News

Blue Air suspendă toate zborurile din România până luni. Românii din străinătate, aduși acasă cu aeronave TAROM. Precizările Guvernului. Update

Blue Air a anunțat că va suspenda toate zborurile din România, de marți, 6 septembrie, până luni, 12 septembrie. Motivul acestei decizii radicale.
06.09.2022 | 16:52
Blue Air suspenda toate zborurile din Romania pana luni Romanii din strainatate adusi acasa cu aeronave TAROM Precizarile Guvernului Update
Blue Air suspendă toate zborurile din România. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT
06-09-2022
17:32

Guvernul va trimite avioane TAROM după românii din străinătate

Marți seară, la Palatul Victoria, premierul Nicolae Ciucă a convocat o ședință de urgență pe tema crizei cauzate de anularea zborurilor de către compania Blue Air.

La finalul întâlnirii, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru, a anunțat că românii din străinătate ale căror zboruri au fost anulate vor putea suna pentru a se înregistra și a cere asistență consulară la numărul de telefon unic: 0040751084537.

După o centralizare de rigoare, aceștia vor fi aduși în țară cu avioane ale companiei TAROM.

”Premierul a dispus ca prioritară să fie aducerea în țară a românilor. Românii pot solicita sprijin la secțiile consulare.

Numărul unic la care cetățenii români aflați pe aeroporturi pot solicita asistență consulară: 0040751084537 – Call Center, un numărul unic gestionat de MAE.

După ce vor fi centralizate datele cetățenilor români în afara țării, aeronavele TAROM vor fi pregătite să efectueze zborurile necesare pentru ca românii sa ajungă în siguranță acasă. Trebuie doar ca cetățenii români afectați de suspendarea zborurilor să își semnaleze prezența”, a declarat reprezentantul Guvernului.

06-09-2022
14:57

Ministrul mediului: ”Solicit Blue Air să reia toate zborurile și să-și onoreze obligațiile față de călători”

Într-o scurtă declarație făcută pe contul de Facebook al Ministerului Mediului, Tanczos Barna spune că blocarea de către stat a conturilor Blue Air nu justifică decizia radicală de suspendare a zborurilor.

Ministrul face un apel la reprezentanții operatorului low-cost să reia zborurile.

”Această blocare a conturilor nu justifică în niciun fel suspendarea zborurilor. Ministerul, prin licența care a emis-o, nu a condiționat niciodată activitatea acestei companii și nu le-a dat dreptul să facă o suspendare a tuturor zborurilor.

Solicit companiei să se adreseze AFM (Administrația Fondului de Mediu) și să rezolve pe cale legală acest diferend. Să reia toate zborurile și să-și onoreze obligațiile față de călători”, a spus ministrul mediului.

06-09-2022
14:35

Premierul Nicolae Ciucă i-a cerut ministrului mediului, Tanczos Barna, să deblocheze situația

Premierul Nicolae Ciucă a avut o primă reacție după haosul creat pe aeroporturi de decizia Blue Air de suspendare a zborurilor.

Șeful Executivului a anunțat că instituția statului care a pus poprire pe conturile companiei aeriene BlueAir este Administrația Fondului de Mediu (AFM), din subordinea Ministerului Mediului.

În consecință, acesta spune că a discutat cu ministrul Mediului pentru a debloca situația, astfel încât călătorii Blue Air să poată ajunge la destinație.

”Am discutat cu ministrul Barna. A urmat să aibă o discuție cu cei care au luat această decizie (n.r. de proprire a conturilor).

Nu putem să-i lăsăm pe românii care veneau spre casă să aștepte în aeroporturi. E vorba de 3.000 de români”, a declarat Ciucă.

06-09-2022
14:28

Haos pe Aeroportul Otopeni după decizia Blue Air. Pasagerii au aflat că nu mai au cu ce să zboare

Este haos pe Aeroportul Otopeni, după decizia fără precedent luată de compania Blue Air. Pasagerii aflați în această locație au aflat că nu mai cu ce să zboare, fără să primească explicații.

Pe site-urile de socializare au apărut filmări cu mai mulți călători supărați care reproșează reprezentanților companiei și aeroportului că nu au fost anunțați.

”Incredibil, dar adevărat! După 3 ore de întârzieri, au anulat zborul fără nicio explicație!!! Blue Air???? Explicații? În ce lume trăim??”, scrie o pasageră, extrem de revoltată.

Compania aeriană Blue Air a anunțat că va suspenda toate zborurile din România. Măsura va fi în vigoare până luni, 12 septembrie.

Compania Blue Air suspendă toate zborurile din România

Operatorul aerian a luat această decizie radicală după ce toate conturile i-au fost blocate de către Ministerul Mediului.

ADVERTISEMENT

Blue Air anunță că, din cauza deciziilor luate de autoritățile de la București, compania se află în ”imposibilitatea achitării costurilor curente, necesare pentru operarea zborurilor zilnice”.

”Din cauza unei situații neprevăzute constând în poprirea tuturor conturilor companiei Blue Air Aviation S.A. de către Ministerul Mediului, Blue Air se află în imposibilitatea achitării costurilor curente, necesare pentru operarea zborurilor zilnice, motiv pentru care se vede obligată să sisteze toate zborurile programate a pleca de pe Aeroporturilor din România, până luni, 12 Septembrie 2022”, a informat compania.

ADVERTISEMENT

Blue Air informează că zborurile prevăzute din afara României către orice aeroport din România, de marți, 6 septembrie 2022, vor fi operate conform orarului publicat.

Compania mai precizează, în comunicatul emis marți, că ”declarațiile și acțiunile iresponsabile ale unui reprezentant al statului român, precum și decizia intempensivă de blocare a tuturor conturilor bancare ale societății, au adus Blue Air în situația nedorită de a își reduce operațiunile pentru perioada imediat următoare, cu scopul de a facilita finalizarea analizei impactului din partea investitorilor și al obținerii autorizațiilor necesare în vederea discuțiilor cu investitorii”.

ADVERTISEMENT

Blue Air anunță pierderi de 5 milioane de euro

În comunicatul în care a anunțat suspendarea zborurilor, compania Blue Air mai precizează că declarațiile publice și instigările directe de ”a nu mai cumpăra bilete Blue Air” propagate în spațiul public de către Președintele Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) au cauzat pierderi de 5 milioane de euro.

În plus, spun reprezentanții operatorului low-cost, a crescut și presiunea făcută asupra companiei de către furnizorii cheie ai societății.

ADVERTISEMENT

”Din păcate, această blocare a tuturor conturilor bancare ale Blue Air a venit la scurt timp după declarațiile publice și instigările directe de „nu mai cumpăra bilete Blue Air” propagate în spațiul public de către un reprezentant cu rang înalt al Statului Româm, respectiv Președintele Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) statului român, au condus la:

Distrugerea semnificativă a încrederii pasagerilor în Blue Air, generând pierderi de peste 5 milioane de euro, prin reducerea volumului de vânzări bilete;

Creșterea presiunii din partea furnizorilor cheie ai societății Blue Air Aviation S.A. de a achita sumele necesare operării zilnice în avans (lucru imposibil acum, în condițiile popririlor tuturor conturilor societății)”.

ADVERTISEMENT