News

Bloc fără gaze de opt luni, din cauza a doi vecini. Facturi uriașe la electricitate pentru locatarii care au gătit pentru Crăciun

Locatarii unui bloc din București nu au gaze din cauza a doi proprietari care nu permit accesul în apartamente. Vecinii, nevoiți să folosească electricitatea pentru gătit
25.12.2023 | 22:04
Bloc fara gaze de opt luni din cauza a doi vecini Facturi uriase la electricitate pentru locatarii care au gatit pentru Craciun
Din cauza a doi proprietari furnizarea gazului a fost sistată în tot blocul Sursa foto: hepta
ADVERTISEMENT

Situația din blocul cu 10 etaje din Sectorul 2 nu este nouă. Furnizarea gazelor a fost oprită în primăvară din cauză că un proprietar a refuzat să schimbe un robinet, iar un altul nu a vrut să monteze detectoare de gaze.

Bloc fără gaze de opt luni, din cauza a doi vecini

Asociația de proprietari i-a dat în judecată pe cei doi. Dar. deși a avut câștig de cauză în ambele dosare, până acum a reușit să rezolve problema doar pe jumătate.

ADVERTISEMENT

”Din cauza la două persoane, 210 apartamente stau fără gaze?! Mai avem un pic şi facem un an”, a declarat un locatar pentru Observator. Marți se împlinesc 8 luni de când blocul a rămas fără gaze din cauza unor neînțelegeri cu doi vecini.

”Îmi pare rău că am cumpărat aici pentru că dacă stiam că toată situatia asta este asa, dacă as fi venit cu cateva luni mai târziu si as fi aflat că nu există gaze, nu, nu aş fi cumpărat aici”, spune Valentin Mereoru, unul dintre locatari.

ADVERTISEMENT

Dintre cei 250 de locatari câți erau în bloc, 50 s-au mutat din cauza problemei cu gazele. Cei care au rămas au investit sume de până la 3.000 de lei în cuptoare și plite electrice.

”Ne chinuim cu plită. Una mi s-a stricat. Asta e a doua. O piftie, șase ore am fiert la ea. Să vedem cât o să vină acuma curentul. (…) M-am dus cu oala de sarmale la sora mea şi le-am fiert. Am venit cu ele cu căruţul cu oala cu sarmale, pe cuvânt!”, povestește o altă locatară, Steluţa Şuruparu.

ADVERTISEMENT

”Aşa ne descurcăm, cu plita asta. Durează foarte mult. Ore întregi”, spune și Paulina Grecu. Femeia a cheltuit 1.800 de lei pentru a schimba cuptorul pe gaze.

”Ca să pot să fac ceva la cuptor să fac si eu sarmale, na, de Crăciun si nu aveam unde să le bag. Vă daţi seama dacă aveam şi noi gaze era bine, da. Puteai să te descurci mai bine. Nici cozonac, bine că mi-a făcut cuscra mea… restul am mai cumpărat”, a mai spus ea.

ADVERTISEMENT

Paulina Grecu a mai povestit că factura de electricitate este mai mult decât dublul a ce plătea înainte. ”Foarte mult. Cam cu 100 şi ceva (a crescut n.r.)… aveam 100 si.. şi am ajuns la 200 si…240 de lei am dat acum. Am tot sperat că poate se rezolvă, poate dă drumul la uşă, poate înţelege.”

Asociația așteaptă documente de la instanță

Un alt locatar a ales soluția gazului la butelie. ”Am zis la început hai să îmi iau si eu o plită electrică, poți să faci ceva pe o plită? Ca să iți iei una mare se duce contorul peste cap. Până la urmă am făcut modificare, am băgat o butelie”, a explicat Aurel Crainic, membru comitet executiv al Asociaţiei de proprietari.

Administratorul blocului a explicat cum s-a ajuns la sistarea gazelor. ”Unul dintre apartamente a refuzat să i se înlocuiască un robinet. Proprietarul si-a făcut un pic ambitia. El a sustinut că nu e legal, nu e obligatoriu să schimbe acel robinet şi de aici au început discuțiile.

Celălalt proprietar nu locuiește aici în bloc. Este o doamnă. La ea nu s-a putut intra în apartament, nu s-a putut pune senzor de gaze”, a povestit Dan Mereţ, administrator de bloc.

Asociația i-a dat în judecată şi a câștigat ambele procese însă situația s-a rezolvat doar pe jumătate. ”Acest apartament cu robinetul tocmai ce a fost executat.

Adică am venit aici cu poliția, cu executorul judecătoresc, reprezentanții Asociației și operatorul economic instalator și am intrat în casă să schimbăm acel robinet”, a mai precizat Dan Mereț.

În celălalt apartament nu au putut intra să monteze detectorul de gaz pentru că nu au primit documentele de la instanță. Situația s-ar putea rezolva abia la începutul anului viitor.

ADVERTISEMENT