Bojdeuca lui Ion Creangă s-a transformat într-o ”butaforie de lux”, sunt de părere personalități și oameni obișnuiți, care au văzut imagini cu imobilul în care marele scriitor a locuit în perioada 1872 – 1889.
Casa țărănească din cartierul Țicău, Iași, nu pare să mai aibă prea multe lucruri în comun cu actuala construcție, care are acum un acoperiș nou, ferestre moderne, parchet laminat, prize, încălzire prin pereți și gazon.
Proiectul de restaurare a celebrei bojdeuci a lui Ion Creangă a costat 1,7 milioane euro și a fost asigurat de Consiliul Județean Iași, prin finanțare ENI – CBC.
”Cum naiba să faci o butaforie de lux total împotriva a ceea ce era locul şi Creangă? Modestia, căldura, tihna, sărăcia, discreţia – era spiritul locului acela – cu poveste, umor şi miros de balegă şi borş. Şi poftim: noii moldoveni s-au boierit. Sper că a rămas bani şi de mobilă Ikea”, a scris scriitorul Vasile Ernu, potrivit publicației Stiridecluj.ro.
Profesoara Otilia Bălinișteanu a criticat și ea modul în care bojdeuca arată astăzi. ”Curat meşteşug de tâmpenie, ar fi zis Creangă, dacă ar fi văzut ce acoperiş de pagodă japoneză are pe casă”, a scris profesoara.
De asemenea, Iulian Bulai e de părere că ”bojdeuca lui Creangă a ajuns pensiune-model cu încălzire prin pereţi şi gazon”.
Bojdeuca lui Ion Creangă este la a treia restaarare, după cele din 1942 și 1985, în urma cărora au fost înlocuite mai multe elemente structurale din lemn, afectate de trecerea vremii și cutremure.
Autoritățile susțin că imobilul avea nevoie de lucrări de consolidare și că acestea au fost realizate în concordanță cu principiile de intervenție asupra monumentelor istorice, informează News.ro. De asemenea, CJ Iași spune că toate modificările aduse casei au respectat prevederile proiectului.
”Tâmplăria cerdacului închis a fost înlocuită cu o tâmplărie simplă din lemn de stejar, cu geam simplu cu sticlă artizanală. Parapetul cerdacului închis a fost şi el înlocuit cu unul dublu din lemn de stejar, cu vată bazaltică rigidă la interior, realizat din scândură profilată, geluită pe ambele feţe, cu lambă şi uluc, protejat ignifug, antifungic şi împotriva insectelor.
Şipcile au fost aşezate conform modelului din planşele de arhitectură. Restul tâmplăriei a fost restaurată. Sticla a fost schimbată cu una artizanală.
Deoarece se poate observa că tâmplăria bojdeucii a fost una dublă, în sit existând feroneria celei de-a doua cercevele spre interior, a fost propusă dublarea tâmplăriei existente spre interior cu una din lemn de stejar, cu geam simplu cu sticlă artizanală. Toată feroneria a fost restaurată”, mai arată CJ Iași, într-un comunicat de presă.