ADVERTISEMENT
News

Bolile contagioase pentru care se instituie izolarea pacienților. Lista a fost aprobată de Guvern

Autor: Bogdan Solomon | 29.10.2020 | 11:20
Bolile contagioase pentru care se instituie izolarea pacienților. Lista a fost aprobată de Guvern
Pe această listă figurează și virusul SARS-COV-2. Sursa foto: hepta.ro

Guvernul României a aprobat, la cererea Ministerului Sănătății, lista bolilor infectocontagioase pentru care se instituie izolarea pacienților la domiciliu sau, după caz, în locații alternative. Printre acestea se numără și virusul SARS-COV-2.

ADVERTISEMENT

Este vorba despre afecțiunile determinate de agenți patogeni care au un impact rapid și major asupra stării de sănătate a persoanei infectate și pot duce la apariția unor focare de boli transmisibile.

În plus, astfel de maladii provoacă adesea epidemii extinse la nivel național sau chiar internațional, cum se întâmplă în cazul noului tip de coronavirus. De asemenea, a fost aprobată lista unităţilor sanitare de bază în care sunt tratați acești pacienți.

ADVERTISEMENT

Guvernul a aprobat lista bolilor contagioase pentru care se instituie izolarea pacienților

Documentul stabilește lista bolilor infectocontagioase pentru care se instituie izolarea persoanelor la domiciliu, la locaţia declarată de acestea sau, după caz, în unităţi sanitare sau în locaţii alternative ataşate acestora.

Lista aprobată cuprinde 24 de boli infectocontagioase și a fost propusă de Institutul Național de Sănătate Publică. În ceea ce privește poziția 25, s-a creat cadrul legal pentru introducerea oricărei alte boli cu patogen necunoscut.

ADVERTISEMENT
 1. Poliomielita
 2. Difteria
 3.  Rujeola
 4.  Pertussis
 5.  Febra tifoidă
 6. Febra paratifoidă
 7. Boală meningococică (MCSE)
 8.  Tuberculoză pulmonară cu microscopie pozitivă
 9. Antrax pulmonar
 10. Rabia umană
 11. Holera
 12. Pesta
 13. Variola / varioloidul
 14. Gripa umană cauzată de un nou subtip de virus gripal
 15. Cazuri umane de gripă aviară înalt patogenă
 16. Febra hemoragică Lassa
 17. Ebola
 18. Febra hemoragică Marburg
 19. Febra hemoragică Crimeea Congo
 20. Febra galbenă
 21. Nipah
 22. SARS
 23. MersCoV2
 24. SarsCov2
 25. Boală cauzată de un agent patogen infecțios necunoscut / emergent

Unitățile spitalicești în care se tratează cazurile de infectare

Unitățile sanitare de bază sunt reprezentate de unități spitalicești ce au capacitatea tehnică, logistică și dispun de resursa umană calificată spre a putea trata bolile infectocontagioase ce impun izolarea persoanelor pentru tratament de specialitate și pentru prevenirea contagiunii.

ADVERTISEMENT

În funcție de capabilitătile acestor unități, de fazele evolutive și de extinderea unei epidemii sau pandemii, sunt spitale de Faza I și de Faza II. Unitățile sanitare de bază vor interna pacienţii suspecți sau confirmați pentru una din afecțiunile prevăzute în anexa 1 şi vor asigura tratamentul formelor de boală medii, severe şi critice.

Spitalele de faza I sunt reprezentate de spitalele clinice de boli infecţioase. În cazul în care care acestea sunt depăşite din punctul de vedere al numărului de pacienţi internaţi, precum și în funcție de specificul afecțiunii, pacienţi cu forme uşoare, medii, severe şi critice se vor trata în unități sanitare care deţin compartiment/secţie ATI, cu capacitate de ventilaţie mecanică și care se bazează pe sistemul pavilionar disponibil în majoritatea spitalelor/secțiilor județene de boli infecţioase sau spitalelor/secțiilor județene de pneumoftiziologie, care reprezintă Spitalele de Faza II.

ADVERTISEMENT

Reţeaua de spitale şi unităţi sanitare ce asigură suportul pentru spitalele de Faza I şi Faza II, numite și spitale suport, precum si nominalizarea acestora, se stabileste la nivel local, printr-un protocol de colaborare sub coordonarea direcţiilor de sănătate publică judeţene şi a comitetelor judeţene pentru situaţii de urgenţă, si cuprinde următoarele tipuri de unităti sanitare:

a) spitalele judetene sau municipale de urgenţă ,care pot asigura asistenţa medicală pentru celelalte urgenţe medico-chirurgicale.

ADVERTISEMENT

b) spitalele municipale sau orăşeneşti, preponderent cele cu secţii de boli infecţioase sau pneumologie, precum şi spitalele din alte reţele decât ale Ministerului Sănătăţii (Ministerul Transporturilor, Infrastructurii şi Comunicaţiilor, Ministerul Apărării Naţionale, unităţi sanitare private).

În funcţie de evoluţia numărului de cazuri,in categoria spitalelor de Faza I , Faza II sau suport, pot fi incluse şi alte spitale, prin hotărâre de guvern”, se arată în document.

CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
ADVERTISEMENT
A apărut noua revistă Taifasuri
 • Câștigă ACUM o Dacia Logan, 2.000 de euro și multe alte premii!
 • Nr. 842. 32 pagini. Doar 5 lei!