News

Bulgaria s-a răzgândit: vrea trupe americane pe teritoriu. “Mediul de securitate s-a schimbat”

Deși inițial Bulgaria a respins ideea de trupe americane pe teritoriul țării, se pare că acum s-a răzgândit. Ministrul apărării și-a motivat decizia prin faptul că situația din Ucraina poate afecta securitatea bulgară
09.02.2022 | 16:18
Bulgaria sa razgandit vrea trupe americane pe teritoriu Mediul de securitate sa schimbat
ADVERTISEMENT

Ministrul bulgar al apărării s-a răzgândit în ceea ce privește prezența de trupe americane pe teritoriu. Acesta a anunțat că va permite forțelor de artilerie americane să participe în batalionul bulgar.

Bulgaria s-a răzgândit: vrea trupe americane pe teritoriu

Stefan Ianev, ministrul bulgar al apărării, a anunțat că va permite trupelor americane să participe în batalionul bulgar, deși în primă fază a respins această idee.

ADVERTISEMENT

Oficialul și-a motivat decizia prin faptul că ceea ce se întâmplă în prezent în apropierea Ucrainei poate avea efecte negative semnificative asupra securității bulgare.

“Avem multe batalioane, iar acum creăm un grup de luptă la nivel de batalion. Când vorbim de deficite, nu vorbim de ceva ce se poate crea în 2 zile, vorbim de deficite în ceea ce privește standardele NATO, cerințele într-un mediu aliat”, a declarat acesta, potrivit Sega.

ADVERTISEMENT

Inițial, ministrul apărării spunea că batalionul bulgar va fi format doar din forțe și echipamente militare bulgare, însă acum este de acord cu prezența trupelor americane pe teritoriu.

“Gruparea de luptă a batalionului trebuie să aibă artilerie de calibru, pe care noi nu o avem. Acesta este unul dintre elementele care vor fi puse sub semnul întrebării și acest gol va fi umplut. Vom discuta cu reprezentanții SUA pe o gamă largă de subiecte în cadrul parteneriatului strategic dintre cele două țări.

ADVERTISEMENT

Probabil că vom avea o comunicare despre dacă SUA forțele pot participa la componența grupului de luptă al batalionului bulgar. Aceasta este o conversație normală, dar deciziile vor fi luate după discuții la alt nivel, a mai precizat Stefan Ianev, conform sursei citate mai sus.

Ministrul bulgar al apărării spune că mediul de securitate s-a schimbat

Stefan Ianev a mai spus că mediul de securitate s-a schimbat, în contextul tensiunilor din ce în ce mai mari între Rusia și Ucraina.

ADVERTISEMENT

“Ceea ce se întâmplă în jurul graniței Ucrainei este o provocare pentru securitatea euro-atlantică și are efecte negative semnificative asupra securității bulgare.

Nimeni nu impune decizii asupra securității noastre cu orice ocazie.

Bulgaria este o țară suverană și deciziile de securitate sunt luate de Adunarea Națională și Consiliul de Miniștri. Mediul de securitate s-a schimbat”, a mai precizat acesta, potrivit aceleiași surse.

ADVERTISEMENT
Tags: