News

Burse pentru elevi 2021. Guvernul introduce un prag minim pentru aceste venituri

08.02.2021 | 17:57
Burse pentru elevi 2021 Guvernul introduce un prag minim pentru aceste venituri
ADVERTISEMENT

Burse pentru elevi 2021. Ludovic Orban, președintele Camerei Deputaților, a declarat, luni, că Guvernul a luat o decizie pentru a nu se mai crea discrepanțe între bursele elevilor în funcție de localitate.

Potrivit fostului premier, s-a stabilit ca bursa minimă să fie de 100 de lei și să nu mai existe diferențe la nivel național între aceste venituri.

ADVERTISEMENT

Până în prezent, în țară erau stabilite burse diferențiate ca valoare. Astfel, unele administrații locale ofereau elevilor sume modice de 8 sau 16 lei, iar altele dădeau 200 de lei sau de 300 de lei.

Burse pentru elevi 2021. Care va fi valoarea minimă a acestor venituri

Luni, într-o intervenție de la Parlament, fostul premier Ludovic Orban a declarat că finanțarea pentru bursele elevilor este asigurată de bugetele locale. Întrebat despre valoarea lor, preşedintele Camerei Deputaţilor a spus că s-a stabilit, pentru prima dată, un prag minim al bursei, de 100 de lei.

ADVERTISEMENT

”În privinţa burselor elevilor, ştiţi foarte bine că acestea sunt finanţate din bugetele locale. Ce am stabilit pentru prima oară este un prag minim pentru bursele elevilor, pentru că existau diferite decizii ale Consiliilor Locale care dădeau burse de 8 lei sau de 14 lei sau de 16 lei.

În alte Consilii Locale se dădea bursă de 200 de lei sau de 300 de lei. Sunt patru categorii de burse. Ce am stabilit noi? Că există un cuantum minim al bursei care trebuie acordate de Consiliile Locale, care este de 100 de lei”, a spus Orban, conform Mediafax.

ADVERTISEMENT

În continuare, legea bugetului urmează să fie dezbătută și votată de Parlament, putând fi introdusă, prin amendament, această prevedere.

Valoarea burselor, propusă de fostul ministru al Educației, Monica Anisie

În decembrie 2020, Guvernul României, prin vocea ministrului Educației și Cercetării de la acea vreme, Monica Anisie, propunea ca suma minimă a burselor școlare pentru învățământul preuniversitar în acest an școlar să fie de 100 de lei.

ADVERTISEMENT

”Suntem pregătiţi să introducem pe lista suplimentară a ordinii de zi a şedinţei de astăzi proiectul de hotărâre de guvern pentru aprobarea cuantumului minim al burselor de performanţă, de merit, de studiu şi de ajutor social, pentru elevii din învăţământul preuniversitar, burse care se acordă în anul şcolar 2020 – 2021.

Pentru prima dată, stabilim un cuantum minim de 100 de lei, autorităţile publice locale putând să suplimenteze pentru acordarea burselor acest cuantum”, a spus Monica Anisie, la începutul unei ședințe de guvern.

În ceea ce-l privește, Ludovic Orban, fostul premieru, a precizat atunci că această măsură este așteptată de elevi, fiindu-i adusă la cunoștință de reprezentanții acestora și va duce la dispariția discriminărilor actuale.

Anterior, 12 organizații ale elevilor au cerut Executivului, printr-o scrisoare deschisă, aprobarea unei Hotărâri de Guvern prin care să se reglementeze un cuantum minim pentru bursele școlare.

ADVERTISEMENT