Life

Când pică Blue Monday, cea mai deprimantă zi din an, în 2022. Cum se stabilește data

Blue Monday, cea mai deprimantă zi din an, se apropie cu pași repezi, dar cum este aceasta aleasă și ce înseamnă mai exact? Descoperă în rândurile de mai jos!
12.01.2022 | 12:59
Cand pica Blue Monday cea mai deprimanta zi din an in 2022 Cum se stabileste data
ADVERTISEMENT

Ziua cea mai tristă din anul 2022, tradusă prin „Lunea tristă”, pică pe 17 ianuarie și reprezintă denumirea dată zilei de luni din a treia săptămână din ianuarie.

Acesta este considerată de anumiți specialiști ca fiind cea mai deprimantă zi a anului, Blue Monday fiind menționată tot mai des în ultimii ani.

ADVERTISEMENT

Ce este Blue Monday și când pică anul acesta. Ce înseamnă această zi

Prima oară termenul a fost folosit de o companie de turism din Marea Britanie, denumită Sky Travel, care a folosit o educație pentru a afla cea mai tristă zi a anului 2005.

Informațiile arată că ecuația respectivă a luat în considerare elemente printre care se numără: vremea, nivelul datoriilor, sărbătorile de Crăciun, motivația și multe altele aspecte.

ADVERTISEMENT

În felul acesta se presupune că s-a descoperit cea mai deprimantă zi din an, fiind vorba de a treia zi de luni a lunii ianuarie.

Cu toate acestea, un număr mare de neurologi și matematicieni nu au fost de acord cu legitimitatea ecuației, inclusiv Dean Burnett, care a lucrat în Neuroscience la Universitatea din Cardiff timp de cinci ani.

ADVERTISEMENT

„Ecuația în sine este o farsă. Este o prostie sau un alt mod politicos de a afla «treburile» la care te poți gândi, a declarat acesta pentru The Guardian.

Ulterior, după o ecuație foarte strictă și elaborată, psihologul Cliff Arnall a folosit aceleași repere pentru a calcula cea mai deprimantă zi din an. Formula matematică ține cont și de faptul că majoritatea oamenilor urăsc zilele de luni.

ADVERTISEMENT

Cum se stabilește cea mai deprimantă zi din an. E o formulă

Expresia de „Blue Monday” a apărut în 2005 și a fost publicată pentru prima dată într-un comunicat de presă de către cunoscutul psiholog și profesor de la Universitatea din Cardiff.

În plus, psihologul consideră că lunea este recunoscută de toată lumea ca fiind o zi deprimantă după timpul petrecut în weekend. Totodată, începerea unei noi săptămâni și reîntoarcerea la muncă sunt asociate frecvent cu o stare constantă de tristețe.

În altă ordine de idei, există și persoane care nu cred în semnificația acestei zile, ci văd acest moment ca fiind oportun pentru a începe noi proiecte și planuri. Sunt persoane care profită și văd ziua ca o sărbătoare, subminând natura presupus deprimantă.

ADVERTISEMENT