News

Bolile contagioase pentru care se instituie izolarea pacienților. Lista a fost aprobată de Guvern

29.10.2020 | 11:20
Bolile contagioase pentru care se instituie izolarea pacientilor Lista a fost aprobata de Guvern
ADVERTISEMENT

Guvernul României a aprobat, la cererea Ministerului Sănătății, lista bolilor infectocontagioase pentru care se instituie izolarea pacienților la domiciliu sau, după caz, în locații alternative. Printre acestea se numără și virusul SARS-COV-2.

Este vorba despre afecțiunile determinate de agenți patogeni care au un impact rapid și major asupra stării de sănătate a persoanei infectate și pot duce la apariția unor focare de boli transmisibile.

ADVERTISEMENT

În plus, astfel de maladii provoacă adesea epidemii extinse la nivel național sau chiar internațional, cum se întâmplă în cazul noului tip de coronavirus. De asemenea, a fost aprobată lista unităţilor sanitare de bază în care sunt tratați acești pacienți.

Guvernul a aprobat lista bolilor contagioase pentru care se instituie izolarea pacienților

Documentul stabilește lista bolilor infectocontagioase pentru care se instituie izolarea persoanelor la domiciliu, la locaţia declarată de acestea sau, după caz, în unităţi sanitare sau în locaţii alternative ataşate acestora.

ADVERTISEMENT

Lista aprobată cuprinde 24 de boli infectocontagioase și a fost propusă de Institutul Național de Sănătate Publică. În ceea ce privește poziția 25, s-a creat cadrul legal pentru introducerea oricărei alte boli cu patogen necunoscut.

  1. Poliomielita
  2. Difteria
  3.  Rujeola
  4.  Pertussis
  5.  Febra tifoidă
  6. Febra paratifoidă
  7. Boală meningococică (MCSE)
  8.  Tuberculoză pulmonară cu microscopie pozitivă
  9. Antrax pulmonar
  10. Rabia umană
  11. Holera
  12. Pesta
  13. Variola / varioloidul
  14. Gripa umană cauzată de un nou subtip de virus gripal
  15. Cazuri umane de gripă aviară înalt patogenă
  16. Febra hemoragică Lassa
  17. Ebola
  18. Febra hemoragică Marburg
  19. Febra hemoragică Crimeea Congo
  20. Febra galbenă
  21. Nipah
  22. SARS
  23. MersCoV2
  24. SarsCov2
  25. Boală cauzată de un agent patogen infecțios necunoscut / emergent
ADVERTISEMENT

Unitățile spitalicești în care se tratează cazurile de infectare

Unitățile sanitare de bază sunt reprezentate de unități spitalicești ce au capacitatea tehnică, logistică și dispun de resursa umană calificată spre a putea trata bolile infectocontagioase ce impun izolarea persoanelor pentru tratament de specialitate și pentru prevenirea contagiunii.

În funcție de capabilitătile acestor unități, de fazele evolutive și de extinderea unei epidemii sau pandemii, sunt spitale de Faza I și de Faza II. Unitățile sanitare de bază vor interna pacienţii suspecți sau confirmați pentru una din afecțiunile prevăzute în anexa 1 şi vor asigura tratamentul formelor de boală medii, severe şi critice.

ADVERTISEMENT

Spitalele de faza I sunt reprezentate de spitalele clinice de boli infecţioase. În cazul în care care acestea sunt depăşite din punctul de vedere al numărului de pacienţi internaţi, precum și în funcție de specificul afecțiunii, pacienţi cu forme uşoare, medii, severe şi critice se vor trata în unități sanitare care deţin compartiment/secţie ATI, cu capacitate de ventilaţie mecanică și care se bazează pe sistemul pavilionar disponibil în majoritatea spitalelor/secțiilor județene de boli infecţioase sau spitalelor/secțiilor județene de pneumoftiziologie, care reprezintă Spitalele de Faza II.

Reţeaua de spitale şi unităţi sanitare ce asigură suportul pentru spitalele de Faza I şi Faza II, numite și spitale suport, precum si nominalizarea acestora, se stabileste la nivel local, printr-un protocol de colaborare sub coordonarea direcţiilor de sănătate publică judeţene şi a comitetelor judeţene pentru situaţii de urgenţă, si cuprinde următoarele tipuri de unităti sanitare:

a) spitalele judetene sau municipale de urgenţă ,care pot asigura asistenţa medicală pentru celelalte urgenţe medico-chirurgicale.

b) spitalele municipale sau orăşeneşti, preponderent cele cu secţii de boli infecţioase sau pneumologie, precum şi spitalele din alte reţele decât ale Ministerului Sănătăţii (Ministerul Transporturilor, Infrastructurii şi Comunicaţiilor, Ministerul Apărării Naţionale, unităţi sanitare private).

În funcţie de evoluţia numărului de cazuri,in categoria spitalelor de Faza I , Faza II sau suport, pot fi incluse şi alte spitale, prin hotărâre de guvern”, se arată în document.

ADVERTISEMENT