News

Caii sălbatici din Letea ar fi fost vânduți la abator. Acuzații grave la adresa autorităților: “Trebuie să fie pedepsiți vinovații”

Au fost lansate acuzații grave la adresa autorităților din Tulcea după ce caii sălbatici din Letea ar fi fost vânduți la abator.
13.12.2022 | 00:30
Caii salbatici din Letea ar fi fost vanduti la abator Acuzatii grave la adresa autoritatilor Trebuie sa fie pedepsiti vinovatii
Caii sălbatici din Letea ar fi fost vânduți la abator. Sursa foto: Capturi Antena 3 CNN/Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

O organizație care luptă pentru a salva caii sălbatici din Letea, Delta Dunării a lansat acuzații grave la adresa autorităților din Tulcea, susținând că zeci de animale sunt duse la abator. Încă nu s-au luat măsuri pentru rezolvarea acestei situații.

Caii sălbatici din Letea ar fi fost vânduți la abator, iar autoritățile nu ar fi luat măsuri

Până acum, voluntarii au sesizat autoritățile de mai multe ori și chiar le-au trimis imagini. Filmările cu pricina ar fi ajuns chiar la cei care încalcă legea.

ADVERTISEMENT

Deși ar fi știut ce se întâmplă, oamenii legii nu au făcut nimic. O organizație de animale a lansat acuzații grave.

Au fost depuse plângeri la Direcția Sanitară Veterinară, la administrația Deltei, dar și la Poliție de către iubitorii de animale. Până acum nu au fost luate măsuri.

ADVERTISEMENT

Caii sălbatici aflați în Letea sunt admirați de turiștii care ajung acolo, dar nu au proprietari.

“Întâmplător, într-una din zile la sfârșitul lui octombrie am descoperit că se transportă cai cu cabara sau barja, cum i se mai spune.

ADVERTISEMENT

Am sesizat autoritățile în repetate rânduri și nu am primit decât faptul că ei au dat infractorilor informațiile primite de la noi, i-au pus în gardă și le-a dat posibilitatea să ne amenințe, să ne intimideze.

Caii sălbatici, pe care îi admiră toți turiștii nu au proprietari.”, a declarat Rodica Crăciunescu, unul dintre voluntari, potrivit antena3.ro.

ADVERTISEMENT

DSV a dat câteva amenzi până acum, dar nu pentru faptele sesizate de asociația SOS – Salvați caii Deltei.

În acest caz nu ar fi vorba de cai sălbatici. Caii ar avea, de fapt, proprietari. Animalele ar fi fost furate de persoane neidentificate, apoi transportate și vândute.

“Este o situație foarte bine cunoscută de localnici, mă refer la cei din comuna Marghiol şi, în special, iar statul Dunăvăţu de Jos. Este vorba de caii aflați în proprietate a cetățenilor din zonă.

Sunt mai mulți proprietari de astfel de căi, cai crescuți în stabulație liberă de către persoanele pe care le menționez și care periodic sunt extrase din zona respectivă şi nu ştim ce se întâmplă cu ele.”, a declarat Gabriel Marinof, guvernatorul Deltei.

Ce măsuri pot fi luate în această situație

“Are dispoziție să meargă acolo un medic oficial, împreună cu reprezentanții IPJ Tulcea Biroul pentru Protecția Animalelor și să verifice transportul respectiv dacă au documente în regulă și dacă nu, să aplice sancțiunile.”, a explicat directorul DSV Marian Tuchilă.

Între timp, iubitorii de animale au făcut apel la oameni să se implice pentru a salva caii sălbatici. Sunt o specie foarte rară și nu ar trebui să fie furați și apoi vânduți, au transmis aceștia.

Caii sălbatici de la Letea sunt singurii din Europa. În același timp, sunt printre puținii rămași la nivel global.

“Haideţi să fim uniți pentru a ajuta acești cai să trăiască!

Sunt singurii în Europa şi printre puținii rămași în lume si noi ce facem? Le permitem unor nenorociți să îi fure, să își bată joc de ei, să ii măcelărească pentru a-şi umple ei buzunarele?

Trebuie pusă presiune pe autorități, trebuie să își facă odată treaba și să fie pedepsiți vinovații, toți.”, au transmis iubitorii de animale, pe rețelele de socializare.

ADVERTISEMENT