News

Biden și Trump plănuiesc să vaccineze milioane de americani. S-ar putea să nu aibă cu ce, spun experții

09.12.2020 | 18:22
Biden si Trump planuiesc sa vaccineze milioane de americani Sar putea sa nu aiba cu ce spun expertii
ADVERTISEMENT

Planuri ambițioase ale celor două administrații americane ce vor face schimb de ștafetă în ianuarie legate de vaccinarea anti-COVID. Administrația Trump își propune până la 24 de milioane de oameni vaccinați până la jumătatea lunii ianuarie, iar Joe Biden a anunțat 100 de milioane de vaccinări în primele sale 100 de zile de mandat.

Experții spun însă că, în ciuda încercării lui Trump de a forța livrări prioritare către SUA, țara ar putea fi afectată de lipsa de stocuri suficiente de vaccin.

ADVERTISEMENT

SUA sunt foarte aproape de momentul când vor avea un vaccin aprobat de autoritatea de reglementare. FDA ar putea emite joi autorizația pentru vaccinul Pfizer/BioNTech.

Planurile de vaccinare ale celor doi președinți americani

Președintele ales al SUA, Joe Biden, și-a stabilit un obiectiv de 100 de milioane de vaccinări COVID în primele sale 100 de zile de mandat.

ADVERTISEMENT

Biden a declarat că primele sale luni de mandat nu vor pune capăt epidemiei și nu a oferit prea multe detalii despre planul de vaccinare, dar a spus că va schimba cursul COVID-19.

“Primele mele 100 de zile nu vor pune capăt virusului care provoacă COVID-19. Nu pot să promit asta. Dar nu am intrat rapid în mizeria asta. Nu vom ieși rapid din ea”, a spus el la evenimentul de lansare al echipei sale pentru sănătate, în Delaware, oferind câteva detalii despre modul în care ar urma să fie realizat cel mai mare program de vaccinare din istoria SUA, relatează BBC.

ADVERTISEMENT

Autorizația de urgență pentru utilizarea vaccinului Pfizer/BioNTech ar putea fi emisă de Administrația pentru Alimente și Medicamente (FDA), joi, expertul principal în boli infecțioase al țării, dr. Anthony Fauci, declarând că vaccinarea în masă ar putea începe chiar de săptămâna viitoare.

Tot marți, președintele Donald Trump a participat la un summit la Casa Albă dedicat programului său de vaccinare COVID-19, Operațiunea Warp Speed. Administrația sa speră să vaccineze până la 24 de milioane de oameni până la jumătatea lunii ianuarie.

ADVERTISEMENT

Președintele a semnat, de asemenea, un ordin executiv menit să asigure că americanii au prima prioritate în primirea dozelor. Dar nu este clar cum va afecta acest lucru contractele pe care companiile americane le-au semnat deja cu alte țări.

Administrația Trump a comandat 100 de milioane de doze inițiale din vaccinul Pfizer/BioNTech, dar un membru al consiliului Pfizer a declarat că șansa de a cumpăra mai mult a fost refuzată de mai multe ori și mai multe doze ar putea să nu fie disponibile până în iunie.

SUA au înregistrat până acum peste 15 milioane de cazuri și 285.000 de decese, potrivit cercetărilor efectuate de Universitatea Johns Hopkins, fiind cea mai afectată țară din lume.

SUA s-ar putea confrunta cu luni de lipsă a vaccinurilor pe fondul concurenței globale

Deși administrația Trump a cumpărat câte 100 de milioane de doze din vaccinurile produse de Pfizer și Moderna, este puțin probabil ca SUA să primească doze suplimentare în curând din cauza cererii internaționale puternice. Iar ambele vaccinuri necesită două doze de persoană, reducând în mod efectiv cantitatea, avertizează experții în sănătate.

Oficialii administrației Trump au insistat marți că majoritatea adulților americani pot fi vaccinați până în mai. Dar, în ciuda încercării președintelui Donald Trump de a prioritiza vânzările de vaccinuri către SUA prin ordin executiv, cea mai bună speranță a majorității americanilor de a obține serul până în primăvara sau începutul verii se poate baza pe vaccinuri care nu s-au dovedit încă funcționale – cum ar fi cele în curs de dezvoltare de Johnson & Johnson și AstraZeneca.

Administrația Trump nu este singura care presupune că toate pariurile sale mari pe vaccin vor da roade. Estimările mai multor alte țări „se bazează pe un scenariu de cel mai bun caz”, a declarat Krishna Udayakumar, director fondator al Duke Global Health Innovation Center, a cărui echipă a urmărit achizițiile globale de vaccin.

Aceste scenarii de cel mai bun caz implică, în general, producătorii care demonstrează că vaccinurile lor sunt sigure și eficiente și apoi extind rapid producția pentru a face sute de milioane de doze. Ei fac, de asemenea, presupuneri cu privire la ce țări sau organizații – cum ar fi Statele Unite sau Facilitatea COVAX, un parteneriat public-privat internațional care vizează furnizarea de vaccinuri țărilor cu venituri mici – de fapt primesc proviziile din timp.

Rapoartele din această săptămână că guvernul SUA a refuzat oportunitățile de a cumpăra până la 400 de milioane de doze de la Pfizer au ridicat noi întrebări cu privire la modul în care țara își va asigura aprovizionarea.

Înalți oficiali ai administrației au respins aceste rapoarte în cadrul unui briefing al operațiunii Warp Speed de luni și au declarat că negocierile sunt în curs. Dar fostul comisar FDA, Scott Gottlieb, aflat acum în consiliul de administrație al Pfizer, a declarat marți că firma a făcut mai multe oferte în mai multe rânduri, respinse recent de către guvern.

Un purtător de cuvânt al Pfizer a spus că „orice doză suplimentară [SUA] care depășește 100 de milioane face obiectul unui acord separat și reciproc acceptabil” și că a semnat acorduri cu peste 30 de țări, relatează POLITICO.

Moderna a anunțat că se așteaptă să distribuie între 100 și 150 de milioane de doze la nivel global în primul trimestru al anului 2021, din care 85 până la 100 de milioane vor fi destinate Statelor Unite.

Potrivit lui Udayakumar, aproximativ 650 de milioane din cele 1,3 miliarde de doze pe care Pfizer le poate face în 2021 sunt deja rezervate. Moderna spune că poate face oriunde de la 500 de milioane la 1 miliard de doze anul viitor și a promis deja 380 de milioane de doze în diferite țări, a spus el.

Doar livrarea dozelor pe care guvernele le-au comandat deja ar putea dura șase luni sau mai mult, a adăugat Udayakumar.

„Suntem absolut încrezători că vom avea suficiente doze pentru a vaccina poporul american până la sfârșitul celui de-al doilea trimestru al anului 2021”, le-a spus jurnaliștilor un înalt oficial al guvernului.

Totuși, complexitatea achiziției și distribuției vaccinurilor înseamnă că ordinul executiv al lui Trump ar putea fi doar un simbolism „America First”, mai degrabă decât un instrument care să ajute guvernul să își îndeplinească promisiunea de a imuniza 100 de milioane de oameni până la sfârșitul lunii februarie. Ordinul are ca scop prevenirea livrării dozelor în alte țări până când toți americanii sunt vaccinați – dar nu prezintă detalii practice despre cum să îndeplinească acest obiectiv.

Ordinul lui Trump, imposibil de realizat?

„Evaluăm ordinul pentru a determina impactul său potențial”, a spus purtătorul de cuvânt al Pfizer. Pfizer și compania germană BioNTech „continuă să lucreze în colaborare cu guvernele și ministerele sănătății din întreaga lume pentru a ne asigura că potențialul nostru vaccin poate ajunge la care au nevoie de el cât mai repede posibil”.

Omul de știință Moncef Slaoui, șeful inițiativei Operațiunii Warp Speed a administrației Trump nu a putut explica marți ultimul ordin executiv al președintelui Donald Trump, care are ca scop prioritizarea transportului vaccinului coronavirus către americani față de alte țări.

Slaoui, pe care Trump l-a cooptat în luna mai pentru a conduce eforturile administrației de a grăbi dezvoltarea vaccinului, a părut nedumerit atunci când i s-a cerut să clarifice ordinul președintelui în timpul unui interviu la ABC.

„Sincer, nu știu și, sincer, rămân în afara acestui lucru. Nu pot să comentez ”, a spus Slaoui. „Nu știu literalmente”, a declarat Slaoui, citat de POLITICO. „Avem planuri. Considerăm că putem livra vaccinurile după cum este necesar. Așadar, nu știu exact despre ce este acest ordin”, a continuat el.

Rămâne neclar modul în care ar putea fi pus în aplicare ordinul executiv al lui Trump, întrucât producătorii de medicamente fac deja acorduri pentru livrarea în alte țări.

Ordinul executiv prevede obiectivul în termeni generali, iar detaliile practice nu sunt clare în textul documentului. La scurt timp după eveniment, consilierul pentru securitate națională Robert O’Brien a declarat într-o declarație că el și echipa sa vor rezolva implementarea acestuia în următoarele zile.

Remarcile lui Slaoui vin, de asemenea, pe fondul consecințelor unei știri publicate luni în New York Times, care raportează că oficialii administrației au refuzat o ofertă de la Pfizer de a cumpăra vaccinuri suplimentare în iulie.

Acum, Pfizer ar putea să nu poată furniza SUA suficiente vaccinuri înainte de iunie anul viitor, din cauza acordurilor ulterioare cu alte țări, a raportat Times.

Secretarul de presă de la Casa Albă, Kayleigh McEnany, a negat marți raportul Times, spunând că „pur și simplu nu ni s-au oferit mai multe [vaccinuri] și le-am respins”. SUA „vor primi următorul lot în scurt timp”, a mai spus McEnany, adăugând că „aceste negocieri sunt în curs”.

ADVERTISEMENT