News

Băutura care devine interzisă în România. Tinerii nu vor mai avea voie să o cumpere deloc

Băuturile energizante, pe lista produselor interzise la vânzare către minori. Legea a fost votată iar amenzile sunt uriașe
28.10.2023 | 15:43
Bautura care devine interzisa in Romania Tinerii nu vor mai avea voie sa o cumpere deloc
Băuturile energizante se adaugă pe lista interzisă minorilor, alături de țigări și de alcool / Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Legea care prevede interzicea vânzării băuturilor energizante către minori a trecut de Senat. Aceste băuturi vor fi scoase și din distribuitoarele automate pentru a nu mai fi cumpărate de copii.

Amenzi de la 25.000 la 100.000 de lei

Băuturile energizante se adaugă pe lista interzisă minorilor, alături de țigări și de alcool. Senatul României a votat legea care prevede ca minorii să nu mai poată cumpăra astfel de produse.

ADVERTISEMENT

Legea are ca scop „protejarea sănătății populației (…) prin stabilirea unor măsuri privind prevenirea și combaterea efectelor consumului de băuturi energizante (…) prin interzicerea comercializării băuturilor energizante și a derivatelor acestora către minori”.

Amenzile pentru comercializarea de băuturi energizante către minori (inclusiv prin comerțul online și/sau alte metode de vânzare la distanță, automate, în incinta  instituțiilor de învățământ preuniversitar) variază între 25.000 de lei și 100.000 de lei.

ADVERTISEMENT

Băuturile energizante și derivatele acestora sunt băuturile care conțin combinații variate de alcool, carbohidrați vitamine, minerale cu două sau mai multe substanțe, precum cafeina, taurina, carnitina, guarana, glucuronolactona și alți compuși cu efect de stimulare a sistemului nervos central.

În expunerea de motive a senatorilor se arată că într-un studiu EFS din 2013 se precizează că 30% dintre adulți, 68% dintre adolescenți și deja 18% dintre copii cu vârsta sub 10 ani consumă diverse tipuri de băuturi energizante.

ADVERTISEMENT

Efecte ale bauturilor energizante

Printre efectele băuturilor energizante, Institutul Național de Sănătate Publică enumeră: inducerea de anxietate, probleme de somn, palpitații, creșterea tensiunii arteriale, amețeli, stare de great, deshidratare, erodarea smalțului dentar, favorizarea diabetului,  reducerea abilitatilor cognitive și comportamentale, moartea subită, în caz de abuz.

„Efectul de creștere a atenției și concentrării urmează imediat după consumul de energizant, însă pe termen lung aceste capacități se pierd pentru că o astfel de băutură nu poate înlocui privarea de somn, oboseala sau stresul, doar le maschează”, precizează INSP.

ADVERTISEMENT

Asocierea băuturilor energizante cu alcoolul

Aceeași sursă arată că consumul de băuturi energizante în combinație cu alcoolul este cât se poate de periculos, „deoarece efectul stimulant neutralizeaza reacțiile organismului la o cantitate mare de alcool și astfel intervine subestimarea stării de ebrietate”.

„Cercetari recente arata că tendința de asociere a băuturilor energizante cu alcoolul, prin popularitate, imitare și presiunea de grup, este în creștere (peste 70% dintre adulții tineri care consumă aceste băuturi le amestecă cu alcool), iar riscurile se dubleaza prin potentarea efectului și adictie.

Conform Sistemului national de statistică a intoxicatiilor din SUA, între 2010 ăi 2011, au fost înregistrate 4854 apeluri către centrele de informare privind intoxicațiile legate de abuzul de băuturi energizante, dintre care 40% se refereau la amestecul de alcool și energizant. Studii similare au confirmat creșterea acestor apeluri de urgență și în Australia, Anglia sau UE”.

 

 

ADVERTISEMENT
Ucrainenii au făcut prăpăd cu o singură rachetă HIMARS. Două camioane, pline cu...
Ucrainenii au făcut prăpăd cu o singură rachetă HIMARS. Două camioane, pline cu soldaţi ruşi, făcute una cu pământul dintr-un singur foc
La 25 de ani, sportiva din România a depășit 1 milion de dolari...
La 25 de ani, sportiva din România a depășit 1 milion de dolari din câștiguri
Simona Halep ar fi părăsit România definitiv. Unde ar fi hotărât să se...
Simona Halep ar fi părăsit România definitiv. Unde ar fi hotărât să se stabilească sportiva din Constanța
Tânăra care s-a iubit cu Ilie Dumitrescu a apărut în ipostaze fierbinţi într-o...
Tânăra care s-a iubit cu Ilie Dumitrescu a apărut în ipostaze fierbinţi într-o vacanţă de lux. Diferenţă de vârstă de 25 de ani
Caz șocant în Olt. Un bărbat a fost decapitat, iar capul i-a fost...
Caz șocant în Olt. Un bărbat a fost decapitat, iar capul i-a fost aruncat la WC
Despre Patriarhul Daniel putine s-au stiut in totii anii acestia. Se stie ca...
Despre Patriarhul Daniel putine s-au stiut in totii anii acestia. Se stie ca nu este casatorit, dar in 2013, din senin o tanara spunea ca ii este fiica si ca vrea sa faca test de paternitate. Ce s-a aflat acum despre ea
MARELE ACTOR S-A STINS din viață! Anunț dureros pentru toată scena artistică
MARELE ACTOR S-A STINS din viață! Anunț dureros pentru toată scena artistică
Vești foarte proaste pentru Lili Sandu. Medicii i-au pus diagnosticul
Vești foarte proaste pentru Lili Sandu. Medicii i-au pus diagnosticul
Gheorghe Turda șterge pe jos cu Saveta Bogdan, după ce artista a spus...
Gheorghe Turda șterge pe jos cu Saveta Bogdan, după ce artista a spus că a cerut-o în căsăstorie: ''Mă vedeți pe mine să am asemenea gusturi?''
Uluitor! Ce pensie au Corina Chiriac și Maria Dragomiroiu, după ani întregi de...
Uluitor! Ce pensie au Corina Chiriac și Maria Dragomiroiu, după ani întregi de carieră: „Mi-am redus la minimă necesitate cheltuielile. Dacă știam ce vremuri vin...”
INVESTIGAȚIE. Cum a cumpărat familia Negoiță, parcelă cu parcelă, 12 hectare lângă Hala...
INVESTIGAȚIE. Cum a cumpărat familia Negoiță, parcelă cu parcelă, 12 hectare lângă Hala Laminor. Se fac blocuri lângă mallul de 133 de milioane de euro al lui Robert Negoiță
Cele 2 zodii care au noroc în toate în luna ianuarie. Se lipesc...
Cele 2 zodii care au noroc în toate în luna ianuarie. Se lipesc banii de ele și se schimbă totul la locul de muncă
E mereu zi! Care e locul de pe Terra unde soarele nu apune...
E mereu zi! Care e locul de pe Terra unde soarele nu apune niciodată? Cum arată 24 de ore în 30 de secunde!