News

Biserica Ortodoxă BLAMEAZĂ “Valentin’s Day”: Veţi SUPĂRA SUFLETELE MORŢILOR!

În acest an, Valentine`s Day, sărbătoarea americană dedicată iubirii, pică în aceeaşi zi cu Sâmbăta Morţilor. Pentru a nu întrista sufletele strămoşilor, preoţii ne recomandă să...
10.02.2015 | 12:16
Biserica Ortodoxa BLAMEAZA Valentins Day Veti SUPARA SUFLETELE MORTILOR
ADVERTISEMENT

În acest an, Valentine`s Day, sărbătoarea americană dedicată iubirii, pică în aceeaşi zi cu Sâmbăta Morţilor. Pentru a nu întrista sufletele strămoşilor, preoţii ne recomandă să renunţăm la petreceri şi să mergem la biserică.

În fiecare an, cu o săptămână înainte de începerea Postului Paştelui, creştinii îşi pomenesc morţii în ziua Moşilor de Iarnă. Anul aceasta, Sâmbăta Morţilor pică în aceeaşi zi cu o sărbătoare îndrăgită de majoritatea tinerilor din România, Valentine’s Day. Preoţii nu văd însă cu ochi buni asocierea. “Din păcate, noi am importat prea multe sărbători din Occident care nu au nicio legătură cu spiritul ortodoxiei şi cu spiritul românesc, până la urmă. Sigur, Valentine’s Day este o sărbătoare de care tinerii se bucură, dar care impietează într-un fel semnificaţia Sâmbetei Morţilor sau a Moşilor de Iarnă”, ne-a declarat părintele Ştefan Stanciu, preotul paroh al Bisericii “Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil” – Ghencea.

ADVERTISEMENT

Sufletele nu lipsesc niciodată

Părintele ne-a mai mărturisit că, de Sâmbăta Morţilor, toată suflarea românească ar trebui să se roage pentru sufletele strămoşilor adormiţi, care în această zi vor fi prezente în biserici. “Ei nu lipsesc niciodată de la întâlnirile de pomenire, de aducere aminte despre ei. O mare supărare se produce în sufletele lor probabil atunci când cei vii, fii, nepoţi, strănepoţi sau prieteni, lipsesc de la această întâlnire, pentru că ei nu lipsesc niciodată”, ne-a mai declarat părintele.

Pomană, nu cadouri

Astfel, pentru a păstra tradiţiile creştineşti, preoţii ne recomandă ca, în loc de petreceri, să mergem la biserică, unde se face Liturghia, apoi la cimitir, unde se pun flori şi se aprind lumânări. “Se dă de pomană, iar faptul că eşti acolo şi faci rugăciune îi îndestulează pe ei, le potoleşte setea, foamea – bineînţeles, vorbim de setea şi foamea spirituale. Ei au nevoie de dragostea noastră în continuare. Faptul că ne aducem aminte de ei îi bucură tare mult”, ne-a mai explicat părintele Ştefan Stanciu.

ADVERTISEMENT

De asemenea, purtătorul de cuvânt al BOR, părintele Constantin Stoica, susţine că cei care ţin cu adevărat la valorile creştine le vor respecta şi vor ignora sărbătoarea americană. “Cel căruia conştiinţa îi spune că trebuie, în această zi, să şi-i pomenească pe cei adormiţi va face acest lucru”, ne-a declarat părintele.

Dragobetele, în post

Nici de Dragobete nu este recomandat să petrecem. Cu două zile înainte de această sărbătoare intrăm în Postul Paştelui. Potrivit tradiţiei creştine, nu se pot consuma anumite alimente. Totodată, credincioşii nu au voie să petreacă pe parcursul celor 40 de zile ale postului. “Din păcate, tinerii noştri nu numai că îşi pierd pe zi ce trece respectul faţă de înaintaşi şi dragostea faţă de părinţi şi moşi-strămoşi, ci îşi pierd, din păcate, propriul drum în viaţa de zi cu zi”, Părintele Ştefan Stanciu “Tinerii se lasă copleşiţi de influenţele nefaste care vin din Occident, fără să realizeze că se duc singuri pe un drum care se înfundă.”, Părintele Ştefan Stanciu

ADVERTISEMENT

Sursă: www.ziarulring.ro