News

Băuturile energizante, interzise minorilor. Amenzi uriaşe pentru comercializarea lor în școli

09.09.2020 | 16:08
Bauturile energizante interzise minorilor Amenzi uriase pentru comercializarea lor in scoli
Ce poti pati daca consumi excesiv bauturi energizante!
ADVERTISEMENT

Ministerul Sănătății a pus în dezbatere publică un proiect de hotărâre de guvern prin care comercializarea băuturilor energizante ar urma să fie interzisă pentru persoanele sub 18 ani. De asemenea, acestea nu vor putea fi comercializate în incinta unităților de învățământ preuniversitar.

În primul rând, proiectul implementează normele europene cu privire la etichetarea băuturilor cu conținut ridicat de cafeină. Astfel, toate băuturile cu peste 150 mg de cofeină la un litru vor trebui să aibă eticheta, în limba română, ”băutură cu conţinut ridicat de cafeină”.

ADVERTISEMENT

Aceste băuturi nu vor mai putea fi vândute minorilor, inclusiv prin comerț online, amenda instituită fiind între 5.000 și 10.000 de lei.

Băuturile energizante vor dispărea de la automate

Totodată, se interzice comercializarea băuturilor energizante prin automate, cu excepția celor amplasate în clădirile cu destinație exclusivă spațiilor pentru birouri. În acest cază amenda care poate fi aplicată ajunge la 15.000 de lei.

ADVERTISEMENT

Pentru comercializarea băuturilor energizante în unităţile sanitare şi în incinta unităţilor de învăţământ preuniversitar, inclusiv prin automate din incinta acestora, amenda este de  la 15.000 la 25.000 de lei.

Ministerul Sănătății susține, în nota de fundamentare a proiectului de hotărâre, că interdicția este necesară întrucât nu se cunosc în întregime efectele unor substanțe din componența băuturilor energizante, iar cazurile de consum în exces pot avea consecințe grave.

ADVERTISEMENT

Efecte ale consumului de bauturi energizante: inducerea stării de anxietate, tulburări de somn, palpitații, creșterea tensiunii arteriale, amețeli, stare de greață, deshidratare, creșterea riscului de apariție a diabetului, iar abuzul poate poate conduce la moarte subită. De asemenea, s-a observat că nivelul ridicat de aciditate al acestor băuturi duce la erodarea smalțului dentar și la reducerea abilităților cognitive și tulburări comportamentale (la un consum cronic de peste 2-3 porții pe zi)”, precizează ministerul.

Alcoolul, factor suplimentar de risc

Deosebit de îngrijorătoare pentru MS este moda apărută printre consumatorii tineri care amestecă băuturile energizante cu alcool.

ADVERTISEMENT

Din datele raportate la INSP, în perioada 2014-2016, numai la nivelul municipiului București s-au înregistrat un număr de 15 cazuri de intoxicații cu băuturi energizante la copii cu vârste cuprinse între 1 an și 17 ani. Dintre aceste cazuri, doi copii au asociat consumul de băuturi energizante cu alcoolul. Cazurile raportate în această perioadă au necesitat una până la 4 zile de internare. Un număr de 13 cazuri (86,6%) s-au înregistrat la adolescenți – 15-17 ani – şi au fost reprezentate prin consum voluntar (nu accidental). În fapt, aceasta este vârsta cea mai vulnerabilă în cazul consumului unor astfel de produse”, precizează sursa citată.

Și alte țări au instituit avertizări și restricții privind consumul de băuturi energizante, Lituania fiind prima țară UE care, în 2014, a interzis vânzarea lor căîître minori.

Nu este prima dată când Ministerul Sănătății a încercat să introducă această  restricție, prima tentativă fiind în 2018, însă acel proiect de hotărâre nu a mai fost adoptat de Guvern.

ADVERTISEMENT