BCC a realizat un reportaj pe cât de uimitor, pe atât de îngrijorător pentru situația în care a ajuns România. S-a descoperit că tone de deșeuri din gospodăriile britanicilor ajung ilegal în țara noastră, ca ”bunuri la mâna a doua”.
Jurnaliștii postului internațional au stat de vorbă cu localnici, dar și cu reprezentanți ai Gărzii de Mediu, care sunt de părere că gunoiul ar proveni și din alte state europene.
Jurnaliștii BBC au filmat în Ulmeni și în Sintești, dar și la una dintre vămile din România. Ei au aflat că ”bunurile la mâna a doua” sunt lucruri scoase din uz, inutile, așadar, celor care s-ar putea folosi de ele.
”Deșeuri din gospodăriile Marii Britanii, la mare distanță de țara de origine. Mai multe tone au fost descoperite de ofițerii vamali într-un port românesc
Se câștigă milioane de pe urma acestor deșeuri, pentru că e mai ieftin să le trimiți peste graniță decât să le depozitezi în mod corespunzător”, relatează jurnalistul BBC, Angus Crawford.
Garda de Mediu a reacționat și a precizat că gunoiul nici nu se poate recicla, pe lângă faptul că este adus ilegal. Britanicii ar fi optat pentru România, deoarece i-ar costa mai puțin depozitarea gunoiului.
”Senzația mea este că România este groapa de gunoi a Europei”, a declarat Marian Borondel, reprezentantul Gărzii de Mediu.
Angus Crawford a luat legătura și cu directorul groapei private de lângă Capitală, Mircea Păun, dar acesta neagă în privința ”bunurilor” aduse din Anglia în România.
”Nu am putut intra în locație, așa că am mers în spate să găsim o cale de acces. Mormanele de gunoi se întind în depărtare. Operatorii locației spun că este doar gunoi din România, dar Garda de Mediu susține că este vorba despre deșeuri din toată Europa, inclusiv din Marea Britanie.
Suntem urmăriți și supravegheați tot drumul. Când ajungem în sat, șeful pazei de la groapa de gunoi ne urmează și îl sună pe director”, a mai precizat jurnalistul BBC.
”Nu avem legătură cu gunoiul adus din Marea Britanie sau din afara României”, a infirmat Mircea Păun. Însă, localnicii și rezidenții îl contrazic.
”Nu știu în ce proporție, dar aici e gunoi din Marea Britanie. Este imoral, ilegal și scandalos”, a confirmat un localnic pentru BBC.
A fost intervievat chiar și secretarul de stat, Andrei Rudolf Corlan. Acesta spune că Guvernul britanic ar trebui să intervină și să ia măsuri.
”Cred că guvernul britanic trebui să îi întărească verificările la frontierele sale, cu privire la aceste exporturi. De partea noastră, facem tot ce putem”, a spus și secretarul de stat, Andrei-Rudolf Corlan.
”Asta e ce a rămas după incendierea plasticului”, mai precizează reporterul britanic, arătând un pumn de cenușă neagră, rămasă după ardere.
Mulți localnici s-ar folosi de ceea ce găsesc prin gunoiul adus din Marea Britanie. Unii le dau foc resturilor transportate și așa în aer se creează un aer poluant, iar unii fac bani din electrocasnice uzate, luate din mormanul de deșeuri.
La un moment dat, sunt filmați câțiva localnici cu frigidere vechi, murdare și fără certificate de siguranță. Conțin și dovada că provin din Anglia, cordoanele de alimentare, ce nu corespund cu prizele din România. Din dispozitivele uzate, unii oameni fac bani.
”Mergem acum către un sat care trăiește din comerțul cu deșeuri. Localnicii le ard pentru a recupera cuprul și aluminiul. Este o activitate ilegală iar localnicii ne sunt ostili.
Ni s-a spus că în fiecare noapte localnicii dau foc la televizoare, cabluri și calculatoare vechi. Se simte încă mirosul neplăcut în aer și ni s-a relatat că unele dintre lucrurile carbonizate aici au fost trimise din Marea Britanie”, a mai spus Angus Crawford.
Spre finalul filmării apare și Octavian Berceanu, fostul șef al Gărzii de Mediu, demis curând de Cîțu.
”Se distruge calitatea apei și a solului, după cum vedeți. Se distruge calitatea aerului și a vieții”, a spus și Octavian Berceanu.
Spre finalul reportajului se vede și un pompier cum stinge o movilă din care iese fum. Tot în încheiere apare și o reacție a Ministerului Mediului din Marea Britanie.
”Suntem îngrijorați de comerțul ilegal cu deșeuri, motiv pentru care ne-am angajat să introducem controale mai aspre asupra exporturilor ilegale de gunoi. Monitorizarea electronică obligatorie a deșeurilor va îngreuna procurare și exportul acestor deșeuri de către infractori”, a reacționat Ministerul Mediului Britanic.