News

Bunica adolescentului împușcat de poliția franceză, apel pentru încetarea violențelor. „Nu atacaţi şcoli sau autobuze. Opriţi-vă!”

Bunica lui Nahel M., adolescentul împușcat de poliția franceză, a făcut un apel emoțional pentru încetarea violențelor izbucnite după moartea nepotului ei
02.07.2023 | 19:15
Bunica adolescentului impuscat de politia franceza apel pentru incetarea violentelor Nu atacati scoli sau autobuze Opritiva
Familia tânărului ucis în Franța nu e de acord cu violențele ce au paralizat țara. Sursa foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Într-o intervenție telefonică la un post de televiziune francez, Nadia, bunica adolescentului de 17 ani împușcat mortal de către un polițist, a făcut apel la protestatari pentru încetarea violențelor care, de cinci zile consecutiv, au zguduit Franța.

Apel pentru încetarea protestelor

Contactată telefonic jurnaliștii de la postul de televiziune BFMTV, Nadia, bunica lui Nahel, a făcut apel la încetarea revoltelor care au zguduit Franța de la moartea nepotului ei, marți. “Vreau ca acest lucru să înceteze peste tot”, a spus ea. “Oamenilor care sparg lucrurile, le spun să înceteze! Nu-i lăsați să spargă școli”, a continuat bunica.

ADVERTISEMENT

Protestatarii violenți “îl folosesc Nahel ca pretext”, a mai spus bătrâna. “Nu-i lăsați să spargă școlile, nu-i lăsați să spargă autobuzele. Mamele sunt cele care iau autobuzele”, a declarat ea, spunând că este “obosită”, în timp ce fiica ei “nu mai are o viață”.

În timp ce unele personalități de dreapta din Franța îl susțin pe polițistul care la împușcat pe adolescent, deschizând chiar și un cont pentru susținerea financiară a acestuia, bătrâna a spus că are inima frântă după cele întâmplate. “Îl învinovățesc pe polițistul care mi-a ucis nepotul”, a spus ea, asigurând că nu are nimic împotriva restului forțelor de ordine. “Este un lucru bun că sunt aici”, a mai spus aceasta, potrivit celor de la Le Figaro.

ADVERTISEMENT

Duminică, în a cincea zi de proteste violente la nivel național, autoritățile franceze au anunțat că au făcut peste 700 de arestări. De asemenea, au fost semnalate acte de violență gravă, primarul unei suburbii din sudul Parisului a acuzat o tentativă de asasinat, iar o altă anchetă a fost lansată după ce casa unui primar al unei localități de lângă Tours a fost incendiată. De asemenea, un polițist a fost împușcat în timpul violențelor din orașul Nimes, fiind salvat de vesta antiglonț.

Franța, zguduită de proteste violente

Adolescentul de 17 ani, de la a cărui ucidere au plecat violențele ce au cuprins întreaga țară, a fost înmormântat sâmbătă în discreție, la eveniment participând doar familia și prietenii apropiați. Presa a fost rugată să stea departe de eveniment și să acorde intimitatea cuvenită familiei.

ADVERTISEMENT

Chiar și așa, în fața moscheii din localitate în ziua înmormântării s-a strâns un număr uriaș de persoane care au urmat sicriul până la cimitir. Aceștia au cerut „dreptate pentru Nahel”.

Reamintim că în urmă cu trei zile procurorul din Nanterre, Pascal Prache, a anunțat că polițistul de 38 de ani care l-a împușcat pe tânăr va fi cercetat pentru omor voluntar, susținând că folosirea armei din dotare nu a fost justificată în acest caz.

ADVERTISEMENT

„Pe baza cercetărilor și a probelor administrate, procurorul consideră că nu sunt îndeplinite condițiile legale pentru folosirea armei. În consecință, polițistul în cauză a fost prezentat joi în fața a doi judecători de instrucție”, a precizat magistratul, citat de Le Monde, precizând totuși că anchetatorii încă mai strâng probe pentru a elucida complet circumstanțele care au dus la moartea tânărului împușcat după ce a refuzat să se supună ordinelor poliției.

Magistratul a spus că doi polițiști motocicliști au observat un Mercedes cu număr de înmatriculare polonez, în care se aflau un tânăr șofer și doi pasageri și care se deplasa cu viteză pe o bandă de autobuz. Polițiștii i-au cerut în mod repetat să oprească, însă șoferul a continuat să conducă cu viteză, încălcând mai multe reguli de circulație. Mașina s-a oprit la un semafor, unde polițiștii i-au cerut din nou să coboare și să oprească motorul, având armele îndreptate spre mașină. Abia când acesta a refuzat din nou, îndepărtându-se de semafor, oamenii legii au deschis focul, rănindu-l mortal pe tânărul de 17 ani.

ADVERTISEMENT
Tags: