News

București și Cluj, depășite de un județ la capitolul speranță de viață. Oamenii trăiesc aici peste 80 de ani

Speranța de viață în România a crescut cu patru ani față de 1971. Ca de obicei, femeile au o speranță mai mare decât bărbații, potrivit datelor oficiale prezentate de specialiști.
28.08.2022 | 14:30
Bucuresti si Cluj depasite de un judet la capitolul speranta de viata Oamenii traiesc aici peste 80 de ani
Speranța de viață în Vâlcea, peste 81 de ani. Foto: Unsplash
ADVERTISEMENT

Suprinzător, județul cu cea mai mare speranță de viață din România e Vâlcea, în condițiile în care aici media de viață e peste 81 de ani. De asemenea, Vâlcea e singurul județ din România unde oamenii trăiesc, în medie, peste 80 de ani.

Vâlcea, județul unde oamenii trăiesc peste 80 de ani

Pe locul doi în acest clasament, conform Digi 24, se situează Bucureștiul cu o speranță de viață de 78 de ani, urmat de Cluj, Brașov și Sibiu, județe unde speranța de viață atinge 77 de ani.

ADVERTISEMENT

În topul longevității sunt incluse și județele Iași și Alba, cu o speranță de 76.5 ani. La polul opus, oamenii din Ialomița, Satu Mare și Călărași trăiesc cel mai puțin, cu o medie de viață de 74 de ani. În Tulcea, un român trăiește cu puțin peste 73 de ani, arată sursa citată.

Potrivit specialiștilor, speranța de viață e influențată de educație, venit și statutul social. La fel de important poate fi mediul în care o persoană trăiește, cât de poluat este aerul și cât de sigure sunt drumurile pe care circulăm.

ADVERTISEMENT

La fel de important rămâne stilul de viață. Dacă o persoană face sport sau nu, dacă fumează sau consumă alcool sau dacă se stresează prea mult, toți sunt factori determinanți cu legătură directă cu speranța de viață.

Conform unui studiu realizat de Health Affairs, persoanele care nu fumează, nu sunt supraponderale și consumă alcool doar în cantități moderate, au șanse să își prelungească speranța de viață cu peste șapte ani.

ADVERTISEMENT

Conform Descoperă.ro, cercetătorii Universităţii din Michigan şi cei ai Institutului pentru Cercetare Demografică Max Planck din Germania au studiat datele a 14.000 de americani cu vârste cuprinse între 50 și 89 de ani. Asta, în condițiile în care fumatul și obezitatea sunt probleme foarte mari în SUA.

Concluzia oamenilor de știință nu a fost deloc surprinzătoare. Oamenii care nu au fumat niciodată și care și-au păstrat greutatea normală au trăit cu peste 5 ani mai mult.

ADVERTISEMENT

Dacă din ecuație a fost eliminat și consumul de alcool, speranța de viață poate fi crescută cu până la șapte ani.

ADVERTISEMENT