Fotbal international

Cum s-a PRĂBUŞIT Djokovic! Greşelile care au adus COŞMARUL

Novak Djokovic a furnizat una dintre cele mai mari surprize din istoria Australian Open după ce a pierdut cu numărul 117 ATP, Denis Istomin în 5 seturi: 6-7, 7-5, 6-2, 7-6, 6-4. Acest eşec...
20.01.2017 | 00:08

Novak Djokovic a furnizat una dintre cele mai mari surprize din istoria Australian Open după ce a pierdut cu numărul 117 ATP, Denis Istomin în 5 seturi: 6-7, 7-5, 6-2, 7-6, 6-4. Acest eşec răsunător din turul secund e doar ultimul dintr-un lung şir de dezamăgiri pentru sîrb.

Nole a avut un avans uriaş în clasamentul ATP imediat după Roland Garros 2016. Însă imediat după turneul francez, “imperiul sîrbului” avea să se clatine şi să se prăbuşească, în timp foarte scurt.

ADVERTISEMENT

Sîrbul a căutat remedii, a încercat cîteva schimbări radicale care nu aveau efectul scontat. Djokovic a pierdut primul loc în clasament la finalul anului 2016, înainte de Turneul Campionilor şi a renunţat la colaborarea cu Boris Becker. El a participat la mai multe sesiuni de meditaţie cu fostul jucător de tenis, devenit guru, Pepe Imaz, pe care l-a chemat în cîteva turnee.

După VIS a urmat COŞMARUL

Novak Djokovic e poate cel mai bun jucător de tenis din ultimii ani. Sîrbul avea un singur obiectiv nerealizat în carieră pînă în 2016: cîştigarea turneului de la Roland Garros.

ADVERTISEMENT

Novak pierduse în urmă cu un an finala cu Stan Wawrinka, însă un an mai tîrziu, avea din nou şansa să se impună. Djokovic juca împotriva lui Andy Murray ultimul act. Britanicul cîştigase primul set cu 6-3, dar sîrbul s-a dovedit prea puternic şi nu a mai cedat: 6-1, 6-2, 6-4. Sîrbul se încorona pentru prima dată campion la Paris. Nole a devenit al 8-lea jucător care reuşeşte să cîştige cele 4 turnee de Grand Slam în carieră.

VEZI VIDEO REZUMAT: 

Însă, imediat după turneul de la Roland Garros, a urmat o cădere inexplicabilă a sîrbului. A fost eliminat din turul trei la Wimbledon şi pînă la finalul anului a mai cîştigat un singur turneu, la Toronto.

ADVERTISEMENT

A ieşit din primul tur la Olimpiadă, iar la US Open, chiar dacă a jucat finala, Stan Wawrinka l-a învins în 4 seturi:  7–6(7–1), 4–6, 5–7, 3–6.

În toamnă, “rezerva” de puncte se epuiza şi mai mult după înfrîngerea surpriză cu Roberto Bautista Agut de la Shanghai: 4-6, 4-6. La ultimul turneu Masters al anului, cel de la Paris, Djokovic a pierdut primul loc în lume. Sîrbul a fost eliminat în sferturi de Marin Cilic şi Andy Murray urca pe primul loc în ierarhia ATP înainte de Turneul Campionilor.

ADVERTISEMENT

Andy Murray aborda turneul de la Londra sub o mare presiune: pe teren propriu şi avînd de apărat blazonul locului 1. Britanicul l-a învins pe Novak Djokovic în finală şi sîrbul încheia în genunchi sezonul 2016.

Începutul de an părea promiţător pentru Nole. L-a învins pe Murray în finala de la Doha şi se părea că lucrurile intră pe un făgaş normal. Sîrbul a fost favorit să fie primul jucător care să cîştige de 7 ori la Melbourne. Dar problemele lui Djokovic din 2016 au rămas fără rezolvare şi Denis Istomin, numărul 117 ATP, l-a învins în 5 seturi încă din turul secund.

VEZI VIDEO REZUMATUL CU ISTOMIN:

A căutat pacea în… meditaţie

După turneul de la Wimbledon, relaţia dintre Djkovic şi Boris Becker a scîrţîit. Sîrbul a început să se apropie de lumea spirituală.

Nole Djokovic a participat la întîlnirile pe care Pepe Imaz le organizează şi în care predică „filosofia păcii şi a liniştii”. Pepe Imaz e un fost jucător de tenis spaniol, în vîrstă de 42 de ani. Ibericul nu a intrat niciodată în prima sută mondială, cea mai bună clasare fiind 146 ATP, în 1998.

VEZI VIDEO: 

Imaz a pătruns pe tabloul principal al unui singur Grand Slam, Roland Garros 1998, unde a ajuns pînă în turul secund. Acum, Pepe Imaz e antrenor de tenis, dar în acelaşi timp e şi meditator. Pe lîngă cursurile de tenis, Pepe ţine şi predici despre pacea şi liniştea interioară. Ibericul e un mare susţinător al meditaţiei şi al… îmbrăţişărilor! Care ajută la împlinirea spirituală, spune el.

Fratele lui Nole s-a luptat cu depresia

E greu să fii fratele unui superstar mondial la tenis. Cu atît mai greu e să alegi acelaşi sport ca şi el. Marko Djokovic are în acest moment 25 de ani şi a încercat o carieră în tenis. A început acest sport în 2007, însă a fost departe de mult mai talentatul său frate.

kk

Cea mai bună clasare a sa a fost 581, în anul 2012, dar nu a reuşit nici o victorie în circuitul ATP. A primit cîteva wild card-uri de la turnee de top, în condiţiile în care el nu avea clasamentul pentru a participa pe tabloul principal, însă a ieşit din primele tururi.

lo

Eşecurile din tenis l-au dus în depresie pe Marko Djokovic. Fratele lui Nole s-a lăsat de acest sport, dar a fost ajutat să treacă peste neîmpliniri de către Pepe Imaz. Marko a fost factorul de legătură între Nole şi guru spaniol.

Refuzat de Darren Cahill?

După despărţirea de Boris Becker, presa internaţională specula o colaborare între Novak Djokovic şi australianul Darren Cahill.

Antrenorul Simonei Halep, Darren Cahill, a evitat să comenteze pe marginea încetării colaborării dintre Novak Djokovic şi Boris Becker:

“Cred că el şi Boris Becker au avut o colaborare foarte bună. Şase turnee de Grand Slam cîştigate în trei ani arată că a fost o relaţie de succes. Becker a contribuit ca Djokovic să fie mai puternic mental, fizic. Dar Boris a spus că e suficient, iar eu nu pot comenta mai departe”, a declarat Cahill în luna decembrie a anului trecut.

Novak Djokovic nu a mai pierdut la Australian Open din anul 2014 cînd Stan Wawrinka îl învingea într-un thriller de 5 seturi: 2-6, 6-4, 6-2, 3-6, 9-7.

6 titluri a obţinut Novak Djokovic la Australian Open (2008, 2011, 2012, 2013, 2015, 2016)

107,898,543$ e suma cîştigată în carieră de Djokovic

„Căutăm iubirea, bucuria şi armonia. Sîntem capabili să privim înăuntrul nostru şi să stabilim o conexiune cu o lumină divină” (Pepe Imaz)

ADVERTISEMENT