Life

Ce trebuie să știe toți românii care stau la bloc. De ce a fost amendată o Asociație de Proprietari

Legea pe care toți locatarii din blocuri trebuie să o cunoască. Asociațiile de Proprietari pot fi amendate dacă nu respectă aceste prevederi
10.12.2023 | 15:53
Ce trebuie sa stie toti romanii care stau la bloc De ce a fost amendata o Asociatie de Proprietari
Ce amenzi riscă locatarii si Asociațiile de Proprietari Sursa foto: Inquam Photos/ Mălina Norocea
ADVERTISEMENT

Legile sunt din ce în ce mai dure pentru Asociațiile de Proprietari, dar și pentru locatari. Nerespectarea prevederi atrag după sine amenzi usturătoare, așa că românii ar face bine să se conformeze.

Cei care stau la bloc sunt buni de plată

Asociațiile de Proprietari trebuie să fie din ce în ce mai atente în această perioadă. Potrivit unui act normativ, cei care nu respectă aceste prevederi extrem de clare stipulate, riscă amenzi usturătoare. Au aflat-o pe pielea lor membrii unei Asociații, recent.

ADVERTISEMENT

Ca în fiecare lună, la avizierul blocului sunt afișate sumele pe care fiecare le are de plată și, acolo unde este cazul și restanțele. Doar că, Asociația de Proprietari în cauză a afișat și datele personale ale oamenilor. De aici și până la un întreg scandal a mai fost un singur pas.

Locatarii blocului respectiv s-au revoltat și nu au tolerat ca numele lor să apară pe acele liste. Aceștia au mers pe calea legală și și-au făcut dreptate, apelând la Autoritatea Națională de Supraveghere a Prelucrării Datelor Personale.

ADVERTISEMENT

Așa cum prevedea legea, instituția în cauză a demarat o anchetă în blocul respectiv. După mai multe cercetări, s-a ajuns la concluzia că Asociația de Proprietari a încălcat legea. Drept urmare, a fost supusă plății unei amenzi usturătoare.

Pentru că a afișat datele personale ale tuturor la avizier, Asociația de Proprietari a plătit o amendă de 2.463 de lei.

ADVERTISEMENT

Legea care interzice publicarea datelor cu caracter personal în spații publice și fără acordul persoanei în cauză este în vigoare din decembrie 2021.

Legea pe care nu multe Asociații de Proprietari o pun în aplicare

Încă de atunci, Autoritatea Națională de Supraveghere a Prelucării Datelor Personale stipulează clar situațiile în care Asociația de Proprietari poate să folosească datele personale ale locatarilor din bloc.

ADVERTISEMENT

Aceste situații excepționale se întâlnesc în cazul calculării cotelor de contribuție sau la instalarea unui sisteme video. De asemenea, ele mai pot fi folosite ți în cazul înregistrării în cartea de imobil, dar nu înainte de a se obține acordul celor vizați.

Legea prevede amenzi și pentru locatari. Una dintre cele mai întâlnite situații de la bloc nu rămâne nici ea nepedepsită. De exemplu, în cazul unei inundații, vinovatul trebuie să plătească o amendă de 3000 de lei. Însă, fiind vorba de o situație specială, se impun anumiți pași.

Dacă dauna produsă necesită reparație, atunci, Asociația de Proprietari înștiințează locatarul în scris, î în cel mult cinci zile de la producerea evenimentului.

ADVERTISEMENT
Tags: