News

România, în topul ţărilor europene cu cele mai mari scăderi ale consumului ilicit de ţigări

Consumul de ţigări de contrabandă a scăzut semnificativ în România, relevă un studiu comandat de Philip Morris. În schimb, Franța rămâne cea mai mare piață pentru țigările ilicite.
28.06.2023 | 18:34
Romania in topul tarilor europene cu cele mai mari scaderi ale consumului ilicit de tigari
România a atins un minim istoric în privința consumului ilicit de țigări Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Consumul de ţigări contrafăcute a scăzut semnificativ în România în ultimul an, după cum arată rezultatele unui studiu european realizat de KPMG, la solicitarea Philip Morris. Numai la nivelul Uniunii Europene au fost consumate 35,8 miliarde de țigări ilicite, ceea ce a făcut ca guvernele să piardă venituri estimate de 11,3 miliarde de euro, cu 8,5% mai mult decât în 2021.

Din cauza ţigărilor contrafăcute, statul român a pierdut la buget peste 250 milioane euro

Dincolo de cifrele îngrijorătoare, rezultatele arată că în România şi Polonia consumul ilicit de țigări a atins un nivel minim istoric. Astfel, în ţara noastră, consumul de țigări contrafăcute a scăzut în 2022 și a atins o medie anuală de 6,4%.

ADVERTISEMENT

“Ne bucurăm că suntem un exemplu pozitiv la nivel european în ceea ce privește scăderea comerțului ilicit de țigări. România este între primele patru țări cu cele mai mari scăderi ale nivelului de consum ilicit din UE, cu o medie anuală de 6,4% în 2022. Suntem prezenți în România de 30 de ani, iar în cele trei decenii de când Philip Morris International se află pe piaţa locală au fost investiți aici peste 1 miliard de dolari.

Intenţia noastră este să continuăm să investim și să ne desfășurăm activitatea în mod responsabil și sustenabil, iar combaterea traficului ilicit de țigări este o problemă care ne preocupă în mod constant. Philip Morris România va continua să susțină autoritățile statului în combaterea comerțului ilicit cu țigări și alte produse din tutun”, spune Mircea Scăunașu, Director General, Philip Morris România.

ADVERTISEMENT
Consumul de ţigări de contrabandă a scăzut în România
Consumul de ţigări de contrabandă a scăzut în România

Totuşi, în ciuda acestei scăderi, statul român a pierdut 259 milioane de euro la buget, din cauza țigărilor ilicite, (1,8 miliarde de țigări de contrabandă consumate). Dragoş Bucurenci, Director External Affairs al Philip Morris România, spune că nivelul minim istoric al pieței negre de țigarete pe care România l-a înregistrat anul trecut se datorează efortului susținut al autorităților de control și unei politici publice fiscale predictibile, de creștere moderată a accizelor.

“Să nu uităm că România este statul european cu cele mai scumpe țigări, raportat la puterea de cumpărare. În aceste condiții, nivelul minim istoric al pieței negre arată și o foarte bună securizare a frontierelor, un pas esențial în aderarea României la Schengen.

ADVERTISEMENT

La ce poate duce o politică de creștere agresivă a accizelor putem vedea în cazul Franței, care, deși este un stat semnatar al Acordului Schengen, s-a confruntat anul trecut cu un nivel-record al traficului ilicit de țigarete, care a ajuns la 39%. Autoritățile de la București ar putea să le dea lecții celor de la Paris în această privință”, a afirmat Dragoş Bucurenci.

La polul opus României şi Poloniei, studiul comandat de Philip Morris arată că Franţa a fost anul trecut responsabilă pentru aproape jumătate din consumul ilicit de ţigări din Uniunea Europeană, în condiţiile în care taxele şi inflaţia ridicată i-au făcut pe consumatori să se îndrepte spre produsele contrafăcute. “Politicile tradiționale de control al tutunului sunt pur și simplu insuficiente. Politicile fiscale agresive, abordările prohibiționiste și lipsa de descurajare în țări precum Franța și Belgia nu fac decât să aducă beneficii infractorilor și să-i împingă pe fumătorii adulți spre piața neagră”, atrage atenţia Gregoire Verdeaux, Senior Vice President External Affairs, Philip Morris International.

ADVERTISEMENT
Franţa este campioană la consumul de ţigări contrafăcute
Franţa este campioană la consumul de ţigări contrafăcute

Cu un număr record de 35,8 miliarde de ţigări ilicite consumate anul trecut în UE, guvernele statelor membre au pierdut venituri din taxe în valoare de aproximativ 11,3 miliarde de euro. Belgia, Danemarca, Franţa şi Germania au înregistrat o creştere a capturilor de ţigări ilicite şi a raidurilor împotriva fabricilor clandestine.

Pentru prima dată în raportul KPMG au fost incluse Moldova şi Ucraina, datele poziţionându-i pe ucraineni pe locul al doilea în Europa în ceea ce privește consumul ilicit de țigări, cu 7,4 miliarde de țigări contrafăcute. Ucraina se situază astfel imediat după Franța, cu 16,9 miliarde de țigări ilicite. Din 2018, ponderea țigărilor ilicite în Ucraina a avut o tendință crescătoare, astfel, în 2022, una din cinci țigări consumate provine de pe piața ilegală. A treia cea mai mare piaţă pentru ţigările ilicite din Europa este Marea Britanie, în creștere cu 5,9 miliarde din 2020.

Franţa conduce în topul ţigărilor ilicite

Franţa conduce în topul ţigărilor iliciteCreșterea pieței ilegale din UE a fost determinată parțial de faptul că unele țări nu sunt dispuse să adopte inovația și să pună la dispoziția fumătorilor adulți, care altfel ar continua să fumeze, alternative mai bune și continuă să se bazeze pe politici care au contribuit la starea actuală a comerțului ilicit. “Costul ignorării impactului negativ pe care îl are consumul de țigări ilicite asupra fumătorilor adulți, precum și asupra sănătății publice, este prea mare pentru a fi ignorat”, afirmă Gregoire Verdeaux, Senior Vice President External Affairs, Philip Morris International. “A devenit cu adevărat o problemă „made in the EU”, deoarece țigările contrafăcute sunt fabricate, distribuite, vândute și consumate în țările din UE, iar în acest fel sunt subminate eforturile de reducere și eliminare a fumatului și obiectivele de sănătate publică în ansamblu”.

Jumătate din consumul ilicit se regăseşte în Franţa
Jumătate din consumul ilicit se regăseşte în Franţa

Potrivit interviurilor cu autoritățile de aplicare a legii incluse în raportul KPMG, producția și distribuția de țigări contrafăcute în interiorul granițelor UE este în creștere. Organizațiile infracționale își concentrează activitățile și vizează statele membre ale UE cu cele mai mari taxe și prețuri, ceea ce duce la profituri mai mari.

ADVERTISEMENT
Tags: