News

BNR vinde o monedă la 440 de lei, fără TVA. Ce personalitate marcantă a României apare pe reversul monedei

BNR vinde o monedă la 440 de lei, fără TVA. Ce personalitate marcantă a României apare pe reversul monedei, potrivit anunțului oficial al Băncii Naționale a României.
21.04.2023 | 19:42
BNR vinde o moneda la 440 de lei fara TVA Ce personalitate marcanta a Romaniei apare pe reversul monedei
ADVERTISEMENT

BNR vinde o monedă la 440 de lei, fără TVA. Ce personalitate marcantă a României apare pe reversul monedei, potrivit anunțului oficial al Băncii Naționale a României. De reținut că doar 5.000 de oameni vor deveni deținătorii unei astfel de monede, pentru suma de 440 de lei, fără TVA.

BNR vinde o monedă la 440 de lei, fără TVA

Așadar, BNR lansează o monedă din argint cu tema de 90 de ani de la nașterea lui Nichita Stănescu. Potrivit comunicatului oficial, ”aversul monedei prezintă o maşină de scris care a aparţinut poetului Nichita Stănescu şi titlurile volumelor publicate de acesta, inscripţia “ROMANIA” în arc de cerc, stema României, valoarea nominală “10 LEI” şi anul de emisiune “2023”. Reversul monedei prezintă portretul şi semnătura lui Nichita Stănescu, o poezie scrisă de acesta şi inscripţia NICHITA STANESCU 90 DE ANI DE LA NASTERE”.

ADVERTISEMENT

Monedele din argint vor fi ambalate, ca de obicei, în capsule de metacrilat transparent. Acestea ”vor fi însoţite de broşuri de prezentare şi certificate de autenticitate, redactate în limbile română, engleză şi franceză. Pe certificatele de autenticitate se găsesc semnăturile guvernatorului BNR şi casierului central”, potrivit aceluiași comunicat.

Tirajul maxim pentru această monedă va fi de 5.000 de piese, iar prețul de vânzare va fi de 440 de lei fără TVA. Prețul include broșura de prezentare și certificatul de autenticitate, conform BNR. Aceste monede vor avea putere circulatorie pe teritoriul României, iar lansarea se va realiza prin sucursalele regionale Bucureşti, Cluj, Constanţa, Dolj, Iaşi şi Timiş ale Băncii Naţionale a României.

ADVERTISEMENT

În luna decembrie a anului trecut, BNR lansa o serie de monede asemănătoare care îl celebra pe scriitorul Marin Preda. De asemenea, o altă moneda sărbătorea 50 de ani de la aderarea României la Fondul Monetar Internațional și Banca Mondială. Potrivit comunicatului BNR de atunci, ”aversul monedei dedicată lui Marin Preda prezintă o compoziție inspirată de romanul ”Moromeții” de Marin Preda, cu inscripția România în arc de cer, precum și valoarea nominală 100 LEI și anul de emisiune 2022, alături de stema României.

”Reversul monedei din aur redă portretul şi semnătura lui Marin Preda şi inscripţia în arc de cerc 100 DE ANI DE LA NASTEREA LUI MARIN PREDA”. Totodată, moneda care sărbătorește evenimentul important pentru BNR are pe avers Palatul Vechi al Băncii Naţionale a României, inscripţia în arc de cerc “ROMÂNIA”, stema României, valoarea nominală “10 LEI” şi anul de emisiune “2022”. Totodată, reversul monedei de argint redă siglele FMI și a Băncii Mondiale, alături de inscripțiile “ADERAREA ROMANIEI LA FONDUL MONETAR INTERNATIONAL SI BANCA MONDIALA” şi “50 ANI”.

ADVERTISEMENT

Și în acest caz, BNR menționa că ”monedele de aur și argint vor fi ambalate în capsule de metacrilat transparent. Moneda de aur cu tema 100 de ani de la nașterea scriitorului Marin Preda va fi însoțită de broșuri de prezentare și certificate de autentificate, redactate în limbile română, engleză și franceză, potrivit aceluiași comunicat. Același lucru va fi valabil și pentru monedele de argint cu tema 50 de ani de la aderarea României la Fondul Monetar Internaţional şi Banca Mondială”.

Aceste monede au avut un tiraj maxim de 1.000 de piese (moneda cu Marin Preda) și 5.000 pentru sărbătoarea BNR, iar moneda de aur valora 2.900 de lei, fără TVA, în preț fiind incluse broșura de prezentare și certificatul de autenticitate.

ADVERTISEMENT

Moneda de argint valora doar 480 de lei, fără TVA, așadar mai scumpă decât moneda de astăzi cu Nichita Stănescu. Lansarea oficială în circuitul numismatic a monedelor s-a făcut și atunci prin sucursalele Băncii Naționale a României din București, Cluj-Napoca, Constanța, Dolj, Iași și Timiș.

ADVERTISEMENT
Tags: