News

Cabană din Munții Rodnei, îngropată total de o avalanșă uriașă, de peste 1.000 de metri lungime

Cabana Puzdrele din Munții Rodnei a fost îngropată total de o avalanșă de mari dimensiuni, cu o lungime de peste 1.000 de metri, produsă miercuri în masivul muntos.
17.02.2022 | 13:22
Cabana din Muntii Rodnei ingropata total de o avalansa uriasa de peste 1000 de metri lungime
Cabana Puzdrele, măturată de o avalanșă uriașă. Sursa foto: Avalanșe în Carpați/Facebook
ADVERTISEMENT

Cabana Puzdrele din Munții Rodnei, aflată la o altitudine de 1.500 de metri a fost îngropată miercuri de o avalanșă de mari dimensiuni. Autoritățile au anunțat că nu au fost înregistrate victime, însă pagubele materiale provocate de avalanșă sunt semnificative.

Cabana Puzdrele, măturată de avalanșă

Potrivit paginii de Facebook „Avalanșe în Carpați”, ce monitorizează aceste fenomene, avalanşa de miercuri a curs pe faţa estică a Vârfului Puzdrele, plecând de la o altitudine de aproximativ 1.900 metri, şi a trecut peste cabana situată la 1.500 de metri.

ADVERTISEMENT

Lungimea avalanșei a fost de aproximativ o mie de metri, iar coroana acesteia a fost de circa 400-500 de metri, potrivit sursei citate.

Experții susțin că fenomenul s-a produs pe fondul încălzirii rapide a vremii.

Directorul Salvamont Maramureș, Dan Benga, a declarat pentru Agerpres că în acel moment la cabană nu erau cazați turiști însă, era prezentă o echipă de muncitori. Aceștia au fost surprinși de avalanșă în interiorul cabanei și au povestit că întreaga construcție a „huruit” sub presiunea zăpezii.

ADVERTISEMENT

Acesta a susținut că în acest moment cabana cu etaj și cele două heleștee din apropiere sunt complet acoperite de zăpadă.

„Cabana e nouă, solidă, are parter şi dormitoare la etaj, iar lângă cabană sunt două heleştee cu peşti – acoperite in totalitate de avalanşă – de aproape 1.000 m lungime.

ADVERTISEMENT

Acolo în zonă sunt nişte muncitori la o altă cabană mai sus de zona afectată, care timp de aproape 30 minute au auzit un huruit grozav”, a declarat directorul Serviciului Public Judeţean-Salvamont Maramureş, Dan Benga.

Acesta a mai declarat că o altă avalanşă, de dimensiuni mai mici, s-a produs și în Valea Şuior pe drumul forestier care vine de la Mina Şuior spre Cavnic. Acolo, drumul forestier a fost complet blocat de zăpadă, fiind nevoie să se intervină cu utilaje.

ADVERTISEMENT

Cui aparţine Cabana Puzdrele

Presa locală din Maramureș a scris că această cabană este deținută de fostul primar al orașului Borșa, Gavrilă Grec. Potrivit sursei citate, la auzul veștii acesta a avut o serie de probleme medicale, fiind chiar necesară intervenția cadrelor medicale de urgență.

O avalanșă mare, tip placă de vânt, a avut loc recent și pe valea Doamnei, versantul E, muchia Laita.

Cea mai gravă avalanşă din România s-a produs în anul 1977, în zona Bâlea Lac, atunci când 7 adulţi și 16 copii de la liceul german „Brukenthal” din Sibiu și-au pierdut viața.

Potrivit Agenției Naționale de Meteorologie, pentru perioada 17 februarie, ora 06.00 – 18 februarie, ora 20.00, este în vigoare un cod galben de intensificări ale vântului și viscol în zona de munte.

ADVERTISEMENT
Tags: