Life

Buna Vestire, cinstită pe 25 martie. Obiceiuri și tradiții pentru această zi mare

24.03.2021 | 14:40
Buna Vestire cinstita pe 25 martie Obiceiuri si traditii pentru aceasta zi mare
Buna Vestire, cinstită pe 25 martie. Obiceiuri și tradiții pentru această zi mare. Sursa foto: doxologia.ro
ADVERTISEMENT

Buna Vestire este cinstită în fiecare an pe data de 25 martie, sărbătoarea având la bază un șir de tradiții, superstiții și obiceiuri, care se păstrează și în ziua de azi. O veche tradiție românească spune că este prima sărbătoare închinată Maicii Domnului. 

Potrivit calendarortodox.ro, ziua de 25 martie reprezintă praznicul în amintirea zilei în care Sfântul Arhanghel Gavriil i-a vestit Sfintei Fecioare că îl va aduce pe lume pe Mesia. Sărbătoarea este cinstită de Biserica Ortodoxă prin cruce roșie, dar și cu dezlegare la pește.

ADVERTISEMENT

Pe lângă semnificația religioasă această zi, care mai este numită și Ziua Cucului sau Blagoveștenie, aduce o serie de tradiții și obiceiuri. Se spune că pasărea vestește lucruri importante pentru viața oamenilor atunci când cântă pentru prima dată în anul respectiv.

Obiceiuri și tradiții de Buna Vestire, pomenită pe 25 martie

O veche tradiție populară spune că în această zi există obiceiul să numeri de câte ori cântă cucul numele tău, în felul acesta putând afla câți ani mai ai de trăit. De asemenea, fetele tinere și flăcării întreabă cucul când urmează să se căsătorească.

ADVERTISEMENT

Credincioșii țin cont și de o superstiție pe 25 martie care amintește că este bine să se pună în pragul casei sare și pâine pentru hrana îngerilor. Se știe că Buna Vestire este singura zi din an în care omul poate sta la aceeași masă cu îngerul său păzitor.

Sărbătoarea din 25 martie este petrecută în bună înțelegere cu familia și apropiații, cine se ceartă în această zi având necazuri până la finalul anului. Totodată, cine se ceartă atrage asupra sa un păcat foarte mare, spune o altă tradiție din popor.

ADVERTISEMENT

În Bucovina, oamenii nu pun de Buna Vestire ouă la cloșcă deoarece se crede că puii pot ieși cu două capete și patru picioare. În alte regiuni ale țării oamenii se asigură că au recolte bogate prin amenințarea pomilor cu toporul după ce îi stropesc cu țuică.

În Maramureș creștinii ortodocși adună toate lucrurile nefolositoare de prin curți și le dau foc, obiceiul fiind cunoscut sub numele de Noaptea focurilor. Tradiția este practicată de la primele ore ale dimineții și până târziu în noapte.

ADVERTISEMENT

De Buna Vestire nu este bine să se lucreze, cei care vor munci neavând spor tot anul. Totodată, se mai spune că nu este bine să dormi la prânz în această zi pentru că până la finalul anului vei fi somnoros.

O altă superstiție spune că, așa cum va fi vremea în ziua de Blagoveștenie, va fi și în cea de Paște. De asemenea, sărbătoarea trebuie să-i găsească pe oameni îmbrăcați cu haine curate și vesele, cu bani în buzunar și cu stomacul plin.

Rugăciune pentru Buna Vestire. Se spune că aduce noroc

„Doamne, Dumnezeule, Atotțiitorule, Cel Care ai binevoit ca Fiul Tău Cel Unul-Născut să Se întrupeze dintr-o femeie neispitită de nuntă și să Se facă om pentru a noastră mântuire. 

Cel Care ai trimis totodată și pe Gavriil, Arhanghelul Tău, spre a binevesti zămislirea Ta cea fără de sămânță Sfintei Fecioare Maria, mai înainte de veci rânduită drept locaș al acestei Taine înfricoșătoare, dinainte-cunoscută Ție și Cuvântului Celui dimpreună-veșnic cu Tine;

Tu însuți, pentru rugăciunile ei si ale tuturor Sfinților Tăi, binevestește sufletelor noastre prin Harul Tău iertarea păcatelor și bucuria cea de neînstrăinat; binecuvântează poporul Tău cu pace.

Dă-ne să cunoaștem calea pe care, pășind, vom plăcea bunătății Tale, și ne călăuzește spre a Ta Împărăție cerească. Amin”. 

ADVERTISEMENT
Cât costă o plăcintă tradiţională la Târgul de Crăciun din Capitală
Cât costă o plăcintă tradiţională la Târgul de Crăciun din Capitală
Un singur club din SuperLigă nu a publicat un mesaj de Ziua Națională
Un singur club din SuperLigă nu a publicat un mesaj de Ziua Națională
Detaliul neștiut despre Patrick Mouratoglou: „Am aflat asta când eram în Franța”
Detaliul neștiut despre Patrick Mouratoglou: „Am aflat asta când eram în Franța”
Gestul fostului soţ al Ronei Hartner pentru fiica lui, cu care nu ţinea...
Gestul fostului soţ al Ronei Hartner pentru fiica lui, cu care nu ţinea legătura, în ziua în care Rona Hartner a fost îngropată!
Victoria lui Putin pare posibilă pentru prima dată de când a declanșat războiul...
Victoria lui Putin pare posibilă pentru prima dată de când a declanșat războiul în Ucraina
Cu ce e îmbrăcată Rona Hartner? Artista a lăsat indicații clare despre ținuta...
Cu ce e îmbrăcată Rona Hartner? Artista a lăsat indicații clare despre ținuta cu care voia să fie îngropată
FINAL politic pentru FIREA?! Pandele aruncă bomba: La sfârșitul lui decembrie...
FINAL politic pentru FIREA?! Pandele aruncă bomba: La sfârșitul lui decembrie...
Insula subestimată a Greciei, vizitată de Julia Roberts și Tom Hanks
Insula subestimată a Greciei, vizitată de Julia Roberts și Tom Hanks
Anamaria Prodan nu se mai ascunde. Adevărul despre noul iubit: „Mă susține, este...
Anamaria Prodan nu se mai ascunde. Adevărul despre noul iubit: „Mă susține, este fericit pentru mine și eu sunt fericită că am alături un bărbat în adevăratul sens al cuvântului”
Ce s-a întâmplat la înmormântarea Ronei Hartner. Fiica artistei nu a rezistat la...
Ce s-a întâmplat la înmormântarea Ronei Hartner. Fiica artistei nu a rezistat la toată slujba. FOTO
Tudor Chirilă a răbufnit de 1 decembrie: „Defilarea e pentru hoți, ei sunt...
Tudor Chirilă a răbufnit de 1 decembrie: „Defilarea e pentru hoți, ei sunt uniți”
Rona Hartner a fost înmormântată. Sora artistei, acuzații dure la adresa lui Rocco...
Rona Hartner a fost înmormântată. Sora artistei, acuzații dure la adresa lui Rocco Sedano: „Scopul lui este să o îndepărteze de familie!”
Care e singura țară europeană care se întinde pe trei continente? Europa, Africa...
Care e singura țară europeană care se întinde pe trei continente? Europa, Africa și America!