News

Daună uriașă la o stână din Alba. O haită de lupi a ucis 120 de oi și miei într-o noapte

A fost măcel în toată regula la o stână din județul Alba. Peste 120 de oi și miei au fost uciși într-o singură noapte în localitatea Sâmbenedic, comuna Fărău.
09.05.2022 | 13:29
Dauna uriasa la o stana din Alba O haita de lupi a ucis 120 de oi si miei intro noapte
Măcel făcut de lupi la o stână din Alba. Animalele sălbatice au ucis 120 de oi și miei. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Daune majore pentru proprietarii de la o stână situată în județul Alba. Peste 100 de oi și miei au căzut pradă animalelor sălbatice.

Măcel făcut de lupi la o stână din Alba. Animalele sălbatice au ucis 120 de oi și miei

Peste 120 de oi şi miei au murit în urma unui atac al unei haite de lupi la o stână din localitatea Sânbenedic, comuna Fărău, a declarat, purtătorul de cuvânt al Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Alba, Dragoş Suciu.

ADVERTISEMENT

Animalele sălbatice au rupt gardul şi au intrat în locul unde stăteau oile. Aici, au ucis 60 de oi și tot atâția miei.

Ciobanii de la stână au descoperit măcelul abia la orele dimineții, când au venit la muls. În doar câteva ore, au rămas fără o treime din cele 360 de ovine.

ADVERTISEMENT

Din totalul celor 120 de animale ucise, o parte au fost sfâșiate chiar acolo, în staul, iar restul au murit sufocate, după ce s-au înghesuit de frică. Niciun proprietar nu era la stână în noaptea atacului.

Cei de la Direcția Sanitar Veterinară din Alba a deschis o anchetă, în urma căreia ciobanii ar putea primi despăgubiri.

ADVERTISEMENT

Cadavrele animalelor au fost strânse și distruse de proprietarii de la stâna atacată. Pagubele calculate de autorități depășesc 70.000 de lei.

Ciobanii de la stână, șocați de imaginile văzute în urma atacului lupilor

”Când ne-am dus acolo (n.r. la stână) erau oile moarte, ne-am speriat. Erau rupte, scoase, erau crăpate”, spune Sorin Câmpean, crescător de oi, pentru Știrile ProTv.

ADVERTISEMENT

În acest moment, localnicii sunt extrem de speriați. Ei spun că nu au mai asistat niciodată la un asemenea atac și se tem pentru viața lor.

”Dacă vin prin sat și prind un copil mic îl omoară, au mai fost în anii trecuți, au sărit în strungă, au rupt o oaie-două, dar acum au făcut prăpăd.

Urși, șacali, lupi, toate sălbăticiunile posibile, nu ne putem apăra de ele, ne poate ataca și pe noi, familia, animalele din ce mai trăim, din ce mai supraviețuim și noi”, declară un sătean.

ADVERTISEMENT