News

Bojdeuca lui Ion Creangă, transformată în ”butaforie de lux”, cu 1,7 milioane euro. Reacții dure după restaurarea casei în care a locuit marele scriitor

Criticat încă de la începerea lui, proiectul bojdeucii lui Ion Creangă a ajuns la final. Reacțiile nu au întârziat să apară.
19.11.2023 | 17:28
Bojdeuca lui Ion Creanga transformata in butaforie de lux cu 17 milioane euro Reactii dure dupa restaurarea casei in care a locuit marele scriitor
Bojdeuca lui Ion Creangă a căpătat apect de pensiune de lux, după ce a fost renovată de autorități / Syrsă foto: Ziarul de Cluj
ADVERTISEMENT

Bojdeuca lui Ion Creangă s-a transformat într-o ”butaforie de lux”, sunt de părere personalități și oameni obișnuiți, care au văzut imagini cu imobilul în care marele scriitor a locuit în perioada 1872 – 1889.

Restaurarea bojdeucii lui Creangă a costat 1,7 milioane euro

Casa țărănească din cartierul Țicău, Iași, nu pare să mai aibă prea multe lucruri în comun cu actuala construcție, care are acum un acoperiș nou, ferestre moderne, parchet laminat, prize, încălzire prin pereți și gazon.

ADVERTISEMENT

Proiectul de restaurare a celebrei bojdeuci a lui Ion Creangă a costat 1,7 milioane euro și a fost asigurat de Consiliul Județean Iași, prin finanțare ENI – CBC.

”Ce ar fi zis Creangă?”

”Cum naiba să faci o butaforie de lux total împotriva a ceea ce era locul şi Creangă? Modestia, căldura, tihna, sărăcia, discreţia – era spiritul locului acela – cu poveste, umor şi miros de balegă şi borş. Şi poftim: noii moldoveni s-au boierit. Sper că a rămas bani şi de mobilă Ikea”, a scris scriitorul Vasile Ernu, potrivit publicației Stiridecluj.ro.

ADVERTISEMENT

Profesoara Otilia Bălinișteanu a criticat și ea modul în care bojdeuca arată astăzi. ”Curat meşteşug de tâmpenie, ar fi zis Creangă, dacă ar fi văzut ce acoperiş de pagodă japoneză are pe casă”, a scris profesoara.

De asemenea, Iulian Bulai e de părere că ”bojdeuca lui Creangă a ajuns pensiune-model cu încălzire prin pereţi şi gazon”.

ADVERTISEMENT

A treia restaurare a casei în care a locuit scriitorul

Bojdeuca lui Ion Creangă este la a treia restaarare, după cele din 1942 și 1985, în urma cărora au fost înlocuite mai multe elemente structurale din lemn, afectate de trecerea vremii și cutremure.

Bojdeuca lui Creanga inainte
Așa arăta bojdeuca lui Creangă înainte de restaurare / Sursă foto: Ziarul de Cluj

Autoritățile susțin că imobilul avea nevoie de lucrări de consolidare și că acestea au fost realizate în concordanță cu principiile de intervenție asupra monumentelor istorice, informează News.ro. De asemenea, CJ Iași spune că toate modificările aduse casei au respectat prevederile proiectului.

ADVERTISEMENT

CJ Ilfov: ”Tâmplăria și feroneria au fost restaurate”

”Tâmplăria cerdacului închis a fost înlocuită cu o tâmplărie simplă din lemn de stejar, cu geam simplu cu sticlă artizanală. Parapetul cerdacului închis a fost şi el înlocuit cu unul dublu din lemn de stejar, cu vată bazaltică rigidă la interior, realizat din scândură profilată, geluită pe ambele feţe, cu lambă şi uluc, protejat ignifug, antifungic şi împotriva insectelor.

Şipcile au fost aşezate conform modelului din planşele de arhitectură. Restul tâmplăriei a fost restaurată. Sticla a fost schimbată cu una artizanală.

Deoarece se poate observa că tâmplăria bojdeucii a fost una dublă, în sit existând feroneria celei de-a doua cercevele spre interior, a fost propusă dublarea tâmplăriei existente spre interior cu una din lemn de stejar, cu geam simplu cu sticlă artizanală. Toată feroneria a fost restaurată”, mai arată CJ Iași, într-un comunicat de presă.

ADVERTISEMENT