelor infracționale

La 26 martie, DIICOT (Serviciul Teritorial Timișoara), polițiști din cadrul Direcției de Investigare a Criminalității Economice din cadrul IGPR  și din Serviciul de Investigare a Criminalității Economice din IPJ Arad au organizat o amplă acțiune de destructurare a două grupuri infracționale pe raza mai multor județe.

79 de mandate de arestare au fost aplicate în cazul acestei rețele de contrabandă cu țigarete și produse din tutun, care avea ramificații și peste graniță (Cehia, Ucraina, Bulgaria)

Au fost confiscate peste 38 de milioane de țigări de contrabandă, 64 de tone de tutun pentru fumat și 8,3 tone de materiale pirotehnice. Trei fabrici clandestine de țigări de contrabandă au fost desființate, două fiind pe teritoriul României și una pe teritoriul Cehiei. Per total, cele două grupări infracționale au adus un prejudiciu la bugetul de stat de peste 12 milioane de euro.

Contrafacerile iau amploare

„Totodată, pe fondul acțiunilor consistente ale autorităților de a limita fenomenul contrabandei la granițele țării, contrafacerea și comerțul de tutun vrac continuă să ia amploare”, arată BAT.

La sfârșitul lunii trecute la PTF Calafat au fost confiscate 1.340 kg de tutun vrac (neprelucrat), cu o valoare estimată de aproximativ 135.000 lei, marfa fiind transportată de trei cetățeni din Bulgaria.

În primul trimestru al anului, au fost confiscare bunuri contrafăcute cu o valoare de peste 56 milioane de lei (11 milioane de euro), în principal produse din tutun, haine, încălțăminte și cosmetice. Cele mai mari capturi au avut loc în județele din sud,  Dolj, Giurgiu, Constanța.

Taxe mari, contrabandă ridicată

„România are cel mai ridicat nivel al taxării produselor cu tutun dintre țările Europei de Sud – Est, ceea ce se reflectă în mod direct în volumul contrabandei, care este de asemenea cel mai ridicat din regiune. Nivelul prejudiciului adus bugetului de stat se ridică la circa 2 miliarde de lei  anual pierduți de bugetul statului român ca impact al contrabandei cu țigări”, a comunicat BAT.

BAT desfășoară o campanie (www.stopcontrabanda.ro), în parteneriat cu Poliția Română, Poliția de Frontieră Română, Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) și Autoritatea Vamală Română, în care prezintă informații centralizate în timp real despre situația capturilor de țigări de contrabandă și despre efectele profund nefaste ale acestui fenomen asupra comunităților și economiei.

Efectele traficului cu țigarete

România împarte 2.000 de km de graniță cu țări care nu sunt membre ale Uniunii Europene, unde prețul tutunului poate fi semnificativ mai mic, chiar de trei ori. Bugetul statului este prejudiciat anual cu aproape două miliarde de lei în urma traficului cu țigări.

„Fiecare container de țigări ilegale înseamnă un milion de euro profit pentru rețelele de contrabandă. Date ale Interpol arată că traficul ilicit de țigări este un catalizator pentru traficul de droguri, arme, persoane și chiar activități teroriste”, arată BAT.

Ziua Națională împotriva Traficului Ilicit de Produse a fost legiferată în 2019. Un an mai târziu, contrabanda a fost declarată amenințare la adresa securității naționale și inclusă în Strategia Națională de Apărare a Țării pentru perioada 2020 – 2024, fiind considerată o amenințare la adresa siguranței naționale.

A Better Tomorrow, lumea fără fum

Obiectivul strategic al BAT este migrația clienților de la țigări la produse fără fum. „BAT este o companie de top cu o gamă variată de bunuri de larg consum. Obiectivul nostru strategic este crearea unui viitor mai bun – A Better Tomorrow- prin intermediul unei lumi fără fum. Angajamentul nostru pentru atingerea acestui scop este reliefat de asumarea obiectivului ca 50% din veniturile noastre să fie generate de produsele care nu implică arderea tutunului până în 2035”, potrivit companiei.

BAT subliniază riscurile pe care le implică fumatul țigărilor pentru sănătate, încurajând clienții să treacă la produse alternative. „Compania susține clar că țigările cauzează riscuri majore la adresa sănătății și că singura modalitate prin care acestea pot fi evitate este renunțarea la fumat. Pentru a construi o lume fără fum, BAT îi încurajează pe cei care continuă să fumeze să facă trecerea complet la alternative cu risc redus dovedit științific”, spune BAT.

Până în 2030, compania și-a stabilit ca obiectiv ca 50 de milioane de consumatori să treacă la produsele BAT care nu implică arderea de tutun. „În prezent 24 de milioane de consumatori au ales noile categorii de produse BAT care nu implică arderea tutunului, iar veniturile generate de aceste categorii reprezintă 16,5% din veniturile grupului în 2023”, precizează compania.

Articol susținut de BAT

 

ADVERTISEMENT