News

BNR lansează o monedă de argint. Cât valorează și ce personalitate va fi celebrată

Banca Națională a României va lansa în circuitul numismatic o monedă de argint cu tema 125 de ani de la nașterea lui Tudor Vianu. BNR va scoate la vânzare 5.000 de astfel de monede.
18.07.2022 | 08:31
BNR lanseaza o moneda de argint Cat valoreaza si ce personalitate va fi celebrata
BNR va scoate 5.000 de monede de argint cu chipul lui Tudor Vianu. Foto: Pixabay
ADVERTISEMENT

Potrivit unui comunicat oficial, chipul lui Vianu va fi redat pe reversul monedei, precum și semnătura, numele acestuia și inscripția ”125 de ani de la naștere”.

Monedă cu chipul lui Tudor Vianu, lansată de BNR

Aversul monedei va prezenta clădirea Facultății de Litere a Universității București, precum și inscripţia în arc de cerc „România”, stema țării noastre. Totodată, aici va fi menționată valoarea nominală de “10 lei” şi anul de emisiune “2022”.

ADVERTISEMENT

Monedele din argint, ambalate în capsule de metacrilat transparent, vor fi însoţite de certificate de autenticitate ale emisiunii, pe care se găsesc semnăturile guvernatorului BNR şi casierului central, redactate în limbile română, engleză şi franceză”, arată BNR.

Tirajul maxim pentru această monedă de argint va fi de 5.000 de piese, o informație importantă pentru colecționari, la fel de importantă ca și prețul.

ADVERTISEMENT

Prețul de vânzare pentru această monedă de argint va fi 450 de lei, fără TVA, iar în acest preț va fi inclus certificatul de autenticitate. Totodată, menționează BNR, monedele din argint care celebrează 125 de ani de la nașterea lui Tudor Vianu au putere circulatorie pe teritoriul României.

Lansarea monedelor în circuitul numismatic va fi realizată prin sucursalele regionale BNR din București, Cluj, Constanța, Dolj, Iași și Timiș.

ADVERTISEMENT

Cine a fost Tudor Vianu?

Tudor Vianu s-a născut în 8 ianuaie 1898 în comuna Vlașca din Giurgi și a decedat în 21 mai 1964, în București. A fost un renumit istoric și critic literiar, poet, eseist, estetician, filosif și traducător.

Fiul său, Ion Vianu, este un cunoscut medic psihiatru și scriitor, în timp ce fiica Maria Alexandrescu Vianu este un istoric al artei antice și arheolog.

ADVERTISEMENT

Fondator al școlii de stilistică a Facultății de Litere din București și inițiator al catedrei de literatură universală, Tudor Vianu a fost profesor titular de estetică și director al Teatrului Național în 1945.  A murit în 1964, la București, din cauza unui infarct miocardic. În aceeași zi intra la tipar volumul ”Arghezi, poet al omului”.

ADVERTISEMENT
Tags: