News

Biserica Ortodoxă Română, hulită pentru Catedrala Neamului, donații impresionante în lupta cu COVID-19

01.04.2020 | 16:27
BOR a făcut mai multe donații în lupta contra coronavirusului. Sursa foto - hepta.ro
ADVERTISEMENT

Ca de fiecare dată în vremuri grele, oamenii au căutat ajutor divin. Creștini ortodocși, românii nu au ezitat să treacă pragul bisericilor până în ziua în care acestea au fost ferecate prin ordonanță militară. Și totuși, păstrând distanța, oamenii au venit să se roage în continuare pentru zile mai bune. Și Biserica Ortodoxă Română, îndelung hulită și contestată pentru Catedrala Neamului a răspuns cu blândețe, dar mai ales cu donații impresionante în lupta cu COVID-19.

Biserica Ortodoxă Română, hulită pentru Catedrala Neamului, donații impresionante în lupta cu COVID-19

Astfel, fără să facă un caz, Patriarhia Română a luat decizia să ajute cât mai repede posibil. Și a făcut-o prin donații importante pe care le-au trimis în puncte nevralgice.

ADVERTISEMENT

De altfel, chiar Institutul Național de Boli Infecțioase „Prof. Dr. Matei Balș” a postat pe site-ul oficial mulțumiri tuturor celor care, în contextul actual, și-au arătat disponibilitatea de a sprijini instituția cu donații în bani, alimente, materiale sanitare și echipamente de protecție.

Biserica, donații în tăcere

„Mulțumiri Patriarhiei Române pentru sprijinul material și suportul spiritual. În această perioadă grea, asemenea dovezi de compasiune și grijă față de cei din jur sunt foarte importante și ajută foarte mult, atât personalul medico-sanitar, cât mai ales beneficiarii direcți, pacienții”, au mai scris medicii

ADVERTISEMENT

Trebuie specificat că încă de la începutul epidemiei de coronavirus, atât Arhiepiscopia Bucureștilor, cât și majoritatea eparhiilor din Patriarhia Română au participat activ la lupta împotriva răspândirii COVID-19. Au făcut-o prin rugăciune și consiliere spirituală, dar și prin oferirea de spații pentru carantină, hrană celor izolați, sprijin divers pentru spitale în funcție de necesități.

Mai trebuie spus că Patriarhia Română a fost de-a lungul timpului alături de instituțiile medicale, colaborând împreună în consilierea spirituală, campanii de donare de sânge, dar și prin ajutor material concret: donații de aparatură medicală, mobilier, ș.a.

ADVERTISEMENT

Concret, în lupta împotriva coronavirusului, pe lângă echipamente medicale, BOR a strâns până acum 4 milioane de lei pe care i-a oferit ca ajutor umanitar. La această sumă se adaugă donaţia patriarhului Daniel care a oferit 10.000 de lei drept ajutor.

Nu se termină aici! Arhiepiscopia Argeşului a donat echipamente şi produse medicale de 50.000 de lei pentru Secţia de Boli Infecţioase a SJU Pitești. Au fost oferite au fost oferite scuturi de protecţie, botoşi lungi, mănuşi chirurgicale, halate chirurgicale, gel dezinfectant, un aparat EKG mobil, pulsoximetru, tensiometru, stetoscop şi alte materiale necesare în lupta cu virusul nemilos.

ADVERTISEMENT

Episcopia Huşilor a donat Spitalului Judeţean din Vaslui o ambulanţă şi 20.000 de euro pentru un aparat de depistare a virusului SARS-Cov-2. S-a întâmplat lucrul acesta pentru că la nivelul unităţii medicale din Vaslui nu exista un asemenea aparat.

Arhiepiscopia Iaşilor a donat  şase monitoare pentru funcţii vitale Spitalului Judeţean de Urgenţă Piatra Neamţ, în valoare totală de peste 15.000 de euro. Şi Arhiepiscopia Aradului a strâns fonduri pentru a dona sisteme de ventilaţie şi monitorizare Spitalului Judeţean de Urgenţă Arad.

Nu sunt singurele cazuri în care s-au implicat reprezentanții BOR. Basilica.ro le-a strâns pe toate și a făcut un material amplu.

ADVERTISEMENT