News

Brazilia, sub teroarea bandelor de polițiști. Cetățeni uciși de cei care ar trebui să-i apere

O nouă forță amenință Brazilia. Bandele de foști oameni ai legii, transformați în ucigași și traficanți de droguri, terorizează țara
29.09.2023 | 14:33
Brazilia sub teroarea bandelor de politisti Cetateni ucisi de cei care ar trebui sai apere
Milițiile formate din polițiști au pătruns și în politică Sursa foto: hepta, The Rio de Janeiro State Prosecutor's Office / Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Ani de zile, poliția din statul Rio de Janeiro a dus o campanie sângeroasă și costisitoare împotriva bandelor care domină multe dintre favelele sărace ale țării. Eforturile sunt acum amenințate de o forță din umbră, bande formate din polițiști activi și pensionați, care trafichează droguri și ucid după bunul plac.

Brazilia, sub teroarea bandelor de polițiști

Potrivit procurorilor și analiștilor, aceste miliții formate din polițiști, înrădăcinate în trecutul autoritar al Braziliei, dar care au legături cu guvernul de astăzi, susțin că sunt întreprinderi de securitate private necesare pentru a limita violența bandelor. Ele controlează acum mult mai mult din Rio decât au controlat vreodată bandele.

ADVERTISEMENT

Au mai multe arme, mai mulți bani, mai multă putere politică. Cu toate acestea, nu au stârnit nici pe departe la fel de multă îngrijorare în rândul autorităților, arată specialiștii citați de The Washington Post.

În favela KM32 din Nova Iguaçu, situată la 32 de kilometri nord de orașul Rio de Janeiro, o femeie a vorbit despre momentul în care a primit o fotografie prin SMS. Cadavrul fiului ei în vârstă de 24 de ani, unul dintre mai multe trupuri așezate sub un copac, zăcea gol și nemișcat.

ADVERTISEMENT

Corpurile neînsuflețite erau flancate de opt bărbați îmbrăcați în negru, înarmați cu puști. Tânărul fusese membru al puternicei bande de traficanți de droguri Pure Third Command. Acum femeia primise mesajul de care se temea de mult timp: “Fiul tău este mort”.

Ucigașii săi nu erau rivalii tradiționali ai bandei Pure Third Command, susțin femeia de 53 de ani și vecinii ei. Erau bărbați pe care îi cunoșteau de mici. Bărbați care crescuseră în comunitate și care juraseră să o protejeze. Bărbați care acum erau membri ai Bonde do Zinho, o miliție formată din polițiști care s-a alăturat competiției sângeroase pentru a controla traficul de droguri.

ADVERTISEMENT

Bandele de polițiști domină prin frică și violență

Rămășițe ale dictaturii militare care a condus Brazilia din 1964 până în 1985, milițiile formate din polițiști erau cândva acceptate în general de autorități ca auxiliare forțelor de securitate oficiale în lupta contra bandelor criminale violente.

Multe dintre ele se luptă acum cu aceste bande pentru a domina aceleași activități infracționale. Astfel de miliții sunt prezente în toată națiunea sud-americană. Dar în ultimii ani, dominația lor asupra orașului Rio s-a întărit și s-a extins.

ADVERTISEMENT

În mai puțin de două decenii, aceste bande de polițiști și-au extins de aproape patru ori teritoriul pe care îl controlează în zona metropolitană din Rio. Acestea controlează aproximativ 30% din zona metropolitană, unde locuiesc aproximativ 12 milioane de persoane, și aproape 60% din orașul însuși, au raportat cercetătorii anul trecut, potrivit cercetătorilor de la organizația non-profit Instituto Fogo Cruzado și UFF.

Dar chiar și aceste estimări ar putea fi conservatoare. Un procuror de stat, Elisa Pittaro, estimează că aceștia operează în 70 % din zona metropolitană.

Membrii milițiilor își impun controlul prin frică și violență. În KM32, o favelă cu aproximativ 20.000 de locuitori, rezidenții spun că membrii miliției le cer proprietarilor de afaceri și vânzătorilor ambulanți să plătească bani pentru protecție.

Femeile trebuie să le ofere mâncare bărbaților ori de câte ori aceștia apar la casele lor sau la restaurante, au declarat aceștia, deși unele abia își permit să își hrănească propriile familii.

Au studiat actele de tortură comise de cartelurile mexicane

Un fost membru al unei bande de polițiști își amintește prima sa crimă. Avea 20 de ani când a fost cuprins de un sentiment de neputință în fața infracțiunilor care făceau ravagii în cartierul său cu venituri mici din nordul orașului Rio. Și de o sete profundă de răzbunare.

Aștepta în mașină ca un presupus traficant de droguri să iasă dintr-o brutărie, spune el. Mâinile îi tremurau; se simțea rău. Ținta a apărut. Trăgătorul a ieșit din mașină și l-a împușcat de mai multe ori de la mică distanță. Proaspătul criminal a plâns și a vomitat: “Nu uiți niciodată primul om ucis”.

Bărbatul în vârstă de 44 de ani, care a vorbit sub protecția anonimatului pentru a descrie participarea sa la execuții extrajudiciare și la alte crime, a descris torturarea oamenilor – cum ar fi momentul în care, a spus el, el și camarazii săi au hrănit o anaconda cu un bărbat viu.

Acesta a mai declarat că membrii milițiilor au studiat videoclipurile cu acte de tortură ale cartelurilor mexicane pentru a învăța tehnici precum cea de a dezmembra o persoană în timp ce o mențineau în viață. “Credeți că este corect ca cineva care și-a petrecut viața făcând rău unor oameni nevinovați și muncitori să moară rapid?”, a întrebat el.

Publicația americană nu a putut verifica afirmațiile sale, dar acestea se aliniază cu tacticile pe care procurorii și martorii spun că milițiile le folosesc în mod obișnuit.

În trecut, vecinii au aplaudat milițiile, a mai spus el. “Cu toții credeam că facem ceea ce trebuie, un bine mai mare, protejându-ne comunitățile, aducând calmul, scăpând de huligani.”

Bărbatul deplânge acum ceea ce spune că este o schimbare în natura și scopul lor. Acesta este motivul pentru care, a spus el, a fost de acord să își descrie experiențele. “Nu mai există miliții în zilele noastre”, a spus el. “Doar infractori care se folosesc de acest nume pentru că lucrează cu narcoticele și extorchează locuitorii.”

Milițiile umplu un gol lăsat de stat

În ultimele luni, Bonde do Zinho, ”filiala” sa Bonde do Tandera, bande de polițiști, și banda de traficanți Red Command au dus un război sângeros pe teritoriul pe care activează, care a terorizat locuitorii.

Poliția civilă a statului Rio a declarat că KM32 este adesea “o țintă a disputelor dintre grupurile de miliții rivale” și, prin urmare, este monitorizată în mod constant.

Poliția desfășoară în mod regulat operațiuni care au ca rezultat “arestări ale celor implicați în organizațiile criminale care exploatează această regiune”, a precizat poliția într-un comunicat.

Milițiile umplu golul lăsat de un stat care nu vrea sau nu poate să asigure securitatea sau chiar serviciile de bază în multe dintre mahalalele sărace ale orașului.

Controlul milițiilor, spun procurorii, analiștii și rezidenții favelelor, se extinde asupra aproape tuturor aspectelor vieții; de la camionete și taxiuri pe motocicletă fără licență până la gaz, electricitate, apă, televiziune și conexiuni la internet.

Mulți dintre membrii milițiilor formate din polițiști au creat acum alianțe cu traficanții de droguri. Unii vând acum arme traficanților, se alătură unei bande în lupta împotriva altei bande, recrutează membri din bande. Alții, vând acum ei înșiși droguri. Și se răspândesc, din favelele devastate de bandele de traficanți de droguri în proiecte de locuințe și comunități fără experiență anterioară cu bandele.

Milițiile au intrat în politică

Pe măsură ce activitățile lor criminale s-au extins, milițiile s-au mutat în politică. La începutul anilor 2000, liderii și membrii au început să candideze și să câștige funcții locale. Mai recent, au recrutat candidați cu cazier judiciar curat și au făcut presiuni asupra comunităților pentru a-i alege.

“Miliția se caracterizează exact prin această penetrare a statului, prin faptul că își are membrii în structurile și instituțiile statului, care acționează în favoarea lor sau le protejează interesele”, a declarat Bruno Gangoni, care conduce unitatea de crimă organizată a procuraturii generale din Rio. “Astfel, există ofițeri de poliție, gardieni de închisoare și, uneori, chiar membri în Congres care vor apăra interesele milițiilor.”

Anul trecut, unitatea lui Gangoni l-a arestat pe Maurinho do Paiol, membru al consiliului municipal din Nilópolis, pentru presupusele sale legături cu miliția. Paiol a fost găsit vinovat în acest an de operarea unei ramuri a miliției care extorca locuitorii, vindea gaze și țigări în mod ilegal și percepea taxe de la șoferii de motociclete-taxi. El a fost condamnat la cinci ani de închisoare.

“Membrii milițiilor oferă adesea mite mari candidaților, obțin ceea ce vor de la aceștia și, în schimb, fac presiuni asupra oamenilor pentru a-i vota”, a declarat procurorul Pittaro. “Numai politicienii care au legături cu ei au voie să facă campanie în teritoriu.”

Pentru a garanta victoria candidaților lor, a spus ea, aceștia amenință că vor crește plățile de protecție a alegătorilor dacă acești candidați pierd. “Oamenii au impresia că miliția este împotriva statului și viceversa”, a spus Pittaro. “Dar statul este miliția.”

ADVERTISEMENT
Tags: